small textbig textmenu

waarde

line

chart -bewaren ja of nee- | -houdbaarheid- | -beleggen- |

Iedereen die zich een beetje in wijn verdiept, zal zich op een bepaald moment afvragen, hoeveel zijn of haar wijnvoorraad nu eigenlijk waard is en heeft het wel zin om een wijn langer te bewaren. Het komt regelmatig voor, dat op een veiling flessen wijn van soms wel honderden jaren te koop worden aangeboden, voor prijzen die variëren van enkele honderden tot enkele duizenden guldens/euro. En dan maar hopen dat het goedje nog te drinken is.

Ik denk dat dit voor de welgestelden een kik oplevert om op deze wijze een soort avontuur te beleven, want je weet natuurlijk nooit hoe er met de betreffende flessen is omgesprongen, hoe betrouwbaar de aanbieder ook is of was. Het is alom bekend dat er grote en wat mindere wijnen worden geproduceerd en dat er goede en minder goede en zelfs slechte wijn jaren zijn. Dit is al door de eeuwen heen zo geweest en dat zal altijd wel zo blijven.

Welke factoren zijn nu van belang om te bepalen hoe een wijn zijn waarde krijgt. Ik zelf vind dat je duidelijk onderscheid moet maken tussen de genotwaarde en de waarde die men in guldens/euro uitdrukt. Zelfs bij een wijntje van enkele guldens/euro kan de genotwaarde niet in geld uit te drukken zijn als dit heeft gezorgd voor een onvergetelijke dag, een zeer genoegzaam avondje met goede vrienden, of als dit een heerlijke maaltijd tot iets onvergetelijks heeft gemaakt. Het heeft ook een grote waarde als je door de geïnteresseerdheid in wijn een sterkere vrienden band krijgt, omdat je de passie voor wijn kunt overbrengen in woord en daad.

Het is toch heerlijk als je met mede genieters uren kan praten over alles wat met wijn heeft te maken, waarbij je een heerlijk glas wijn bij het licht van een kaars bekijkt en bejubelt. Het is toch prachtig de fonkelende kleuren en de heerlijke geur die dit gegist druivensap prijsgeeft, zodra je het vanuit de ontkurkte fles in het glas schenkt. Alle zintuigen worden geprikkeld als je de eerste slok neemt, de verrassing is er elke keer weer. Dat is voor mij een waarde die niet in geld is uit te drukken.

Elke wijn heeft zijn prijs, die wordt bepaald vanaf het moment van aanplant tot het moment dat de wijnmakers het proces in gang zetten. De bodemgesteldheid en het klimaat waar dit gebeurd is van zeer groot belang, maar zeer zeker ook het vakmanschap van de wijnbouwer speelt hierbij een grote rol. Probeer zelf maar eens een drinkbare wijn te maken van een tros druiven, en je zult ontdekken dat dit eerder een slechte azijn is dan een drinkbare wijn.

De hedendaagse wijnmakers hebben veelal een universitaire opleiding en zijn vakmensen met zoveel passie en ervaring in alle stappen, die nodig zijn om uiteindelijk een goddelijk vocht te creëren, dat mensen er toe doet besluiten zeer diep in de buidel te tasten en zich als een god in Frankrijk te voelen.

De wet van vraag en aanbod speelt natuurlijk ook een belangrijke rol bij het bepalen van de prijs. De tot nu toe bekendste en beste Bordeaux van Chateau Petrus is een haast onbetaalbare wijn geworden. Ik zag twee jaar terug een wijnkaart waarop een Chateau Petrus van 1954 stond vermeld voor het luttele bedrag van Euro 568, en een Mouton Rothchild van 1945 werd aangeboden voor Euro 3130. Daar word ik wel even stil van.. en daarna toch weer genieten van een Chateau La Tour Cordouan van Euro 5,90.

De prijs van 'grote' oude wijnen wordt uiteindelijk vastgesteld op wijnveilingen zoals Veiling Christies in Amsterdam 020 5755268, en Sothebys in Londen. De prijzen worden regelmatig gepubliceerd in het Engelse Vakblad Decanter dat je bij iedere Bloem's Vinotheek, en eventuele andere slijterijen kunt kopen.

Wijn veilingen en wine brokers:

Een paar prijsvergelijking sites:

Een paar prijsvoorbeelden:

  • Chateau Giscours 1966 Margaux Grand Cru Classé Euro 535,-
  • Chateau Lynch Bages 1976 Pauillac Grand Cru Classé Euro 420,-
  • Chateau Rausan-Segla 1976 Margaux Grand Cru Classé Euro 111,-
  • Chateau Mouton Rothschild 1961 (etiket van Mathieu) Euro 869,-
  • Chateau Lafite 1900 geveild bij Sothebey's voor Euro 52.185,-
  • Brunello di Montalcino 1891 (door Nederlander in 2000 gekocht) Euro 15.202,-
  • Chateau Petrus 2000 Pomerol Grand cru Euro 3950,-
  • Chateau Petrus 2001 Pomerol Grand cru Euro 1600,-
line

-Welke wijn kan je langer bewaren- top pagina

Je haalt de stop uit de fles en bevrijdt de wijn. Een intens genot, als je de fantastisch rood of goud blinkende wijn in het glas schenkt waarna het je mondholte aangenaam verwent. Een moment daarna word je weer een nuchter denkend mens en wil je er voor zorgdragen dat je ook morgen en overmorgen kan genieten. Vroeger hadden alleen de rijken en welgestelden grote landhuizen met daaronder donkere koele gewelfde kelders, waarin de wijn kon worden opgeslagen. Tegenwoordig mag ook de "gewone" levensgenieter van wijn houden en heb je tegenwoordig een huis met daaronder een kelder, dan mag je jezelf tot de geluksvogels rekenen.

De beste omgeving om wijn te bewaren is volgens velen een rustige trillingvrije koele donkere plaats ergens in huis. Heb je deze mogelijkheid niet dan zijn er ook zogenaamde -wijnkasten of wijn bewaar systemen- waarin tussen de 100 en 200 flessen wijn perfect op temperatuur van 12,5°c kunnen worden gehouden. Ik zelf behoor tot de geluksvogels en in de kelder onder mijn huis heb ik een deel ingericht als wijnopslag die geïsoleerd van de rest, het gehele jaar door een redelijk stabiel temperatuur verloop heeft van 12°c tot 15°c. Hier ligt de prachtige Margaux uit Frankrijk de Rioja uit Spanje de Barolo uit Italie de Tokay uit Hongarije en Riesling uit de Elzas die telkens als ik beneden kom; schreeuwen om bevrijdt te worden. Maar nuchter als ik ben blijven ze rustig rijpen tot ik bepaal wanneer het moment is aangebroken.

Doe vooral niet te krampachtig en laat je niet gek maken door alle betuttelende verhalen en strenge regeltjes over temperatuur vochtigheid en trillingen want veel zaken komen uit het verre verleden waar men wijn in vaten in de kelder had liggen. In een droge kelder zouden immers de duigen van de vaten uitdrogen waardoor er zuurstof kon binnendringen. De temperatuur moet niet te veel en te abrubt schommelen en boven de 20 graden rijpt de wijn eigenlijk te snel. Wel is indringend ultraviolet zonlicht en straling van sterke lampen nadelig voor de wijn omdat deze sneller zal oxideren.

Liggende flessen behoeden de kurk tegen uitdrogen en door de celstructuur van de kurk is het haast onmogelijk dat hierdoor vreemde luchtjes aan de wijn kunnen komen. Extreme trillingen kunnen slechts vaste bestanddelen in de wijn in beweging zetten, maar voetstappen op een trap boven een kelderkast zullen hierop geen uitwerking hebben. Chemisch gezien levert dit geen schade aan de wijn op. Dus nogmaals geen zorgen want die drinken we met een goed glas wijn en veel plezier naar morgen.

Wat bepaalt nu of een wijn ja of nee langer kan worden bewaard:

De definitie hierbij moet zijn: een wijn is een bewaarwijn als het laten rusten in fust of fles er voor zorgt dat de kwaliteit van de wijn verbetert waardoor de smaak van elke druif in die wijn optimaal tot zijn recht komt.

Een belangrijke rol speelt natuurlijk de druif waarvan een wijn gemaakt is. Ik zal hier niet ingaan op de rol van de micro-organismen tijdens de gisting of de chemische processen die in de wijn plaats vinden, net zomin als de stoffen die in de wijn aanwezig zijn zoals looizuur, esters, mineralen, albumonoïden, en natuurlijke kleurstoffen. Doch al deze stoffen en processen dragen er toe bij, dat een wijn een bepaalde smaak geur en houdbaarheid krijgt.

Een Beaujolais van de Gamay druif zal snel op dronk zijn. Daarentegen zal een wijn van de Cabernet Sauvignon druif langer nodig hebben om zich in alle glorie prijs te geven. Zo heeft elke druif een eigen karakter, kwaliteit, en specialiteit die ook door het mengen van verschillende druivesoorten voor verrassende resultaten zorgt. Ook de bodemgesteldheid speelt een belangrijke rol, wat duidelijk tot uiting komt in de wijnstreken van Frankrijk, waar zelfs wijngaarden die vrijwel aan elkaar grenzen met dezelfde druif beplant, heel verschillende wijnen kunnen voortbrengen.

Het zijn niet alleen de bovenlagen van de grond die hierin een rol spelen doch ook de diepere aardlagen zijn van belang, omdat de wortels van een druivenplant tot wel 20 meter diep naar voedingsstoffen zoeken, die uiteindelijk de druif haar karakter geeft. Het is bekend dat in de Champagne streek de Chardonnay en de Pinot Noir zo goede wijnen voortbrengen omdat de bodem zeer kalkrijk is. In de Bordeaux zijn door de grote verschillen in de bodem zoveel variaties mogelijk, waardoor een Bordeaux geen alledaagse wijn is.

Hoewel Bordeaux de naam heeft een bewaarwijn bij uitstek te zijn, is dit echter nog niet de garantie dat je elke Bordeaux heel lang kan bewaren. En waarom zou je ook. Ook het klimaat speelt een belangrijke rol in het spel van de houdbaarheid. De hoeveelheid zon, de temperatuur, en de hoeveelheid neerslag in de periode van bloesem tot vol rijpe druif is mede bepalend voor het slagen van een wijn, waar ook ter wereld.

Zijn er regenbuien in de bloesem periode dan zal de bestuiving verstoord worden, waardoor er minder druiven tot ontwikkeling zullen komen. Is er weinig zon, dan zal het suiker gehalte in de druif laag zijn en is er daarentegen veel zonneschijn, dan ontstaat er meer suiker in de druif dat weer resulteert in krachtige wijnen. Voor sommige wijnen is ook de vorst periode van belang zoals de Eiswein, die gemaakt wordt van bevroren geplukte druiven (minimaal 7°c onder nul), waardoor een wijn ontstaat met veel smaak en geurstoffen.

Elke minuscule verandering in het samenspel tussen druif, bodem, en klimaat zal dus een positieve dan wel negatieve uitwerking hebben op de kwaliteit, kwantiteit, en houdbaarheid van de wijn. Wat van even groot dan wel niet het grootste belang is, is natuurlijk de kennis en vakbekwaamheid van de wijnbouwer en wijnmaker, want ook al heeft een druif alle kenmerken perfect te zijn, dan kan een verkeerde behandeling uitdraaien op een fiasco. Net als bij de opvoeding van kinderen bepaalt de mate van opvoeding de kwaliteit voor later. Bij wijn is dit niet anders want de duur en begeleiding van de gisting, het lageren op oude of nieuwe eiken vaten en de rust op fles, bepalen uiteindelijk of het zin heeft om een wijn meerdere jaren te bewaren.

Het fijne van een eigen wijnopslag is, dat je een jonge wijn met een groot rijpings potentieel voordelig (op z'n Hollands) kan inkopen, zodat je na 15 jaar een rijk (duur) glas kunt schenken en genieten. Verlies een ding niet uit het oog. Een wijn bewaar je niet voor de fles want aan alles komt een eind dus geniet met volle teugen.

line

gemiddelde houdbaarheid top pagina

Als een wijn gebotteld is zal het afhankelijk van de soort zo'n 6 maanden tot 6 jaar duren voordat een wijn drinkbaar is. Men noemt dit in wijntermen "het op dronk zijn" van de wijn. De wijn is dan acceptabel en heeft al een groot deel van de kwaliteiten prijs gegeven. De wijn is dan veelal nog niet op zijn top aangekomen maar kan zich nog een aantal jaren verbeteren en ontwikkelen. Pas als de top "hoogtepunt" is bereikt zal de wijn zich niet verder ontwikkelen en zal mogelijk nog een aantal jaren stabiel blijven. Hierna zal de wijn langzaam in kwaliteit achteruit gaan.

De grote rode Bordeaux uit de Mèdoc, St. Emilion, en Pomerol zijn pas na 6 tot 10 jaar op dronk waarvan de laatste twee dan nog tot 40 jaar in vorm kunnen blijven. Bergerac lijkt op een lichte Bordeaux en is na 3 jaar op zijn top. Rioja kan bijvoorbeeld na 3 tot 6 jaar op dronk zijn, maar nog wel 15 jaar of ouder worden zonder achteruit te gaan "over de kop te gaan". Een Côte du Rhône is meestal na 2 tot 3 jaar op dronk en kan dan nog wel 3 tot 6 jaar mee. Een Chateauneuf du Pape kan na 2 tot 5 jaar op dronk zijn maar dan blijft hij nog zeker 15 jaar vitaal. Een Bourgogne kan al na 2 jaar op dronk zijn maar kan dan meestal nog wel 8 jaar mee, afhankelijk van de kwaliteit van het betreffende Chateau. De meeste Vin de Pay wijnen zijn meestal na 1 jaar op dronk en hebben doorgaans geen mogelijkheid tot verdere ontwikkeling. Montepulciano d'Abruzo kan tot 10 jaar ouderen en de Barolo die pas na 3 jaar wordt verkocht kan dan nog 15 tot 20 jaar mee, zonder aan klasse te verliezen. De Chianti en Lambrusco kunnen het best jong worden gedronken omdat ze dan nog fris en sprankelend zijn.

Een witte wijn is doorgaans eerder op dronk dan een rode maar op deze regel heb je natuurlijk ook uitzonderingen. Denk daarbij aan riesling wijnen die door hun zuren wel tot 20 en zelfs 200 jaar oud kunnen worden zonder hun fruitigheid te verliezen. Ook de zoete witte wijnen en dessert wijnen kunnen zeker 20 jaar overleven.

Zoals je ziet is er niet duidelijk een pijl op te trekken, en alleen door regelmatig te proeven vanuit de eigen wijnkelder voorraad krijg je enig inzicht over de conditie van jouw wijnen. Vraag bij twijfel gewoon even informatie aan je slijter, importeur, of wijnkoperei naar de eigenschappen van de betreffende wijn want het is natuurlijk eeuwig zonde als zoiets moois niet meer het plezier geeft waarvoor de makers zich zo hebben uitgesloofd. Kijk ook eens bij de link van wijnoogstjaren.

-Wijnoogstjaren van Wereldwijnen- op dronk?-

line

top pagina

Wijn is de meest gezonde en hygiënische aller dranken
(Pasteur)