small textbig textmenuimg antw img

line

Hier staan de regelmatig gestelde vragen (FAQ). Staat het antwoord op je vraag hier niet bij, dan kan je de vraag eventueel plaatsen op het De Wijnhoek Wijnforum. Via het forum kan elke deskundige op wijngebied jou van een passend antwoord voorzien.

uw vraag via het Forum

V..Ik doe 2de jaars hotelmanagement en ben bezig mij te richten op de wijnen en de combi met spijzen. Hierbij is mij geleerd dat blanc de blanc alleen wijn was van 100% chardonnay, zowel stille als mousserende wijnen. Op het internet kon ik geen antwoord vinden en was nu benieuwd naar de juiste omschrijving.

Kees Schellevis

A..blanc de blancs betekend letterlijk witte wijn van witte druiven. Dit is van toepassing op alle witte wijnen. Vooral in de Champagne wordt deze term gebruikt omdat doorgaans een Champagne bestaat uit een combinatie van chardonnay en pinot noir. Kijk ook eens bij - blanc de blanc (s) en blanc de noir (s) -.

img

V..Ik heb sinds drie jaar op een vijf jaar oude Boskoops Glorie druif last van donkergroene wratachtige plekken op de bladeren. Aan de onderkant zijn de bladeren wit uitgeslagen. De druivenoogst is prima. Ieder jaar 30 tot 50 trossen is geen uitzondering. IK heb me laten vertellen dat het meeldauw is. Hoe kan ik dit het beste behandelen? Ik heb een middeltje van Bayer gekocht, maar dit biedt tot nu toe geen soelaas.

R.Rodenburg

A..Al bij het uitlopen van de kleine blaadjes kan je ze al zien, de gallen of pokken (bulten) die duiden op galmijt. Aan de onderzijde van het blad kan je duidelijk de witte pluizige webachtige plekken zien, die later in het seizoen bruin verkleuren. De volwassen galmijt nestelt zich tijdens de winter in de schubben van de knoppen en de stam en is moeilijk te stoppen. Bij het uitbotten van de knoppen komen de mijten in actie en zuigen aan de bladeren waar zij leven in het draderige weefsel. Hierin worden ook de eieren afgezet. Een volwassen mijt meet 0,16 bij 0,03 mm en is witgroen van kleur. De beste remedie voor een enkele druivenplant is het plukken van het blad dat is aangetast. Als je er vroeg genoeg bij bent kan je de schade beperken. Kijk ook eens bij - bladaantastingen - en - De Druivendokter - voor diverse beschrijvingen van aantastingen.

img

V..Ik ben op zoek naar een bouwtekening van een kas om druiven in te kweken. Waar kan ik een bouwtekening vinden.Bij voorbaat dank?

P.W. van Doorn

A..Aanwijzingen voor het bouwen van een kas in de tuin. Waar moet allemaal aan gedacht worden. Vůůrdat men gaat bouwen moet men eerst een aantal zaken op een rijtje zetten, anders moeten er later weer allerlei zaken worden aangepast of verbouwd. Kost veel meer werk. Op de site van een Nederlandse OrchideeŽn vereniging staat een perfecte beschrijving met voorbeelden etc...www.nov-orchidee.nl/Diverse/bouwkas/bouwkas.html

img

V..kan iemand mij iets vertellen over kelderdoek / tapis de Bordeaux?

Ingrid Bats

A..Kelderdoek is een schimmellaag die zich in goede wijnkelders kŠn vormen. Het is een dikke zachte grauwgrijze laag schimmels. Indien die laag zich vormt is een wijnboer er zeer content mee. De schimmels kunnen vocht absorberen en afstaan als de omstandigheden fluctueren.

img

V..ik heb sinds kort een fles latour uit de pomerol van 1947. Op het etiket staat latour haut vignoble, appelation pomerol. Is dat dezelfde als de Latour-a-pomerol van nu? Ben benieuwd.

j.smit

A..Leuke vraag. Een fles uit 1947 - om jaloers op te worden. Het antwoord op de vraag is ja en nee. De betreffende Latour is dezelfde als Latour-ŗ-Pomerol van nu, maar tegelijkertijd ook weer niet. Wat was het geval indertijd. De wijngaard van Latour-ŗ-Pomerol bestaat uit twee percelen, te weten een perceel direct bij het ch‚teau met vooral een kleibodem en een perceel op het plateau met een kiezelbodem. Nu maakt men een assemblage van de beide opbrengsten en misschien juist daarom is de wijn vandaag de dag zo goed, zo gereputeerd. Maar eertijds werden de twee percelen apart gevinifieerd en gebotteld. Latour Haut Vignoble is dus de wijn van het op het plateau gelegen deel. Daar waar kiezel domineert en waar om die reden, naast merlot, ook cabernet franc was en is aangeplant.

Met dank aan Gert Crum

img

V..Van waar is de naam Bordeaux afkomstig?

Dufour Geert

A..De naam Bordeaux komt van het oude Burdigala ( haven van de maan) van de GalliŽrs.

img

V..Ik heb al 7 jaar druiven van het soort Vitis frankenthaler in de tuin staan. Het eerste jaar was een uitstekende bloei en veel (lekkere) druiven. Daarna werd het steeds minder, verleden jaar waren de druiven verschrompeld en dit jaar zit er geen enkele druif in. Jaarlijks wordt teruggesnoeid. De druiven staan op het zuiden en er wordt jaarlijks kalk gestrooid en in de grond gewerkt. Wat doen we verkeerd en hoe kunnen we dat oplossen?

P.Th. Horbach

A..Het is verbaasend dat u frankenthaler in de tuin hebt staan, dit is een zeer laat ras dat eigenlijk alleen goed afrijpt in de kas. Is ook erg gevoelig voor meeldauw. Vorig jaar heeft uw druif waarschijnlijk valse meeldauw gehad. Ga eens kijken bij - De Druivendokter - voor diverse beschrijvingen en foto's. Af en toe een kalkgift is prima en verder compost en/of stalmest.

img

V..Goede dag, ik lees dat u nogal kenner bent van wijnen etc. Ik vraag me één ding af. Waar komt de maat 70 cl. vandaan voor wijnflessen maar vaak ook likeuren? Ik heb deze vraag bij een radio programma gesteld maar geen bevredigend antwoord gehoord. De één beweert dat het puur een Nederlandse aangelegenheid is. Maar dat is volgens mij niet zo want ook in andere landen koop je vaak in 70 cl. flessen (weet ik niet heel zeker) De ander beweert dat het een verkapte prijsverhoging was uit Frankrijk. Ook dat vind ik niet plausibel omdat dit dan in Frankrijk maar ook in tig andere landen zo gegaan moet zijn. Nog iemand beweert dat het te maken heeft met de hoeveelheid adem die men in 1 keer kon uitstoten om een fles te blazen om zo het blaasproces te versnellen. En dat heeft niets van doen met 70 cl. Ik snap het niet meer. Kunt U me helpen?

Ben van Broekhuijsen

A..Ik ben in mijn kelder gaan kijken en heb het volgende ontdekt.

1986 Bordeaux (Gironde) 70 cl.
1975 Bordeaux (St. Emilion) 70 cl.
1977 Bordeaux (Cotes de Bourg) 73 cl.
1976 Bordeaux (Graves) 73 cl.
1978 Bordeaux (witte Graves) 70 cl.
Rivesalte (dessert wijn) 50 cl.
Jura (vin Jaune) 62 cl.
Jura (vin de paille) 31 cl.

De rest van mijn flessen in de kelder, van Bordeaux tot in Chili hebben allen 75 cl. inhoud.

Het lijkt er op dat het met EEG verordeningen / wetgeving heeft te maken en een beetje met uniformiteit (vlg. ISO metrieke stelsel), waarbij eenheid voordeliger is dan speciaal maten. Denk maar aan confectie en maat kleding. Ik heb ergens gelezen dat vlg. EEG verordeningen de Bordeaux fles een inhoud mag hebben van tussen de 70 cl. en 75 cl. en dat er op termijn alleen nog slechts 75 cl. als standaard overblijft. Flessenmaten zijn soms afgeleide van vat inhoud. De huidige inhoud maat van 1 liter is in alle tegenwoordig gebruikte maten uitgangspunt. Op de pagina over vaten en fusten www.dewijnhoek.nl/database/info63.html staan nog meer inhoud maten die naar mijn mening aangeven dat er door de eeuwen heen willekeur is geweest. Een Romeinse amfoor heeft bijvoorbeeld 26,26 liter inhoud. (rare lieden die Romeinen) en een Griekse amfoor meet 19,7 liter. In de tijd dat de Engelsen iets met Frankrijk hadden waren natuurlijk ook de Engelse maten aan de orde en de hebben daarop mogelijk ook invloed gehad. 1 Engelse minim = 0,05919 cm≥ 1 bushel = 8 galon = 36,37 liter. dat komt overeen met 50 flessen van 73 cl. Ik denk dat de zuinige wijnboer een berekening heeft gemaakt die naar zichzelf toe komt door 52 flessen van 70 cl. te halen uit dezelfde 36,37 liter
Kijk voor meer info bij: Verordening (EG) Nr. 753/2002 van de commissie van 29 april 2002, tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen van Verordening (EG) nr. 1493/1999 van de Raad wat betreft de omschrijving, de aanduiding, de aanbiedingsvorm en de bescherming van bepaalde wijnbouwproducten, zie artikel 9 en bijlage 1 lid 1

img

V..Ik bezit naar ik denk een goede wijnkelder. Het is er kil, zeer vochtig en stabiel. Het is er misschien te vochtig want er zijn schimmels die de etiketten aantasten. Ik hoop dat ze vooralsnog niet de wijn zelf hebben aangetast. Mijn vraag is: welke schimmels zijn schadelijk en in hoever zijn ze schadelijk. Hoe kan ik dit euvel het best verhelpen.

Koen Germeys

A..Veel kelders zijn te droog maar in uw geval is het vochtgehalte extreem. De wijn zal hierdoor niet worden aangetast. Ik heb vaten en flessen kelders gezien in Hongarije waar de schimmel dik op de wanden en flessen zat zonder schade aan de wijn. Ik weet niet welke schimmels schadelijk zijn maar ikzelf heb ook diverse etiketten op flessen in mijn kelder die door een bepaalde schimmel geheel verteren. Aan de wijn heb ik tot op heden niets gemerkt en ben daar ook niet zo bang voor. In het uiterste geval kun je zgn vocht vreters inzetten van Bizon of zo. Of iets proberen te ventileren zonder overdreven tochtwerking. Ikzelf heb hier mee wel ervaring in mijn caravan maar niet in de wijnkelder.

img

V..Zou U mij precies kunnen vertellen hoe een wijnfles geopend moet worden?

E. de Beus

A..Ga voor het ontkurken van een fles als volgt te werk: zet de fles rechtop en snij het bovengedeelte van de capsule rondom af op een hoogte van 6 millimeter van de bovenzijde van de flessenhals. Positioneer de "open" spiraal van de kurkentrekker in het midden van de kurk en draai deze (rechtsom) rechtstandig in de kurk. Draai de spiraal liever niet door de kurk maar wel voldoende diep om de gehele kurk vast te hebben. Gebruik nu de hefboomwerking of het mechaniek van de kurkentrekker om de kurk gelijkmatig en zonder plop uit de fles te verwijderen. Veeg de fles hals aan de bovenzijde van binnen en buiten met een schone doek af. (of met de schone vinger)

img

V.. Ik wil in mijn tuin die s'middags vanaf 14.00 uur veel zon heeft een druiveplant langs een pergola laten klimmen waaraan mooie trossen druiven komen.Welke druiveplant kan ik hier voor het beste gebruiken, en hoe moet ik deze druif verzorgen. We hebben hier in Emmen zandgrond.

Tjietse Dijks uit Emmen.

A.. Om te beginnen hoe meer zon een druivenplant krijgt hoe meer suiker er zich in de druif zal vormen en hoe mooier de trossen er uit zullen zien. Ik ga er even vanuit dat u geen wijn wilt maken maar puur vanuit de tuingedachte werkt.
Druivenplanten stellen normaal gesproken geen grote eisen aan de bodem doch zandgrond heeft eerst een goede organische bemesting nodig in de vorm van stalmest en indien mogelijk is een dosis schelpkalk ook op zijn plaats.
Omdat Nederland kikkerland voldoende neerslag heeft, zullen de wortels niet echt diep gaan en zal er meer wortelvorming in de bovenlagen plaatsvinden waardoor jaarlijks bijmesten voldoende resultaat zal geven. De soorten die in aanmerking komen zijn voor uw toepassing de Boskoops Glorie zowel wit als blauw, en de Vroege van der Laan. Beide zijn normaal bij een tuincentrum te betrekken. Ik heb in mijn eigen tuin al 5 jaar de Blauwe Boskoops Glorie en heb daar jaarlijks een leuke hoeveelheid trosjes aan hangen die met de jaren groter en voller worden (ook afhankelijk van het weer) en ik vind het zelf ook altijd een leuke en gezellige aanblik. Het snoeien van de druif gebeurt normaal gesproken tussen eind november en begin maart, waarbij het beste is terug te snoeien in december tot februari omdat later als de groei op gang komt de plant kan gaan "bloeien" (het uitstromen van de plantsappen). Snoei de uitlopers terug op twee tot drie ogen waarop de nieuwe scheuten weer zullen gaan groeien. Voor echte wijnbouwers zijn er verschillende snoeimethoden zoals de Guyot en
de cordon snoei waarbij de druif langs een draden stelsel worden geleid. In uw geval kunt u volstaan met de beschreven snoeimethode en kunt u de uitlopers leuk langs de pergola leiden. In de loop van het jaar kunt u er voor zorgen dat de dieven (bladoksel uitlopers) zoveel mogelijk worden verwijderd waardoor er meer energie overblijft voor het vormen van de trossen. Het is ook zinvol de uitlopers tijdens de groei terug te snoeien tot 3 a 4 trossen waardoor grotere trossen zullen ontstaan. Als trossen door bladeren worden afgeschermd voor de zon is het goed een paar bladeren te verwijderen.
Ik hoop u voldoende stof te hebben gegeven en wens u veel plezier met het aanschaffen planten en verzorgen van uw eigen druivenplanten. In het boekje van druivenserre tot wijnkasteel" van Fred Lorsheijd en Piet van Rijsingen (ISBN 90-803919-1-3), kunt u meer vinden over het hoe en wat van druiven.

img

V.. Op vakantie in Barcelona heb ik een heerlijke wijn gedronken die nog troebel was en volgens mij Vino Turbio heet. Waar kan ik deze wijn in Nederland kopen.

Kees v.d. Logt

A.. De in Spanje en alle andere Spaans sprekende wijnproducerende landen hebben het over "vino turbo" , wijn die nog aan het gisten is tijdens het vinificatie proces. In Duitsland verkoopt men deze wijn onder de naam Federweisser; in Oostenrijk de Sauser en Heuriger; in de Elzas Neuer SŁsser, en in de rest van Frankrijk bourru. Omdat de wijn nog steeds aan het gisten is kan men de fles niet afsluiten en moet de wijn binnen zes dagen worden gedronken omdat deze anders onacceptabel zuur wordt. Misschien iets voor de Nederlandse wijngaardeniers om hier op de markt te brengen.

img

V.. Op advies van een druivenkweker kocht ik kalisalpeter ter bevordering van de groei en de smaak van mijn druiven. Waarvoor is het product nog meer te gebruiken, en is dit hetzelfde als kalkstikstof.

van Dijk

A.. Kalisalpeter is niet hetzelfde als kalkstikstof. Kalisalpeter is een stikstofmeststof die ook kalk bevat, dus geschikt is voor zure grond, met name voor snel groeiende gewassen. Kalisalpeter is een meststof die zowel stikstof als kalium bevat. Voor een goede smaak van de vruchten en een goede kleur van de vruchten en bloemen heeft een plant kalium nodig. Kalisalpeter kunt u dus gebruiken voor druiven, maar ook voor tomaten, bessen en andere heesters die bloeien of vruchten dragen.

img

V.. Ik moet voor school een onderzoek doen naar sulfiet in wijn. Hoe en met welke methode kan ik deze metingen doen.

Danella Knol

A.. Met de Quantofix sticks van Macherey Nagel voor SO2 kan het sulfiet gehalte bepaald worden in stappen van 0-10-25-50-100-250-500-1000 mg per liter. Ascorbinezuur (vitamine C) kan de meting beÔnvloeden. Ook is het te meten met het zuurmetingssetje maar dan moet het opgemeten worden met een joodreactief. Het setje en sticks kan je kopen bij fa. Dries van Kooy kooy@cybercomm.nl en kost ongeveer Euro 8 (fl. 17.50).

img

V.. Help! ik heb een paar maanden mijn druivenplantje in de tuin staan, en nu wordt hij helemaal opgegeten door zwarte kevertjes/torretjes van ca. 8 mm lang. Wat doe ik hier aan? Wat zijn dit voor beestjes?

Paul Alsemgeest

A..Waarschijnlijk is dit het druivenhaantje in volwassen vorm. De larven vreten ondergronds de wortels aan, de volwassen dieren vreten aan het blad. Ik heb hier geen enkele ervaring mee. Probeer de beestjes weg te vangen of iets dergelijks. De larven kunnen biologisch bestreden worden met aaltjes die de larven parasiteren. Merknaam is Larvanem. Misschien dat Koppert het kan leveren - www.koppert.nl -

img

V.. Ik ben op zoek naar een pitloze druif Venus genaamd. Om die te laten drogen en krenten te laten worden. Waar kan ik die kopen?

met dank mignon

A..Venus is een blauwe pitloze druif van Amerikaanse afkomst. Kleine compacte trossen met redelijk grote bessen. Goede smaak, fruitachtig. Rijpt half september. Is te verkrijgen bij De Nieuwe Tuin van Peter Bauwens, Trompelweg 27, B-9170 De Klinge. Dit dorp ligt Bij Zeeuws Vlaandern net over de grens in Belgie, onder Hulst.

img

V.. Ik ben op zoek naar een kleine druivenpers (fruitpers), of een tekening om er zelf een te maken. Enige tijd geleden een site gevonden waarop een bouwtekening stond, maar die site kan ik niet meer terugvinden?

Bob Herrewijn, Breda.

A..Ik ben voor u op zoek gegaan en heb een zelfbouw pers gevonden met een beschrijving op de pagina van - Bibere Inter Mares -. Het is een 10 liter pers die aan materiaal ongeveer fl. 25,- kost. Je moet alleen nog even de handen uit de mouwen steken.

img

V.. Is het zinvol om bijv. een lege slagroomspuit met koolzuurpatronen te gebruiken om de ruimte boven de wijn in de fles te vullen met koolzuurgas. vraag 2 :Ik heb bij een kwekerij in zuidland een fles herba cultura meegenomen voor bemesting van de druivenplanten maar nu staat er niet op hoe de wijze van gebruik is, spuiten of gieten en in welke doseringen .Het bestaat uit natuurlijk melkzuur mineralen sporenelementen vitamines en extracten van planten. Weten jullie misschien meer van dit product?

M. van der Heijden, Vechel.

A..Koolzuur: het is zonder meer zinvol om de lucht boven wijn te vervangen door koolzuur om oxidatie te voorkomen. Bij rode wijn kan dit tot effect hebben dat er (te) veel koolzuur in de wijn oplost. Dus tijdens de rijping kun je beter de flessen helemaal afvullen. Herba Cultura: 1 - 2 liter per 100 liter spuitvloeistof (= water); is bedoeld voor bladversterking/bemesting

img

V.. Geachte heer ik heb een vraag aan u. nu heb ik met de stoomextractor sap gemaakt van vlierbessen nu is mijn vraag wat zijn de verhoudingen ten opzichten van de te maken wijn ik bedoel hier mee hoeveel liter sap moet ik gebruiken voor 25 liter vlierbessenwijn te maken. En hoeveel liter water moet ik toevoegen?.

P.M. Lamers, Kloetinge

A.. Ik heb geen ervaring met wijn uit sap van een stoomextractor, maar ga nou eens uit van een sapgehalte van verkregen fruit van 80%. (percentage wordt beÔnvloedt door zaden en pitjes in het fruit). Met dit percentage kunnen we een recept herleiden, dat uitgaat van echte vlierbessen. U zou het rendement echter zelf veel beter kunnen bepalen, omdat u weet hoeveel bessen u voor het verkregen sap heeft verwerkt. In een eenvoudig recept adviseert men circa 35% vlierbessen van de totale massa. Ik ga ervan uit, dat u al eerder wijn heeft gemaakt, dus ga ik niet in op die edele kunstjes. In uw geval zou de samanstelling van 25 liter most als volgt kunnen zijn: 8 kg vlierbessen (= circa 6,5 liter sap) 8 kg suiker (totaal van fruitsuiker + toegevoegde suiker) 10,5 liter water. Dit zijn wel globale waarden en vooral de suiker moet u goed doseren. 1 kilo per keer oplossen Vlierbessen zijn vrij sterk van smaak. 25 liter sap vergisten geeft een ondrinkbaar goedje. Er is ook een recept dat er omwille van meer "body" nog 2 kilo rozijnen in verwerkt. Succes ermee. Een Aanrader is het: Groot Zelf Wijnmaak Boek / ISBN 902450712x.

Willem Rikken

img

V.. Ik ben momenteel bezig met een onderzoek voor mijn studie. Mijn onderzoek gaat over een nieuwe druppelvanger. Doordat de hals van de fles is veranderd past de traditionele ring niet meer om alle wijnfleshalzen. Mijn ring bestaat uit een magnetische ring (uit twee delen, 2 halve manen).
Mijn vraag is waarom de hals is veranderd ?.

Ruth Leenders.

A.. Inderdaad past de traditionele ring om druppels op te vangen niet meer om een toenemend aantal moderne flessen. Het model fles waarover we het hebben, is voor het eerst op de markt gebracht door Mondavi. Nu een jaar of vijf geleden. Sindsdien is een toenemend aantal producenten op deze fles, of een variant daarvan, overgegaan. De reden waarom eerst Mondavi en vervolgens andere bedrijven deze fles hebben geÔntroduceerd ligt in de sfeer van de marketing. Het is iets nieuws, het valt op. Bij deze nieuwe fles wordt in de meeste gevallen geen capsule meer gebruikt. Als er nog een stopper inzit van kurk (vaak is het nu ook kunststof, niet zelden in felle kleuren) dan wordt de kurk afgedekt met een dun laagje was of hars. Het oogt modern en milieu-vriendelijk. Er zijn natuurlijk andere druppelvangers die universeel kunnen worden gebruikt. De zogenaamde DropStop ģ is een klein en zeer dun zilveren schijfje dat moet worden opgerold en dan in de hals van de fles kan worden geplaatst. Het schijnt effectief te zijn. Zelf gebruik ik nooit druppelvangers.

Met dank aan Gert Crum

img

V.. Ik heb van een collega een tip gehad die hij van zijn vader heeft en mij wel aanspreekt, deze tip heb ik tevens al uitgevoerd. Ik zou hier graag een reactie op willen hebben van wat u er van vindt. Het is namelijk zo, dat als je een kalksteen die in de bouw wordt gebruikt in stukjes slaat en deze kleine stukjes bij de wortel van de druivenplant in het zand vermengt, deze bij elke regenbui een beetje kalk aan de grond toevoegen. Wat ten goede aan de plant komt.

T.Dijks, Emmen.

A.. Dit is een goede tip. Kalk toevoegen aan de druif heeft echter voornamlijk zin, als de grond waarin die groeit te zuur is (zuur=te weinig kalk). Tegenwoordig groeien mijn druiven in verrijkte zeeklei, dus een grondsoort met rijkelijk kalk en verrijkt met organische stoffen. Dus heb ik dat probleem niet. Maar in andere of twijfelgevallen is het altijd nuttig kalk toe te voegen en dat kan op vele manieren. Elke winter/voorjaar kalk, beendermeel of slakkenmeel in de grond rond de druif werken. Hierdoor ontstaat een betere Ph waarde waardoor de druivenplant (Vitis) beter mineralen zoals fosfor, stikstof, kalium, calcium, magnesium en sporenelementen kan opnemen. Ik heb ooit gelezen, dat iemand een druif in een gat vol bouwpuin heeft geplant en dat gaat uitstekend. Misschien interpreteer ik het verkeerd, maar een volwassen druif heeft in zure grond mogelijk niet voldoende aan een paar stukjes kalkzandsteen?...

W.Rikken, Vierpolders.

img

V.. Volgens de gegevens op de verpakking van onze stabilisator diende deze 3 dagen voor het bottelen in de wijn gedaan te worden. Na 3 dagen diende men dan te bottelen. Resultaat was dat de poeder niet volledig was opgelost en de wijn niet klaar meer was. Wanneer dient een stabilisator er dan ingedaan te worden? En welke stabilisator is de beste?

Beerten Wilfried, Diest

A.. Ik denk, dat de onklare gebottelde wijn op den duur toch weer helder wordt, alleen heb je dan wat neerslag in de fles en dat zal zeker geen droesem zijn, anders heb je te vroeg gebotteld. Voor wat betreft de ingrediŽnten voor de wijnmaker; deze voldoen allemaal aan in de wet gestelde eisen voor de verwerking ervan in levensmiddelen. Wat de ontstane troebelheid betreft denk ik dus niet aan een gebrek aan kwaliteit, maar misschien wel aan een gebrek aan geduld. (grapje)

Tip: ik gebruik gewoonlijk een stabilisator van Belgische makelei (Vinoferm uit Beverloo), werkt uitstekend. Maar er zijn vast nog andere.

img

V.. Hallo ik ben marc en heb een paar nieuwe struiken , nl de regent leon millot en landal en nu zou ik graag wat meer info willen hebben over de juiste snoeiwijze van deze druif en of het goede wijndruiven zijn . alvast bedankt voor jullie inzet . ?

Marc van der Heijden, Vechel

A.. De Regent is een uitstekende wijndruif, ook geschikt als tafeldruif. Goede smaak, op tijd rijp en geeft een donkere, tanninerijke en volle wijn. Verder is de plant nagenoeg volledig resistent. De Leon Millot is niet geschikt als tafeldruif vanwege de kleine bessen. Het sap is al rood gekleurd, je kunt er dus goed een rode wijn van maken, type Bourgogne of met maceration carbonique. Ook zeer resistent. De Landal rijpt wat later, verder een makkelijke plant. Het suikergehalte is wat laag. De kwaliteit van de wijn is redelijk. Alle rassen kunnen zowel cordon als guyot gesnoeid worden. Ga voor meer informatie naar - wijngaardeniersgilde -

img

V.. Tijdens een verjaardagfeest werd ik geconfronteerd met de uitspraak van een "wijnkenner" die zij dat de door mij aangeboden wijn niet goed was omdat deze naar kurk smaakte. Niemand wilde meer van deze wijn drinken. Ikzelf proefde en rook aan de wijn niets dat op kurk leek en de gebruikte kurk was van geperst materiaal en rook nergens naar behalve de licht zure geur van de wijn. Kunt u mij verder helpen en is dat "kurk" schadelijk voor de gezondheid ?

Ruud van eijnd, Utrecht

A.. Kurk dat gebruikt wordt om flessen af te dichten en de kostbare wijn voor langere tijd te bewaren, komt van de kurkeik. Men schild de bast af en die groeit later weer opnieuw aan. De beste soorten komen uit Spanje en Portugal. Bij het productie proces van kurk wordt vaak chloor gebruikt om te desinfecteren. Doordat schimmelsporen -die in de kurk voorkomen- in contact komen met chloorsporen ontstaat de stof TCA: 2,4,6-trichloroanisole. Hierdoor ontstaat "kurk" dat de wijn een indruk geeft van chloor en muffigheid. Bij een door het EU gesteund onderzoek bleek dat de kurkproducenten andere desinfecteer methoden zouden moeten gaan gebruiken. Mogelijk kunnen grote magnetrons, peroxide of ozon uitkomst bieden. (Bij geperste kurk is het probleem van "kurk" bij wijn vrijwel onmogelijk).

img

V.. Hoe kom ik aan flessen om wijn te bottelen?

A.G. Michorius, Monnickendam

A.. Als rechtgeaarde Hollander koop je dus geen lege flessen.. neeee, je koopt volle dus, en ledigt ze op gepaste wijze. Daarna spoel je ze direct om en zet ze weg voor de 2e kans. Zelf zet ik alle flessen schoon weg, dus ook zonder etiketten e.d. Ook kun je de buren vragen de lege flessen voor je te bewaren Maak echter vooral niet teveel reclame, want voor je het weet kun je een glasbak voor je deur zetten. (Iemand lege flessen cadeau doen is zo lekker goedkoop; doet iedereen dus na de feestdagen). Flessen ontdoen van etiketten e.d. en in een schone spoelbak met warm water reinigen met behulp van een flessenrager. Laten uitdruppen in een flessenstandaard en vervolgens nogmaals omspoelen in warm water, waarin opgelost 1 of 2 sulfiettabletten en een lepel citroenzuur. Dit mengsel garandeert smetvrij spoelwater (geen bederf van de wijn dus).
- Klik hier voor wijnmakers benodigdheden -

img

V.. Waar kan ik het best kurken kopen en waarop moet ik letten.

Jan Aalst, Soest

A.. Het is zaak om van tevoren te bepalen hoelang de wijn opgelegd gaat worden, ofwel hoelang men met zijn vingers van dit kostelijke nat kan afblijven. Kurken die 1,2,3,5 of 10 jaar mee moeten kunnen verschillen aanmerkelijk in prijs die uiteenloopt van 0.25 - 1,00 per kurk. Je kunt ze aanschaffen bij leveranciers van wijnbenodigdheden (Scoot, Gele Gids, Internet of een wijnboer in de buurt). In alle grote supermarkt en hobbyzaken in Frankrijk (en zeker binnen een wijngebied) is er ruime keus aan alle denkbare attributen tegen de helft van de prijzen hier.

img

top pagina