small textbig text

| Kurkindustrie 1 | Kurkindustrie 2 | (2008)

Een nieuw wapen in het gevecht tegen TCA (2,4,6 trichloroanisole)

Natuurkurk à Het alternatief voor natuurkurk

Sinds half jaren negentig is de Portugese kurkindustrie wakkergeschud door de opkomst van alternatieve sluitingen voor wijnflessen, zoals synthetische en aluminium sluitingen.

Binnen de Portugese Amorimgroep, -s’werelds grootste kurkproducent, is het preventieve productieapparaat daardoor in een stroomversnelling geraakt.

State of the art produktielijnen staken de kop op in het Alentejo gebied, om op een correcte en hygiënische wijze kurkschors schoon te maken en te lageren. De nieuwe technieken gaan vandaag de dag gepaard met een zeer snelle en efficiënte manier van werken. Waar 6 jaar geleden drie uur arbeid voor nodig was om een lot kurkschors te koken, gebeurd dat nu in minder dan een half uur, en met een bijzonder goed en hygiënisch resultaat. Dit zgn. CONVEX systeem zorgt ervoor, dat in een vicieuze cirkel schoon water wordt toegevoegd en afgevoerd

Vervolgens belanden de wijnkurken in het INOS Systeem, die onder hoge druk van water en lucht worden ontdaan van bacterien, die aanwezig zijn in de natuurkurk zelf.

Omdat dat nog niet krachtig genoeg is, wordt vervolgens nog de OZON kamer 24 uur lang in gebruik genomen, om de volgende bacterien te doden cq te verwijderen..

Bovenstaande stappen bevinden zich nog steeds in de preventieve maatregelen, om een zo schoon mogelijke natuurkurk te produceren.

kurkcellen links voor de behandeling en rechts na de behandelingAls paradepaardje heeft AMORIM sinds oktober 2003 de vierde installatie in gebruik genomen volgens het zogenaamde ROSA proces. Na duizenden testen is Amorim erin geslaagd het TCA gehalte in kurkgranulaat en kurkschijfjes te reduceren met gemiddeld 80 %. Een waarde, die niet meer te traceren valt in wijnen. In de laatste twee jaar is aantoonbaar vastgesteld, dat de hoeveelheid opmerkingen over "kurksmaak" binnen de door Amorim geproduceerde wijnkurken drastisch is gedaald cq niet meer aanwezig is. Absoluut een voortgang in de goede richting.

Dit resultaat geldt voor de technische wijnkurken, zoals perskurken, champagnekurken en TWIN TOP.

Voor de natuurkurken is de pilot gaande, waarbij de resultaten bemoedigend zijn. Een vertaling in een industrieel proces is nu devolgende stap. Het grootste probleem hierbij is het "deformeren" van de natuurkurken zelf. Het eindresultaat volgt spoedig.

Volledige informatie kunt U vinden op www.amorimcork.com

De toekomst voor natuurwijnkurken ziet er zeer goed uit. In het jaar 2003 heeft Amorim nog nooit zoveel wijnkurken geproduceerd. Dit wil niets anders zeggen, dat de inspanningen door de klanten worden gehonoreerd en dit is ook een aanleiding om door te gaan, totdat Amorim het hoogstmogelijke heeft bereikt.

feiten over kurkfeiten over kurk

De eerste stappen voor de bescherming van de kurkindustrie zijn gezet. Volgens nieuwe wettelijke richtlijnen in Spanje hebben de consejos reguladores van afzonderlijke DO's de verplichting om in hun regelementen voorschriften op te nemen over de afsluiting van de fles. In Catalonië heeft dit er toe geleid dat alle elf DO's (Catalunya, Costers del Segre, Montsant, Pla de Bages, Tarragona, Alella, Conca de Barberà, Empordà, Penedès, Terra Alta en Priorat) kurk verplicht hebben gesteld als flesafsluiting. In het reglement voor Cava is dezelfde bepaling opgenomen.

Al Gore’s invloed op de kurkindustrie is groter dan hij zelf ooit gedacht zal hebben.
De klimaatdiscussie heeft nu ook de discussie over de voor- en nadelen van de verschillende flesafsluitingen (natuurkurk, plastic, glas, schroefdop) een hele nieuwe invalshoek gegeven. Zo kwam uit een briefing die werd gegeven tijdens de internationale Wine and Spirits Fair in Londen eind mei naar voren, dat de productie van een miljoen natuurkurken 3,26 ton CO² uitstoot oplevert tegen 14,27 ton CO² voor hetzelfde aantal schroefdoppen. De discussie gaat nu opeens niet meer over de mogelijkheid van ‘kurk’ in wijn, maar is veel breder geworden: welke verpakking van wijn (de hele keten, van fles en flesafsluiting tot en met verzenddoos) mag je in deze tijd nog verantwoord gebruiken?

 naar home page