![]() Smaken verschillen van persoon tot persoon en dat begint al op het moment dat een mens zijn of haar eerste levenslicht ziet. Een ieder die kinderen heeft kan zich ongetwijfeld nog herinneren, dat bepaalde etenswaren of dranken niet echt gewaardeerd werden en dan ergens in de huiskamer of op het behang terechtkwamen. En op latere leeftijd kennen we het gezegde 'wat een boer niet kent dat eet hij niet'. Smaak in de breedste zin van het woord ontwikkelt zich in de loop der jaren door een zeer complex samenspel tussen eetgewoonte, ervaring, acceptatie en alle geurimpressies die je in de loop van je leven meemaakt en ontdekt. De smaak is een combinatie van geuren die je waarneemt en het proeven van zoet, zuur, zout, en bitter, die door het oproepen van herinneringen uit het verleden een herkenning teweegbrengt. Vanuit deze herkenning geven wij alles wat wij ruiken en proeven een naam, bijvoorbeeld 'suikerzoet', 'zout als de zee', 'het lijkt in de verte op aardbeien', 'bitter als een medicijn' of zoals een Barolowijn wordt gekenschetst 'hij smaakt naar de geur van een pas geteerd scheepsdek'. Zo heeft iedereen wel een mate van herkenning in alles wat je proeft en ruikt. Dit complexe samenspel dat zich voornamelijk afspeelt in onze mondholte, is gebaseerd op ieders persoonlijke zogenaamd smaak- en geur-referentiekader. Omdat smaak zo persoonlijk is, wordt het des te ingewikkelder te vertellen hoe de smaak van een wijn is en welke smaken jij of ik hierin zullen herkennen. Het is eenvoudig om een wijn zoet, bitter of zuur te noemen. Daar heeft zelfs een ongeoefend wijndrinker geen moeite mee. Het beoordelen van een wijn op de waarde en samenstelling kan je eigenlijk alleen maar doen door heel veel verschillende wijnen regelmatig te proeven en jezelf telkens de vraag te stellen, waar een smaak- of geurimpressie het meest mee in overeenstemming is. Hoewel het kijk-, proef en ruikgedeelte (organoleptisch gedeelte) heel erg persoonsgebonden is, kan het geen kwaad om je eigen bevindingen nog eens te toetsen door hierover met medewijngenieters te praten. Mijn eigen ervaring is, dat bij proeverijen met kennissen en vrienden, ik telkens weer moet vast stellen, dat het zeker niet eenvoudig is om de smaak en geur van een wijn te vertalen in zinnige bewoordingen, laat staan volledig te omschrijven. Gesteund door de dappere beschrijvingen van de wijngeleerden (lees wijnimporteurs, slijters en vinologen) hebben we bij iedere wijn een goede uitgangspositie. Al doende leert men, waardoor er steeds meer termen over tafel vliegen als: "Je ruikt bij die cabernet sauvignon echt een stalgeur, of is het nu echt stalmest", en "Ja, je proeft iets van peper en laurier, of was het nootmuskaat" en "De kersen proef ik niet, maar hij is wel fruitig". Waar het om gaat, dat is genieten tijdens een plezierige bijeenkomst, waarbij wij ons steeds meer toeleggen op het ontdekken van de duizenden verschillende smaken en geuren, die wij met plezier tot ons nemen in de hoop ze de volgende keer ook te proeven. Het is misschien handig en verstandig om een proeverijlogboek bij te houden, zodat je nog eens terug kunt bladeren. Bij het proeven beoordelen we soms een wijnsoort van verschillende wijnhuizen met verschillende jaargangen. We spreken dan van een verticale proeverij. Maar ook proeven we wel een wijnsoort van een jaargang van verschillende wijnhuizen uit een specifieke wijnstreek bijvoorbeeld: Bordeaux van 1976, Rioja van 1982, of alleen wijnen van de merlot of cabernet sauvignon druif, waardoor je per soort de kenmerken en de verschillen kunt ontdekken in kleur, geur en smaak per streek of land. Dat noemen we een horizontale proeverij. |
Of je nu als professional of als consument een wijn gaat beoordelen zal aan het eindoordeel niets veranderen. Je vindt een wijn lekker of niet. Daar is geen speld tussen te krijgen. Een professional zal natuurlijk een wijn vanuit een ander gezichtspunt moeten analyseren, beschrijven en beoordelen, om met zekerheid een goed product in de markt te kunnen zetten. De proefstappen om tot dit oordeel te komen zijn echter in beide gevallen gelijk. Zo rond 1800 hebben de regels van het wijndrinken zoals wij die ook nu nog kennen vormgekregen. Het waren de Franse wijnschrijver-fijnproever Grimond de la Reyniére en de Franse staatsman en eigenaar van chateau Haut-Brion Talleyrand die aan tafel de wijnen in weloverwogen volgorde en in weloverwogen combinatie met gerechten serveerden. Om wijn te beoordelen zijn er verschillende systemen bedacht, (0 - 100, 50 - 100 en het 0 - 20 punten systeem). Door middel van puntenverdeling over een aantal vooraf vastgestelde criteria is het mogelijk een waarde toe te kennen aan de geproefde wijn. Hieronder zie je een leidraad waarop je een wijn kan beoordelen. De proefvolgorde die door mij is gekozen (uiterlijk, geur, smaak, kleur) komt voort uit de verdergaande ontwikkelingen tijdens het vinificatieproces waarbij men tegenwoordig de kleur kan manipuleren door toepassing van bijvoorbeeld enzymen en andere "modegevoelige" trucs, zoals het toevoegen van arabische gom waardoor de wijn voller en romiger van smaak wordt. Natuurlijk kijk je eerst wel even naar de helderheid van de wijn, het uiterlijk. Ruiken en proeven geeft de meeste informatie over de kwaliteit van een wijn. De hoeveelheid wijn die je in het glas schenkt om te proeven is tot maximaal een derde van het glas. Factoren die het Proeven kunnen beïnvloeden: Er zijn veel factoren die het waarnemen tijdens het proeven van wijn kunnen beïnvloeden. Deze factoren omvatten: De directe omgeving:
Verschillen in persoonlijke waarneming:
Stap 1, het uiterlijk:
- Wals - de wijn even rustig in het glas. Kijk nu naar de "benen" in het glas ook wel tranen geheten. Hoe langzamer zij zich gedragen hoe meer viscositeit (stroperigheid) de wijn bevat in de vorm van glyserol. Glyserol is een alcoholsoort met een zoete smaak en geeft viscositeit aan de wijn. Het sneller verdwijnen geeft aan dat de wijn minder of geen glyserol heeft en er in verhouding meer andere alcoholen (ethanol, pentanol, butanol, propanol) aanwezig zijn. Stap 2, de geur:
Stap 3, de smaak:
Stap 4, de afdronk / evaluatie:
Proeven van wijn is een vak en vaardigheid op zich maar moet vooral plezierig zijn! Door het vergroten van je kennis en ervaring, zal het wijnproeven beloond worden met een nog groter genot. |
Kleurindicatie voor wijnen
rode wijnen |
witte wijnen |
rosé wijnen |
- klik hier voor het wijnaroma overzicht -
score tabel
punten systeem |
|||
criteria |
0-100 |
0-50 |
0-20 |
geur (bouquet) |
30 |
15 |
6 |
smaak |
40 |
20 |
8 |
uiterlijk |
10 |
5 |
2 |
totaalindruk |
20 |
10 |
4 |
max. score |
100 |
50 |
20 |
Voorbeeldlijst proefcriteria
proefdatum: ... - ... - 20 ... |
fles geopend: |
.......minuten |
|
. |
|||
uiterlijk (oog) |
score: |
||
oppervlak |
briljant olieachtig, helder, mat, veelkleurig, anders: |
||
helderheid |
kristalhelder, briljant, helder, iets troebel, erg troebel, anders: |
||
koolzuurgas |
grote bellen, kleine belletjes, geen belletjes, anders: |
||
geur (neus) |
score: |
||
eerste indruk |
aangenaam, middelmatig, plezierig, onaangenaam, anders: |
||
intensiteit |
sterk, voldoende, zwak, zeer zwak, anders: |
||
kwaliteit |
heel mooi, voornaam, eerlijk, gewoon, hard, anders: |
||
karakter |
bloemig, kruidig, fruitig, dierlijk, madeira, anders: |
||
lengte |
lang, matig, kort, zeer kort, anders: |
||
afwijking |
koolzuurgas, zwavel, verschaald, azijn, hout, anders: |
||
smaak (mond) |
score: |
||
eerste indruk |
aangenaam, goed, gewoon, slecht, matig, anders: |
||
zoetheid |
zoet, likeurachtig, droog, zeer droog, fluweel, anders: |
||
zuurgraad |
iets zuur, fris, soepel, levendig, flets, anders: |
||
body |
vol, overvloedig, rijk, weinig, koppig, warm, anders: |
||
intensiteit |
sterk, matig, zwak, kort, lang, zeer intens, anders: |
||
kwaliteit |
zeer goed, elegant, prettig, gewoon, matig, anders: |
||
karakter |
strak (wrang, koffie, chocolade, citroen etc..) |
||
uiterlijk kleur (oog) |
score: |
||
kleur witte wijn |
groen tint, lichtgeel, kanariegeel, goudgeel, strogeel, anders: |
||
kleur rosé |
helderroze, dieproze, paars, vaal roze, bleek, anders: |
||
kleur rode wijn |
helder rood, kersrood, robijnrood, granaatrood, purper, anders: |
||
totaal indruk |
score: |
||
evenwicht |
harmonie, ruim voldoende, voldoende, niet goed, anders: |
||
afdronk |
eerlijk, stabiel, niet prettig, gezond, krachtig, anders: |
||
duur afdronk |
zeer lang, lang, matig, kort, anders: |
||
fouten |
wrang, azijn, metaal, muis, ranzig, bitter, anders: |
||
. |
totaal |
score: |
download hier het proefformulier ![]() |
Geen enkele witte wijn is echt wit
(Hubrecht Duijker in `kleintje wijn´ uit 1973)