small textbig textmenu

In een van de vele boeken van Hubrecht Duijker heb ik eens een stukje gelezen over wijn en spijs waarbij naar voren kwam dat de meeste opsommingen van wat wel smaakt bij zus maar niet bij zo, onbewijsbaar of onbewezen is.
Hieruit kan je duidelijk opmaken dat we hier te maken hebben met een puur persoonlijke inschatting van ieders smaak op het gebied van eten en drinken. Veel voorstellingen zijn vanuit een ver verleden als gewoonten, normen en etiquette aangenomen. Je moest wel ontzettend dom of onwetend zijn als je geen gehoor kon geven aan deze toch duidelijke regels want zo hoorde het nu eenmaal (voor velen maakte dit een deel uit van de opvoeding).
Gelukkig hebben veel mensen van nature een hang naar veranderingen, vernieuwingen en avontuur en mede hierdoor is er door de eeuwen heen verandering blijven ontstaan in de gewoonten op het gebied van gerechten die wij bij een specifieke wijn kunnen (mogen) genieten.

Vanaf nu laten we de oude gewoonten voor wat ze zijn zoals: rode wijn bij rood vlees en diverse soorten kaas, wit vlees alleen met witte wijn en dat alleen kaas en gerechten uit een betreffende streek behoren bij de streekwijn. Ga zelf eens aan het experimenteren met je eigen smaak als metgezel en je zult versteld staan en verrast zijn dat ook verschillende rode wijnen fantastisch zijn te combineren met visschotels en dat witte wijnen zeer goed bij rood vlees en verschillende soorten kaas smaakt. Mijn ervaring is dat, zelfs als je thuis de meegenomen wijn met de daarbij behorende gerechten geniet altijd nog de kenmerken van de streek of wijn district ontbreken. Elke impressie is natuurlijk van belang maar wat telt is het moment dat in grote mate bepalend is voor de smaak en het genot. Vele kookboeken zijn ontstaan vanuit deze gedachte en staan bordenvol heerlijke gerechten waarbij experimenten ten grondslag liggen.

Houd bij de keuze van een wijn wel de specifieke sterke of overheersende smaak van een gerecht of een kaas in de gaten. Hoe pittiger de kaas of het gerecht hoe krachtiger de daarbij genoten wijn zou moeten zijn om een aangename balans te behouden. Tegenwoordig kan je bij elke goede kaas speciaalzaak alle kaassoorten van de wereld kopen waardoor voor elke wijn wel een kaas is te selecteren. Hieronder staan verschillende soorten kaas met de beste keuze wijn waarbij jezelf natuurlijk bepaald of het ook aan jouw persoonlijke smaak voldoet. Zorg er tevens voor dat de temperatuur van de kaas gelijk is aan de wijn.

kaassoort

wijn / druif / soort

Brie / Camembert

Côtes d'Or / Merlot / Chardonnay /

Edammer jong / belegen

Riesling (droog) / Gamay /

Geitenkaas

Muscadet / Sauvignon / Barbera / Italiaanse Chardonnay

Goudse belegen /oud

Cabernet sauvignon / Pinotage / Barolo / Rioja / Bourgogne

Kaasfondue

Müller-Thurgau / Silvaner / Chasselas /

Kruidenkaas / komijn

Gewürztraminer / Pinot gris / Cabernet franc / Zinfandel

Mozzarella

Sauvignon blanc / Poully Fúme /

Munster

Rode Bourgogne / Gewürztraminer / Muscat /

Parmezaanse

Syrah / Chianti / rode Bordeaux /

Raclette

Müller-Thurgau / Chasselas /

Reblochon

Pinot gris / Chardonnay / Beaujolais /

Rookkaas

Gewürztraminer / Syrah /

Roquefort

Muscat / Sémillon / barolo / Syrah /

Hier kan je online al je Kaas bestellen

Alle soorten kaas bij www.Lamuse.nl