small textbig textmenu

glazenRIEDEL CRYSTAL....elke druif een eigen glas

line

Glas is al zo oud als de mensheid en misschien zo oud als de aarde. De naam is afkomstig van het Latijnse woord 'glesum'. Een materiaal dat ook in de vrije natuur werd aangetroffen en zelfs op de maan. Het is bekend dat rond 2000 voor Christus de Egyptenaren verschillende siervoorwerpen en vazen vervaardigden. 5000 voor Christus zijn al de eerste sporen van glas gevonden en in die tijd maakte men holle glazen vormen door gesmolten kwartszand korreltjes over een kiezelhoudende klei te gieten.

Als je tegenwoordig op zoek gaat naar een goed wijnglas, dan ben je al snel het spoor bijster en kom je glazen tegen in vele verschillende vormen, afmetingen en kleuren. Sommige zijn versierd met krullen en graveringen andere hebben gegolfde randen of zijn gematteerd. De keuze zou zeker af kunnen hangen van jouw persoonlijke smaak maar het is om het even welke keuze je uiteindelijk maakt.

De smaak van wijn uit een porseleinen kop, een zilveren beker of een gouden nap zal niet anders of beter zijn dan wanneer je drinkt uit een helder glazen wijnglas en zal zich in smaak niet anders prijsgeven als je hiervoor toevallig een puur kristallen glas hebt aangeschaft.

Wie kent ze niet, de typische Moezelglazen met grote kelk en groene voet of het grote bolle glas waaruit je beslist een bourgogne moet drinken en natuurlijk hét bordeauxglas. Er zijn vele soorten en maten en de glasfabrikanten hebben voor elke drank natuurlijk een speciaal glas bedacht.

Wat is nu het juiste glas... Dat is er dus niet echt.

Wat de meeste wijnglazen gemeen hebben is de naar binnen toelopende bovenzijde van de kelk waardoor het bouquet langer in het glas gevangen blijft, tot wij onze neus opdracht geven de heerlijke geuren uit het glas te snuiven. Wat ook van wezenlijk belang is: het wijnglas moet een steel hebben waardoor de juiste drinktemperatuur door de warmte van onze handen niet beïnvloed zal worden.

Over het juiste glas doen vele verhalen de ronde en natuurlijk heeft men een zgn. standaard vastgesteld. Het ISO (International Organization for Standardization) heeft in 1977 de afmetingen vastgesteld waaraan het ISO wijnproefglas moet voldoen, zodat vanaf dat moment geen twijfel meer kon ontstaan over het juiste wijnglas. De voet heeft een diameter van 65 mm, de steel heeft een lengte van 55 mm en een diameter van 9 mm, de kelk is 100 mm hoog en loopt van een diameter van 65 mm taps toe tot 46 mm, de glasdikte is 0.8 mm. De inhoud is 215 ml ±10 ml en er wordt 50 ml geschonken om te proeven. (- Klik hier voor een ISO glas afbeelding -).

Ook voor deze ISO-norm geldt een uitzondering want champagne drinken we uit een langwerpig taps toelopend glas dat in de volksmond flûte wordt genoemd of de mooie ranke tulpvormige glazen. De belletjes blijven langer in het glas waardoor de wijn langer sprankelend blijft. (- Klik hier voor een flûte afbeelding -).

Het verschil in vorm en afmeting heeft niet alleen maar een cosmetische (sierende) waarde, maar geeft een ondersteuning bij het genieten. Het verschil in vorm en afmeting is ook handig als je tijdens een diner bij het voor en hoofdgerecht respectievelijk een witte en rode wijn drinkt; je zult je door het verschil in afmeting niet snel vergissen in het glas. (- Klik hier voor de glas volgorde -).

Voor het vaststellen van de inhoud of vorm van wijnglazen zijn (behalve de ISO norm) geen vast omschreven regels of wetten. Ook over de hoeveelheden die men in een wijnglas schenkt bestaan verschillende opvattingen.

Wijnglazen worden doorgaans maar tot 2/3 gevuld. Ga er vanuit dat uit een fles van 75 cl. zes į zeven glazen worden geschonken (dit komt neer op 12,5 cl per glas). Ik heb in vele boeken vele verschillende inhoudmaten gevonden; van 1/3 tot maximaal 3/4 gevulde glazen.

Het is meer een kwestie van gevoel en verhouding waarbij de wijn gewoon heerlijk in het glas moet kunnen walsen waarbij alle aroma's vrijkomen om onze neus te verrassen.

Persoonlijk drink ik mijn wijn graag uit een strak vormgegeven helder glas met een grote kelk zoals het zgn. bordeaux grand cru glas met een inhoud van 860 ccm, waardoor de wijn prachtig kan walsen en het gedrag beter bestudeerd en bewonderd kan worden.

Dat ook in de ontwikkeling van glazen de vooruitgang niet stilstaat bewijst het volgende. De firma Eisch uit Duitsland heeft een glas ontwikkeld dat een alternatief zou zijn voor het decanteren. Deze “ademende” loodvrije, kristallen glazen hebben een speciale oxidatie behandeling ondergaan die uw wijn al binnen enkele minuten, op geheel natuurlijke wijze, op smaak laat komen.

Wil je nog meer over glazen en glas weten, dan is deze -site over fabrikant Riedel- of -Royal Leerdam- -of- Het ademende glas een bezoek waard. Hier staan alle glazen maar ook karaffen in soorten, vormen en maten. Bij de volgende link kan je alles over glas in het algemeen vinden: Antiek glas encyclopedie. Of koop hier je mooie Luxe Kristallen Wijn- en Champagneglazen

terug