small textbig textmenu

kom op bezoek bij de Nederlandse wijngaarden © De Wijnhoek 1997 - 2005

line

Nederland is nu niet het wijnland bij uitstek, maar we hebben wel degelijk een aantal zeer veel belovende wijngaardeniers, die in ons wisselende klimaat toch een bijzondere wijn kunnen maken. Een aantal wijngaardeniers geeft zelfs cursussen om zelf wijn te kunnen maken. Een uitdaging voor iedereen die iets meer wil dan alleen maar lezen over wijn. De Wijnhoek is aangesloten bij Wijngaardeniersgilde Nederland en draagt de Nederlandse wijnbouw een warm hart toe en promoot deze steeds groter wordende groep enthousiaste wijngaardeniers. Bij de web site van Nederlandse wijngaarden vind je een link naar wijngaardeniersgilde Nederland. Klik op de echte Hollandse molen boven aan de pagina en ontdek de -Nederlandse wijngaarden-.

Het is alom bekend dat er in vroeger eeuwen wijnbouw in Nederland is geweest. Door invloeden van politieke aard, maar ook door de druifluis, zijn in de vorige eeuw in grote delen van Europa en dus ook in ons land wijngaarden ten onder gegaan, waardoor de wijnbouw in verschillende streken vanaf dat moment tot het verleden behoorde. Door het enten van Europese wingerds op Amerikaanse stokken zijn er druifluis resistente rassen ontstaan, waardoor op diverse plaatsen weer een bloeiende wijncultuur ontstond. Echter in Nederland is de wijnbouw lange tijd op een laag pitje blijven staan.

Alleen de echte doorzetter met overtuigingskracht en gedreven vakmanschap hebben de spade weer ter hand genomen, en door het selecteren van wijnstokken die in ons klimaat gedijen hebben zij kans gezien fantastische wijnen te produceren. Een goed voorbeeld van deze gedrevenheid zijn de gebroeders Jo en Wim Kanders uit Meijel, die in 1982 na een eerste experimenten tot de ontdekking kwamen dat wijnbouw in het Noorden van Limburg ook mogelijk was. Zij plantten in het nabij gelegen Helden een paar duizend stokken van de Rivaner, een uit Zuid-Tirol afkomstige kruising tussen de Sylvaner en de Riesling, die zelfs bestand is tegen temperaturen van 25į onder nul. De resultaten waren boven verwachting want de Rivanerdruif voelde zich wonderwel en gedijde goed op de Noord-Limburgse zandgronden.

Nu ongeveer 19 jaar later wordt een professionele fruitige witte wijn geproduceerd die doet denken aan een fraaie Elzasser. De wijn kreeg onlangs op het Wereld-wijncongres het predikaat 'exclusief' wat voldoende zegt over de kwaliteit van deze Nederlandse wijn. In 1998 heeft Elkandré nog 1 ha. grond aangekocht en met Kerner aangeplant, wat veel belooft voor de toekomst. Het is mogelijk om van mei tot oktober een rondleiding te krijgen onder begeleiding van een zeer kundige gids waarbij ook de wijn kan worden geproefd. Ik heb de halfdroge Rivaner van 1997 onlangs geprobeerd en kan niets anders dan lof uitspreken over deze fantastische wijn. Een groot deel van de oogst van 1998 is gebruikt om Champagne te maken voor de eeuw wisseling.

Voor zover bekend bij De Wijnhoek, zijn er momenteel (2011) meer dan 200 wijngaarden in Nederland met een wijnbouw areaal van ongeveer 202.5 hectare (500.6 acres). De opbrengst hiervan is geschat op 1.353.400 flessen wijn. Inmiddels zijn hier al meer dan 170 professionele (commerciŽle) wijnbouwers waarvan de helft meer dan 1 hectare heeft. Naar schatting zal rond 2012 de 190e commerciŽle wijngaard zijn opgericht. Het totaal aangeplante wijnbouw areaal zal meer dan 250 hectare bedragen. De kwaliteit van de in Nederland geproduceerde wijnen zowel rood, wit en rosť is van een steeds hoger niveau.

Net als in de ons omringende landen is de wijnbouw aan -wetten en regels- gebonden en hebben wij dan de appellation Nederlandse Landwijn in ons midden.

Dat je voor een echte wijnvakantie naar het buitenland moet is al lang verleden tijd. Er zijn diverse wijnbouwers (wijnboeren) die de gelegenheid bieden om te kamperen zowel in een tent, caravan of bungalow. Er zijn ook al diverse B&B (bed & breakfast) mogelijkheden. Kijk hiervoor even naar het tent symbool en ga naar de vakantie bij de wijnboer pagina

Wilt u als wijngaardenier uw wijngaard toevoegen of uw bestaande gegevens wijzigen, Vul dan het aanmeld- wijzigingsformulier in en stuur het op. U bent dan met uw wijngaard te vinden op het internet op de site van -Nederlandse Wijngaarden-. Een foto plaatsen is ook mogelijk

top pagina

Breng ook eens een bezoek aan een wijnmuseum

 • Nederlands Wijnmuseum
  openingstijden: dinsdag t/m vrijdag van 14.00 tot 17.00 uur en elke zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur
  Velperweg 23
  6824 BC Arnhem
  tel: 026-4424042
  Internet: - www.wijnmuseum.nl -

top pagina