small textbig text

Het sprekende wijnfles etiket

Het Toscaanse bedrijf Modulgraf heeft een sprekend wijnetiket (RFID label of smart label met Scrip Talk) ontworpen, waarvan de technologie werd ontwikkeld en gepatenteerd door de Duitse ingenieur Florentin Doering. Het nieuwtje komt in november 2005 op de markt. Het sprekend vermogen bestaat uit een chip die in het etiket van de wijnfles is geïntegreerd. Het audiobestand dat op de chip staat kan worden beluisterd met een speciaal apparaatje dat de omvang heeft van een kleine mobiele telefoon. Er kan maximaal 2 minuten worden weergegeven. Het sprekende wijnetiket is bedoeld voor restaurants, wijnwinkels en wijnbedrijven ter ondersteuning van een proeverij. Het etiket kan alles over een wijn vertellen, van de wijnmaker, het wijnmaakproces tot en met de gerechten waar de wijn goed bij zal passen. Je kan zelfs een stukje muziek beluisteren tijdens het proeven van de wijn. Het etiket zal áworden voorgesteld op de wijnbeurs van Milaan op 22 t/m 26 november 2005. Vooralsnog zal het Italiaanse wijnen betreffen maar ik kan mij voorstellen dat er al snel andere talen zullen volgen. Het is natuurlijk tevens een goede manier om de wijn te beschermen tegen vervalsingen.
Op de foto staan van links naar rechts, Ingenieur Florentin Doering en Daniele Barontini - Modulgraf General Manager - met het betrefende etiket en een afspeel apparaat

 


Fabrikant En-Vision America Inc., zal ook in de zomer van 2005 op de markt komen met smart Labels met ge´ntegreerde Scrip Talk, die worden op dit moment getest en gebruikt op medicijnen voor slechtziende mensen. De Script Talk Reader voor het uitlezen van de tekst kan je op kleine afstand van het etiket houden waarna de tekst wordt voorgelezen. De reader heeft de afmeting van een spel kaarten en kost ongeveer 250 Euro. De extra kosten per label komen op ongeveer 1 Euro. Bij groot verbruik zullen deze kosten natuurlijk dalen. Scrip Talk systemen zijn al in 2001 ge´ntroduceerd in Amerika en zijn gepattenteerd (patent No. 6,877,658 by the U.S. Patent and Trademark Office). Het is natuurlijk een kleine stap om dit ook toe te passen op wijnfles etiketten.