small textbig text

Een geopende fles bewaren .....

Geopend bewaren: De chemische reacties die in een glas wijn plaats vinden zijn onvoldoende onderzocht en derhalve ongedetailleerd. We kennen allemaal het geval dat na opening van een fles bij de ene wijn een rijk aroma merkbaar is, maar bij een andere soort totaal niets is waar te nemen. Pas na een tijd van enkele minuten tot zelfs enkele uren geeft de wijn haar aroma's prijs. Ook is het mogelijk dat een wijn eerst heerlijk geurt maar na een paar minuten bijna dood lijkt. Hoe komt dit en wat zijn nu de gevolgen en mogelijkheden voor het bewaren van een rest wijn in een geopende fles.

Gedurende de maanden of jaren dat een fles wijn bewaard wordt zal de zuurstof in de flessenhals geleidelijk inwerken op de wijn, waarbij de in de wijn aanwezige stoffen allerlei chemische reactie teweeg brengen. Mede door dit proces zal de wijn na opening mogelijk sneller reageren met de omringende zuurstof en daardoor een versnelde oxidatie ondergaan. Door de verestering van zuren en alcohol zullen de aroma's en daardoor de smaak van de wijn worden beïnvloed. Het is bekend dat rode wijnen met body en veel tannine na opening langzamer reageren en langer in stand blijven dan lichte rode wijnen. Bij witte wijnen zullen na opening de houtgerijpte en zoetere wijnen langer vitaal blijven dan droge en lichte soorten die doorgaans sneller oxideren. Hierbij speelt de leeftijd van de wijn ook een rol omdat bijvoorbeeld bij oude rode wijnen de tannines al voor een groot deel zijn gepolymeriseerd waardoor de fles na opening snel kan oxideren.

Hoe lang je een wijn na opening kan bewaren is niet makkelijk te beantwoorden omdat factoren zoals de hoeveelheid rest wijn in de fles, de omgevings variabelen als temperatuur en sigaretten rook mede bepalend zijn. Uit eigen ervaring weet ik dat normaal gesproken een halve fles wijn die gedurende het drinken afgesloten is door een dop of kurk nog één tot maximaal twee dagen kan worden bewaard als je een vacuüm afsluitdop - b.v. Vacuvin - gebruikt. De smaak van een verschraalde wijn is vlak en muf en soms iets zurig en de aroma's die je direct na opening kon waarnemen zijn dan vrijwel geheel weg. Het komt ook wel voor dat een wijn de volgende dag meer tot haar recht komt door de inwerking van zuurstof (oxyderen) - dit is meer uitzondering dan regel, waarbij je het bovenstaande in je achterhoofd moet houden - .naar home page