small textbig text

Spinning Cone methode

Een beperkt aantal Amerikaanse volwassenen drinkt wijn. Hierin kan je een onderscheid maken van zeer regelmatige wijn drinkers, gelegenheidsdrinkers en mensen die door omstandigheden tijdelijk geen wijn mogen of kunnen drinken -- zoals bv. Vrouwen die in verwachting zijn, chauffeurs, dieet houders en mensen die medicijnen gebruiken. Tijdens diners, feesten en partijen is er voor deze mensen eigenlijk weinig keus in alternatieven voor alcoholische dranken zoals wijn.

Dit was voor Sutter Home in 1992 de reden om als eerste grote Amerikaanse wijnmakerij een aantal alcoholvrije wijnen te introduceren, met de naam Sutter Home Fre. Deze alcoholvrije wijnen zoals de White Zinfandel, Chardonnay, Premium Red en Sparkling Brut zijn vervaardigd door een revolutionaire methoden die Spinning Cone technologie heet. Door deze methode worden de vluchtige aroma's en essences gescheiden van de wijn.

Het proces:

Een basis wijn (b.v. Chardonnay) wordt aan de bovenzijde in de cone cilinder gegoten (met een hoogte van 4.29 meter met een diameter van 1 meter) en loopt naar beneden over de bovenzijde van een aantal stilstaande en een aantal roterende metalen conussen. Door de centrifugaal kracht ontstaat een dunne wijn film.

Vanaf de onderzijde wordt een neutraal stripping gas toegevoerd wat tijden de weg omhoog in contact komt met de dunne wijn film op de cone's waarbij de vluchtige aroma's- en essences worden geabsorbeerd. Deze procesgang vindt plaats op kamertemperatuur.

Hierna wordt het gas aan de bovenzijde van de cone cilinder opgevangen in een condensator waardoor de gasvorm met aroma's- en essences weer overgaat in vloeistof en stripping gas. Het condensaat dat is ontstaan is minder dan 1% van de totale wijn hoeveelheid in de cone cilinder.

De overgebleven wijn loopt aan de onderzijde uit de cone cilinder, en wordt opnieuw in de cone cilinder gegoten om tijdens de tweede fase ontdaan te worden van de alcohol. Dit gebeurt op een iets hogere temperatuur. Nadat de tweede fase is afgesloten wordt het condensaat van de eerste fase, plus 20% ongefermenteerd druivensap toegevoegd aan de ge dé alcoholiseerde wijn. Het uiteindelijke product is nu Sutter Home Fre met minder dan 0.2% alcohol.

De spinning cone is het enige alcohol verwijder systeem dat gebruik maakt van een zgn. two-stage methode voor het scheiden van vluchtige aroma's- en essences en alcohol. Andere single-stage methoden zoals stoom extractie en membrane filtratie verwijderen aroma- en essences en alcohol tegelijkertijd. Het blootstellen van wijn aan hoge temperaturen en/of hoge druk leiden tot het aantasten en verzwakken van de aroma's- en essences in de daardoor ontstane wijn. Bij de toepassing van membrane filtratie zal de ge dé alcoholiseerde vloeistof extra moeten worden aangevuld, waardoor de aroma stoffen nog meer worden tenietgedaan.

De spinning cone cilinder daarentegen produceerd alcoholvrije dranken die frisser, aromatischer, smaakvoller en geuriger zijn, met alle kenmerkende eigenschappen van een oorspronkelijke wijn.

Voor meer informatie:

Trinchero Family Estates
P.O. box 248, St Helena, CA 94574
Phone: 707.963.3104 ext. 6608
info@tfewines.com

- Trinchero Family Estates -