small textbig text

Druivenplukken als hobby ..........? !

Druivenplukken: Hoe gaat dat nu in zijn werk.

Het plukken van druiven is voor iedereen die iets met wijn heeft, beladen met een soort romantiek. Men ziet de wijngaarden voor zich in een zomers namiddaglicht aan het einde van een zwoele zomerdag met een heerlijke koele bries door je haar genietend van een sappig glas wijn uit de streek. De zon heeft zich bijna achter de heuvels tussen cipressen verscholen en werpt een zachte gloed over de wijnranken. Een geur van zoete bloesem en heerlijke kruiden, het krieken van krekels en het gezang van de lijsters. In de verte hoor je het blaten van de schaapskudde die terug wordt gebracht naar de veilige schaapskooi.
Er komt een vredige rust over alles wat je deze dag hebt beleeft… je bent moe maar voldaan.

Bijna een sprookje............ echter de waarheid is iets anders.

Wijnbouw is een zeer intensieve en inspannende bezigheid waar het dagelijks brood moet worden verdiend door keihard de armen uit de mouwen te steken. Risico's nemen zal direct leiden tot een grote financiële strop. Romantiek is hier niet echt te vinden. Als de druiven rijp zijn is het van het grootste belang, dat deze op het juiste tijdstip worden geplukt. Elk moment van verwachte regenval geeft direct aanleiding om alles op alles te zetten en de akkers leeg te plukken. Bij het vallen van de duisternis worden grote schijnwerpers opgesteld om de wijngaard te verlichten waardoor de plukkers tot het bittere einde door moeten zonder onderbreking. Voor een paar centen per kilo worden deze vaak uit Polen of Portugal afkomstige fruitplukkers opgezweept om een uiterste inspanning te geven van soms wel vijftien uur per dag, dag in dag uit.
Een uitputtingsslag voor lijf en leden, met een zwaar beladen plukmand op de rug berg op en berg af met de brandende zon op je bezwete rood verbrande hoofd en je handen gekloofd en verkrampt.

Er zijn nog wel kleine wijnbouwers die op een iets andere wijze met het oogsten van de druiven omgaan. Hier is soms de mogelijkheid om met een ploeg van vrijwilligers mee te helpen met het plukken van de druiven. Betalen vind meestal plaats in de vorm van een paar flessen wijn, eten en onderdak in een schuur.

Hoe het allemaal kan, hangt een beetje af van de wijnboer maar de constructie is veelal de volgende: 8 uur werken, 6 uur feesten en 4 uur slaap! De rest van de tijd bestaat uit wachten, douchen etc. Druivenplukken wordt gedaan eind september. U werkt 7 tot 10 dagen continue achter elkaar. De verdiensten liggen op ongeveer € 36,- (f. 80,-) per dag inclusief kost en inwoning. De reis regelt u zelf. De prijzen zijn van 2003 en zijn een indicatie -


Diverse adressen van wijnbouwers voor druivenplukkers:

- Druivenplukken in Frankrijk - ( info: E.M. Vriend, Jongkindlaan 93, 1816 LJ Alkmaar, 072-5114365 of 072-5337741 )
- Nederlandse wijngaardeniers - ( overzicht van meer dan 180 wijngaarden in Nederland )
- Druivenplukken in de Wereld - ( info: IVN (instituut voor natuureducatie), Postbus 20123, 1000 HC Amsterdam, 020-6228115 )