small textbig text

Glühwein / Grog / Glögg / (sangria)

Glühwein (grog):

Wie wel eens op wintersportvakantie is geweest naar Oostenrijk, Zwitserland of Duitsland kent natuurlijk de glühwein ( gluhwein gloeiwijn ). Het is in wintersportplaatsen een zeer geliefde drank. Je kan deze drank op verschillende wijzen klaar maken waarvan het volgende recept de meest bekende is.

  1. Laat de dun afgeschilde schil van een sinaasappel met een citroen en wat kruidnagelen in water trekken.
  2. Zeef de vaste delen uit het water.
  3. Meng een kwart liter kruidenwater met een halve fles rode wijn zoals Côtes du Rhône, een lichte Bordeaux of een Mâcon.
  4. Voeg twee á drie eetlepels kandijsuiker toe.
  5. Maak het zo heet mogelijk maar laat het niet koken.
  6. Schenk het uit in de glazen en genieten maar.

Glögg:

In de Scandinavische landen is de Glögg bekend bij wintersporters. Het is een drank die daar vanuit traditie tijdens de kerst wordt gedronken. De drank bestaat uit ½ sherry, ½ rode wijn, en ¼ cognac. Hieraan toegevoegd ¾ kopje suiker. Verwarm het geheel in een pan en schenk het daarna zo heet mogelijk uit in een glas, met daarin twee pitloze rozijnen en twee zoete amandelen. In Noorwegen eet men bij een glögg boekweitflensjes gevuld met geitenkaas (gjetöst)

Grog:

Een grog is een mengdrank die bestaat uit alcoholische drank gemengd met water en suiker. De naam is door toedoen van admiraal Vernon uit de 17e eeuw bedacht toen hij met zijn manschappen in het gebied rond het Caraïbisch gebied opereerde. Om dronkenschap door overmatige rum consumptie te voorkomen liet hij de rum aanlengen met water en suiker. De naam grog ontstond door de spotnaam die Vernon in de loop der jaren had gekregen omdat hij bij zeeslagen altijd een zwarte zijde jas (Grogram) droeg. Een grog wordt veel gebruikt bij een opkomende verkoudheid en griep.

Er zijn diverse soorten grog zoals:

Cognacgrog en Rumgrog bestaande uit een stevige bodem Cognac of rum met suiker en heet water en de wijngrog (glühwein). Er worden ook diverse kruiden en bijvoorbeeld karamel gebruikt.

Sangria:

Een leuke tegenhanger is de koud geserveerde sangria die tijdens de zomermaanden in Spanje wordt gedronken. Leg een paar stukgesneden sinaasappels en stukken citroen met schil in een schaal, strooi er wat suiker op en overgiet dit geheel met rode (Rioja) wijn. Laat dit enkele uren afgedekt op een koele plaats staan en serveer het wijn mengsel in glazen. Houdt het hoofd koel.

Bisschopwijn:

Een typisch oud Hollands recept dat van moeder op dochter is overgedragen om de lange koude winteravonden plezierig door te komen. Bij kaarslicht en smeulend vuur van turfblokken kon men genieten van verwarmde wijn gemaakt met kruiden wat kaneel, kruidnagel of citroenschijfjes. Wie kent niet de verhalen van de sfeervolle houten hutten en intieme herbergen waarin de vriendelijke serveersters de gezellige mokken van aardewerk, gevuld met de flink verwarmde Bisschopwijn laten rondgaan.

Het wordt gemaakt van rode wijn gearomatiseerd met kruiden en smaakstoffen, zoals kaneel, kruidnagel, citroen en sinaasappel volgens Oudhollands huisrecept. Alcoholgehalte: 8,5 % vol.