small textbig text

Languedoc en Roussillon

Languedoc: een bijzondere streek in Zuid-Frankrijk, gelegen in het gebied ten Zuiden van Nimes tot aan het Noorden van Perpignan, tussen het Centraal Massief. De vlakten en hellingen zijn als een amfitheater gericht naar de Middellandse Zee. Het is een van de grootste wijnbouwgebieden ter wereld met vele verschillen in bodem gesteldheid, microklimaten en veel zon, waardoor het niet voor niets het Californië van Frankrijk genoemd wordt. Behalve Appellation d'origine Contrôlée en VDQS wijnen worden hier ook het merendeel van Frankrijks Vins de Pays (landwijn) gemaakt, hoofdzakelijk uit een druivensoort. Het gebied groeide in het verleden uit tot het graafschap Toulouse, dat geleidelijk (1229, 1271) als provincie Languedoc bij Frankrijk werd ingelijfd. Er ontwikkelde zich een eigen volkstaal, de langue d'oc (Occitaans), die vanaf de 11e eeuw een rijke literatuur heeft voortgebracht, en een eigen cultuur. Languedoc valt tegenwoordig onder de economische regio Languedoc-Roussillon. Het gebied van 380.000 ha. beslaat 38% van de Franse wijngaarden en heeft ongeveer 2.115.000 inwoners. De regio bestaat uit de departementen Pyrénées-Orientales, Aude, Hérault, Gard en Lozère.

De Appellations zijn:

Faugère, Saint-Chinian, Clairette du Languedoc, Muscat de Saint-Jean-de-Minervois.
Minervoi, Corbière, Côtes du Cabardès et de L'Orbiel, Côtes de la Malpère, Fitou en Blanquette de Limoux.,

Met ingang van het oogstjaar 2004 mag men in Saint-Chinian witte wijnen onder eigen herkomstbenaming (AOC Saint-Chinian) verkopen (dit was AOC Coteaux du Languedoc). Ook is het nu mogelijk om rode wijnen onder twee gemeente-appellations aan te bieden (Saint-Chinian Berlou 871 hl. en Saint-Chinian Roquebrun 1775 hl.) . Dit zijn de eerste twee officieel erkende gemeenteappellations in de Languedoc. Witte Sant-Chinian wordt primair gemaakt van grenache blanc, met marsanne, roussanne en vermentino. Saint-Chinian telt 3300 hectare gelegen ten NW van Béziers. De apellation bestaat uit zijn 9 coöperaties en 104 particuliere bedrijven. De productie bedroeg in 2004 ruim 142 duizend hectoliter.

Historisch gezien is Limoux erg interessant. Niet in de Champagnestreek, maar in de Aude werd namelijk de eerste mousserende wijn geproduceerd. In 1531, meer dan een eeuw vóór de Champagne, ontdekte men in Limoux het procédé voor het maken van een belletjeswijn.

De meest voorkomende druivensoorten zijn:

 • rood : Carignan, Grenache, Syrah, Cinsault, Mourvèdre
 • wit....: Clairette, Ugni Blanc, Grenache Blanc, Macabeu, Marsanne, Roussanne, Vermentino

  De Roussillon: heeft een bodem die nog droger is dan De Languedoc waarbij de druivenstokken zijn aangeplant op terrassen tegen de hellingen van de bergen. De bewerking van de wijngaarden kan daardoor alleen maar met de hand gebeuren. De in totaal 6800 ha. wijngaarden dragen zorg voor de rode Côtes de Roussillon en de Côtes de Roussillon-Village (AOC sinds 1977) en heeft een aandeel van 90% van alle van nature zoete Franse wijnen, zoals: Rivesaltes, Collioure en Banyuls.

  Aude: een bevoorrecht gebied in Languedoc-Roussillon en de Midi-Pyrénées, was vroeger een doorgangsweg tussen de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee. Een streek waar de verscheidenheid aan landschappen telkens weer een nieuwe emotie oproept.

  Het Aude-gebied telt een 50 km lange aangelegde kust die aan alle moderne toeristische eisen beantwoordt. Deze kleurrijke kust komt helemaal tot haar recht dankzij de kleine pittoreske dorpjes, de vogeleilandjes, de meren... Aude is ook de naam van het gebergte, de majestueuze hoge bergtoppen van de Pyreneeën in het Zuiden en van de Montagne Noire in het Noorden. Dit is het gebied van de wijngaarden. De bodem is vruchtbaar en groen in de Razès, de Lauragais en langs het Canal du Midi. Ten zuiden, in de Corbières en de Minervois is het landschap met wijnstokken bedekt.

  Om het toerisme aan te moedigen voert de Conseil Général van Aude een lokaal ontwikkelingsbeleid gebaseerd op de herwaardering van het patrimonium. Eén belangrijk onderdeel van dit beleid is het label Pays Cathare, dat de routes aangeeft en de producten en diensten siert die alle garanties van kwaliteit en echtheid bezitten. Bij het toeristen bureau van Aude kan je verschillende interessante brochures krijgen die meer vertellen over dit label.

  Côtes de la Malepére: dit Noordelijk ten opzichte van de stadsmuren van het plaatsje Carcassonne gelegen gebied heeft een aanplant van ongeveer 780 ha. met hoofdzakelijk Merlot. Je komt er ook andere Mediterane druivenrassen tegen waarvan krachtige kruidige vooral rode VDQS wijnen worden gemaakt die veel weg hebben van Minervois. Je komt er ook heerlijke fruitige droge rosé wijnen tegen en natuurlijk ook fantastische naar honing en hei ruikende witte.

  Gaja: Gaja et Villedieu en Gaja la Selve zijn departementen in Zuid-Frankrijk (Aude) Languedoc, gelegen tussen de Pyreneeën en de Cevennen en in het oosten grenzend aan de Middellandse Zee; hoofdplaats: Carcassonne. Het departement wordt doorstroomd door de gelijknamige rivier die ontspringt in de Pyreneeën, noordwaarts stroomt tot Carcassonne en vandaar oostwaarts naar de Middellandse Zee (Golf van Lion). Waar vroeger de "massa wijntjes" werden gemaakt vinden we steeds meer kwaliteits wijnen.

  bron: www.bibere.com