small textbig text

Italiaanse wijnwetgeving

Sinds haar EG lidmaatschap van Italië worden de kwaliteit en herkomst van de wijnen door wetgeving vastgesteld. Bij het vaststellen van de normen is het Franse model gebruikt. De wijnwetgeving is pas in 1963 tot stand gekomen en de laatste herziening is van 1992.

Denominazione di Origine Controllata e Garantita

(DOCG) Bestaat sinds 1980. Kent het laagste rendement per hectare en heeft de strengste voorschriften van heel Italië. Het aantal is stijgende.

Denominazione di Origine Controllata

(DOC) De kwaliteit is lager dan de docg en telt ongeveer 200 wijnen. Hier gelden minder stringente regels en de opbrengst per hectare is veel hoger ook zijn er meer druivensoorten toegestaan.

Vino da Tafola

Streekwijnen die zelfs van Franse druiven gemaakt kunnen worden en doorgaans van zeer goede kwaliteit zijn. Omdat binnen een herkomstgebied strenge regels gelden voldoen deze wijnen niet aan bv de docg of doc Eisen.

Indicazione Geografiche Tipiche

(IGT) Een groep voortreffelijke wijnen die vallen onder de groep vino da tafola maar door de wetgeving buiten de boot zouden vallen. Naar verwachting zullen op den duur ongeveer 150 wijnen binnen deze benaming vallen.