small textbig text

 

Het opvallende aan de termen transporteren, decanteren en chambreren is, dat deze woorden alle drie eindigen op 'eren'. Op zich zeer toepasselijk voor de wijze waarop men in mijn opinie met de kostbare wijn om zou moeten gaan. Neem het navolgende tot je en de mate van het genieten van wijn zal alleen maar toenemen.

We hebben allemaal wel eens tijdens een vakantie een wijnkelder of een chateau bezocht. Onherroepelijk konden we na het proeven van diverse wijnen het niet nalaten een aantal van de lekkerste wijnen mee te nemen. Het is vanzelfsprekend dat je natuurlijk een paar grote Bordeaux wijnen uit het land van herkomst meeneemt als je daar toch toevallig in de buurt bent tijdens een zakenreis. Je legt de dozen wijn achter in de auto en gaat op weg naar huis, met dat goede "Hollandse" gevoel voordelig ingekocht te hebben en thuis direct een fles te ontkurken om vol trots de perfecte kwaliteit en koopmanschap te etaleren.

Dat is nou jammer…….

Wijn moet na een korte of lange reis eerst tot rust komen. Net als een mens die een lange reis achter de rug heeft is ook een wijn "vermoeid". De in de wijn aanwezige vaste bestanddelen (L'extrait sec, droesem, depot of moer) zijn door de wijn geschud / verdeeld. Normaal gesproken bevind deze stof zich op de bodem of de zijkant van een wijnfles net naar gelang de positie waarin de fles is opgeslagen.

Als je deze "vermoeide" wijn direct zou openen en deze drinkt is de smaak "ruw" en zal de perfectie, finesse en souplesse van het karakter van deze wijn niet of onvoldoende tot uitdrukking komen. En daar gaat het nu juist om.

De rustperiode van de wijn na transport; 'of dit nu twee straten met de fiets is, of een reis van honderden kilometers uit het land van herkomst' is altijd noodzakelijk. De rusttijd is van vele factoren afhankelijk. Betreft het een traditioneel gemaakte wijn, dan zal er niet of in lichte mate gefilterd zijn. De wijn bevat nog veel vaste bestanddelen. Een wijn die op roestvaststalen vaten is gemaakt en daarna meerdere keren is gefilterd zal geen of minimaal vaste bestanddelen bevatten.

De rusttijd zal daardoor ook variëren tussen de een en meerdere weken, waarbij een "Grote" wijn na een reis van honderden kilometers zeker vier weken rust moet krijgen en een wijn die je bij de slijter in de buurt hebt gekocht na zo'n twee dagen is "uitgerust".

Een fles wijn uit de kelder halen verdiend ook de nodige aandacht. Je maakt een keuze en haalt daarna met grote voorzichtigheid de fles uit het wijnrek. Probeer de fles zo min mogelijk te bewegen en verplaats deze met ingetogen rust naar de plaats waar de wijn genoten gaat worden. Leg de fles naar keuze in een schenkmandje of zet hem rechtop neer. De zwevende vaste bestanddelen (L'extrait sec, droesem, depot of moer) kunnen dan rustig naar de bodem zakken. Gezien de benodigde rusttijd, is het natuurlijk verstandig om dit een paar dagen van tevoren te doen. Een bijkomend voordeel is dat de wijn zo ook rustig op kamertemperatuur kan komen ( chambreren ).

Ga op het aangebroken moment voorzichtig te werk met het ontkurken van de fles en laat de kurk er niet met een 'plop' uitkomen ( ook niet bij Champagne ). Alle moeite zou dan voor niets zijn geweest. Schenk daarna de wijn rustig in het glas en het genot is in optima forma aanwezig. Het is natuurlijk ook mogelijk om een wijn met veel vaste bestanddelen eerst te decanteren.

Decanteren.

 

Decanteren : Het overschenken in een kan of karaf om te voorkomen dat er vaste bestanddelen die zich in de wijn bevinden tijdens het uitschenken in het glas kunnen komen.

Je gaat als volgt te werk:

Ga zo rustig mogelijk te werk en zelfs bij een wijn met veel vaste bestanddelen zal er weinig wijn verloren gaan. Decanteer een wijn van jonger dan vijftien jaar zo'n twee uur van tevoren en een vintage port wel tien uur voor het moment van genot. Hiervoor staan in principe geen vaste tijden en is derhalve onderhevig aan het persoonlijk experiment.

Nieuwe techniek:

Er is sinds kort een alternatief namelijk de vinoglobe, een glazen bolletje dat je in de flessenhals steekt. Door de unieke vorm van de Vinoglobe komt de wijn tijdens het uitschenken in contact met zuurstof en zo belandt de wijn optimaal op smaak en met een open bouquet in het glas.

De werking van de Vinoglobe is natuurlijk optimaal bij wijnen die er om vragen belucht te worden. Bij rood gaat het vooral om jonge, tannine rijke wijnen (het boeket zal aanzienlijk beter worden). Bij wit/rosés gebeurt het om de aroma’s los te maken. Door het contact met zuurstof zullen de tannines in jonge rode wijnen zachter en soepeler worden, bij wit/rosés zal bovendien eventueel aanwezig koolzuur (van de vergisting verdwijnen). Meer info: www.vinoglobe.com

Chambreren.

Chambreren : Het rustig op kamertemperatuur laten komen van de wijn, nadat deze uit de kelder is gehaald. Zet de wijn op een tafel of andere verhoging in het verwarmde vertrek waar de wijn gedronken gaat worden. Plaats de fles nooit op een stenen koude vloer. Forceer niets door bijvoorbeeld het plaatsen van de fles op een verwarming of in een bak warm water. Hierdoor komen er ongewenste wervelingen in de wijn die nadelig kunnen uitwerken. De tegenwoordige kamertemperatuur van 20 graden Celsius is hoger dan welke vroeger in de verwarmde ruimtes van de herenhuizen kon worden verkregen. Een temperatuur van 16 tot 18 graden was in die tijd normaal voor de huiskamer en geldt nog steeds als norm voor de juiste drink temperatuur.

Wijn is als een kind zo kwetsbaar en fragiel. Het zal zich met onze zorg en aandacht ontplooien in hart en in ziel.

Cheers, á votre santé, gezondheid, prosit, zum wohl, proost, your health, cheerio, cheers