small textbig text

Loire

Loire: Departement in Frankrijk in het noordoosten van het Centraal Massief; 4781 km2, 738.000 inw. Hoofdstad: Saint-Étienne. In het Loiredal wijnbouw, graanbouw en weiden; verder bergachtig (Madeleine, in Beaujolais en in Lyonnais).

Van Saint-Pourcain tot Saint-Nazaire zijn de AOC, de VDQS en de landwijnen niet meer te tellen. Nergens vind je zoveel wijnen gebroederlijk naast elkaar, van de Grand cru tot de eenvoudige wijnen, sprankelende wijnen, wijnen van een delicate zachtheid, wijnen met de geuren van aardbei, frambozen en bessen, wijnen die vonkelen en wijnen die als een vuursteen tegen je gehemelte ploffen.
Het grillige landschap heeft zoveel verschillende gedaanten, dat het moeilijk is om daarin de wijngaarden te ontdekken. Na een zoektocht die je wegvoert van de grote wegen kan je de een na de ander ontdekken verscholen achter wallen heuvels en in dalen. Hier staan de wingerds te pronken met vol rijpe druiven die ons de wijn bezorgen. Overal kan je proeven: ondergronds, in de mergel uitgehakte caves, of bovengronds bij de Châteaux. Opvallend goed zijn de biologische wijnen van Châteua Gaillard, verbouwd door Vincent Girault (zie foto). Deze appellation Touraine-Mesland Contrôlée vind je in Mesland. De meest aangeplante druiven zijn: Cabernet franc, Chenin blanc, Gamay, Muscadet, grolleau, Chasselas, en de Sauvignon.

Loire: De langste rivier in Frankrijk; ca. 1000 km Ontspringt in de Ardèche, stroomt langs 15 departementen die tot vier grote wijngebieden worden gerekend, waartoe ook in de omtrek gelegen districten behoren, door het Centraal Massief en Bekken van Parijs, en mondt uit in de Golf van Biskaje. Hij heeft een zeer onregelmatige waterstand, waarbij zomers de vele zandbanken tevoorschijn komen. Het was in de 18e eeuw een belangrijke verkeersweg, die door kanalen verbonden was met de Seine, en later ook met de Saône. Het gebied is toeristisch aantrekkelijk vanwege de vele kastelen, o.a. te Blois (deels 13e eeuw), Angers (13e eeuw) en Chambord (1519) en natuurlijk door de vele wijngaarden (80.000 ha.) waar vandaan voortreffelijke wijnen komen.

Sancerre: ligt op een heuvel in het centrum van het gelijknamige wijnbouw gebied. De witte vooral droge wijnen van de Sauvignon Blanc worden als een van de allerbeste (vis) wijnen gezien. Natuurlijk is hij ook zeer goed te combineren met geitenkaas. De sancerre wijnen worden onder naam van de producent in de handel gebracht en bij uitzondering kan ook de naam van de wijngaard worden vermeld. Er bestaat ook een rosé en een rode sancerre wijn van de Pinot Noir maar die blijven in kwaliteit ver achter bij de witte wijnen.

Pouilly Fumé: Het schuin tegenover Sancerre aan de bovenloop van de Loire gelegen Pouilly Fumé brengt wat stevigere wijnen voort, ook van de Sauvignon Blanc druif. Het is een zeer karakteristieke Loire wijn bekend om de typische muskusgeur. Goed jong te drinken maar kan zich ook best met de jaren ontwikkelen.

Jasniéres: is een klein wijngebied dat zich in de heuvels van de loire uitstrekt over een afstand van 4 km en enige honderden meters breed. Het is gelegen ten Noorden van wijngaarden in Vouvray en Montlouis. Waarschijnlijk door de tufsteen in de bodem worden hier bijzondere witte wijnen gemaakt die tot de echte top van Frankrijk kunnen worden gerekend. De hoofdzakelijk van de chenin blanc (pinot de la loire) gemaakte wijnen zijn afhankelijk van het jaar en de vinificatie methoden te onderscheiden in mooi droog tot licht zoet. Wijnen met vele soorten aroma's in geur en smaak zoals: citrusfruit, kweepeer, kruiden, en tonen van bloemen (advies drink temperatuur is tussen de 10 en 12 graden).

Diverse links:

http://www.kasteeltilborgh.nl/Loire.html