small textbig text


Wijnfles etiketten: Elke fles en elke wijn haar eigen etiket, als kenmerk, informatie drager en versiering. Etiketten (wikkels) in alle vormen en afmetingen: rond, ovaal, vierkant, rechthoekig, driehoekvormen en opgedeeld in alle kleuren van de regenboog of eenvoudig wit met gouden sierletters of een schilderstukje van een kunstschilder.

Een aantal vermeldingen op etiketten is door wetgeving voorgeschreven en is daardoor verplicht bv. (klassering: AOC, VDQS, QbA, QmP, DOCG, IGT, Vin de Pays, Vin de Table, AVA (American Viticulturel Areas) etc.) met een classificatie toevoeging van bv. (1e Cru, Grand Cru, Cru Bourgeois, Grand Reserva, Grand Vin de Bordeaux, etc.) Verder kan je meestal de herkomst terugvinden (Bordeaux, Chili, Spain, Italy Zuid-Afrika etc.) en zal de wijn - of -druivensoort zijn vermeld (Merlot. Chardonnay, Colombard, Riesling, Huxelrebe etc.). De naam van de wijnmaker / Chateau (Chateau Pétrus, Maréchal , Riccafana, Dr Hinkel etc.) staat veelal met grote letters geschreven, de streek van herkomst (Médoc, Lalande De Pomerol, Côte de Nuits, Barossa Valley, Navarra, Terre di Franciacorta, Toscane, Rheinhessen, Pfalz etc.) en verder staat het alcoholpercentage en de inhoud aangegeven.

Je ziet ook de tekst Mis d'Origine, Mis au Domaine, Mis á la propriété, Mis du (au) Chateau, Estate bottled, Estate-Grown-Produced and bottled of Prodotto Imbottigliato da Cantina op de fles staan, wat iets zegt over het bottelen van de wijn uit de streek of chateau waar ook de gebruikte druiven geoogst zijn. En als de wijn door een ander dan de maker is gebotteld staat er bv. Mis en bouteille par, Mis en bouteille par NL HPA 171 en in de Champagne streek bv. NM "récoltant-manipulant", RM "négociant-manipulant"en CM "cooperative-manipulant" gevolgt door een nummer (NM 291-001 voor Champagnehuis Louis Roederer).

Soms tref je op de achterkant van de fles een ruglabel aan waarop meestal informatie betreffende de verwachting van de wijn staat geschreven en waar ook de druiven samenstelling of compositie van de wijn is opgegeven. Je komt flessen tegen met een hals etiket met het jaartal of een dik verdiende medaille en af en toe een echtheids zegel. Al met al heel veel informatie waar je bijna schriftgeleerde voor moet zijn om in dit woud de weg te vinden. Ga bij je keuze niet alleen af op het luxe uiterlijk van het etiket want dat is geen garantie voor de kwaliteit in de fles. Veel informatie staat in de praktische wijngids van Rob Kerstens ISBN 90-245-0454-6.

Ik ben ooit begonnen met het verzamelen van de etiketten van flessen wijn die genoten waren. Hierbij maak ik dan een kleine aantekening als geheugensteun om de wijn eventueel later nogmaals aan te schaffen. Voordat je het weet heb je schriften, mappen en boeken vol met etiketten hals en rug labels. Ga maar eens naar een slijterij en je zult je ogen uitkijken. Het ene etiket is nog mooier of interessanter dan het andereEtiket van een Frans wijnhuis in de BordeauxEtiket van een Duits wijnhuis in RheinhessenHet afweken van etiketten levert nog wel eens problemen op. Er zijn een aantal methoden om dit te doen:

  1. Laat de fles in een bak met lauw water liggen tot het etiket loslaat (standaard).
  2. Verwarm water in een theeketel en draai de fles met etiket boven de uittredende stoom (bij lastig loslaten)
  3. ---PAS OP je handen---
  4. Hier een advies van Jenny lees haar verhaal op wijn.pagina.nl
  5. Leg de afgeweekte etiketten op een droge doek met de gomlaag naar boven om te drogen.
Etiketten van door mij genoten Nederlandse wijnen

Elkandre Hoeve Nekum Hoeve Nekum
Domain des Blaireaux De Agthuysen


Interessante wijn etiketten verzamelaar sites zijn: