small textbig text

krenten

krenten : Hoe moet je druiven krenten?

Het krenten van druiven is een bezigheid die heel veel geduld vraagt van de druiventeler. Vroeger gebeurde dit in het Westland en nu nog steeds rond de streek Overijse bij de kasdruiven: Frankenthaler, Leopold en Black Alicante. Door het wegknippen van de kleine besjes aan de druiventros krijgen de overige bessen meer ruimte om ongehinderd door te groeien en daardoor groter, zoeter en sappiger worden. Doorgaans is dit het geval bij tafeldruiven die hierdoor een mooiere trosvorm krijgen. De binnendruif wordt in juni gekrent, terwijl bij de buitendruif tot juli gewacht moet worden. Bij het krenten is het gebruik van een fijn schaartje aan te bevelen, hoewel krenten met de hand ook goed kan. U draait dan de bes tussen duim en wijsvinger uit. Hanteer als stelregel 9 bessen per takje. Om een hogere kwaliteit wijndruiven te krijgen dunt men de gehele tros, waardoor de plant meer kracht heeft om de overige trossen uit te laten groeien.

Wie weet het verschil tussen rozijnen en krenten?

sultana druivenRozijnen zijn gedroogde druiven. Rozijnen zijn afkomstig van verschillende variŰteiten van de druif, uit o.a. Zuid-Europa, Turkije of Californië. De kleur varieert van licht geel (voor de witte druif) tot diep paarsblauw en bruin (voor de blauwe pitloze druiven) . Een heel bekende soort is de Sultana rozijn die van de gelijknamige pitloze druif wordt gemaakt. Na het plukken worden de druiven in zgn potas gedrenkt in een soda oplossing waardoor het velletje gaat scheuren en de druif makkelijker verdroogt. Hierna worden ze goed gewassen, van de steeltjes gescheiden en uiteindelijk goed gedroogd en verpakt. Door het besprenkelen van de rozijnen met plantaardige olie blijven ze mooi los van elkaar. Vaak worden rozijnen gezwaveld of met een oplossing van kaliumcarbonaat behandeld, om het uiterlijk te verfraaien en ze duurzamer te maken. Ook rozijnen hebben een hoog suikergehalte nl. 64 gr. per 100 gr.

Wijn uit Amerika, gemaakt van rozijnen Californië is verantwoordelijk voor de helft van de wereld rozijnen produktie. Wat de meeste mensen niet weten is, dat 95% hiervan wordt gemaakt van de pitloze Thompson druiven. In een reclame campagne met zingende rozijnen, worden de rozijnen aangeprezen en ziet men zelfs dat er wijn van kan worden gemaakt. En dan te bedenken dat er vˇˇr 1970 een verbod bestond op het maken van rozijnenwijn. Vanaf dat jaar heeft the Raisin Advisory Board een wijnbouwers gilde opgericht van waaruit men het thuis maken van rozijnen wijn propageerde en zelf-wijnmaakkits verkocht om de dalende verkopen te ondersteunen. Een aantal jaren later trokken de verkopen weer aan en genoten de Californische wijnen nationaal maar ook internationaal groot aanzien. Toevalligerwijs schrompelde daarna het verleden van de rozijn ineen.

Krenten zijn gedroogde vruchten van de wijnstok. Ze worden gemaakt van een hele klein donkerblauw druivenras Raisin de Korinthe. De krent verschilt duidelijk van de rozijn waarbij de smaak droger en zuurder is en de kleur tegen zwart aanloopt. Ze worden vooral verbouwd in Griekenland, verder in Californië en Australië. Het suikergehalte is 60%. Het drogen gaat op dezelfde wijze als de sultana rozijnen.

Er bestaan ook krenten van de krentenboom. Dit zijn kleine struikachtige bomen waaraan de krenten groeien. Deze krenten boom struiken komen veel voor in Drenthe waar de krenten na de oogst gedroogd worden en verkocht.

Pitloze druiven zijn tegenwoordig bijna niet aan te slepen, Het is algemeen bekend, dat druiven graag worden gegeten maar dat door velen de pitten niet worden gewaardeerd. Minder bekend is dat jezelf ook - pitloze druiven - buiten of in de kas kunt kweken. Pieter Bauwens van 'De Nieuwe tuin' in De Klinge is een groot voorvechter van pitloze druiven en heeft een grote collectie te koop. Er zijn diverse varianten te verkrijgen: - Himrod (Himr÷d) voor zowel kas als buiten, - Interlaken, een blauw buiten ras met een heerlijk geparfumeerde smaak - Lakemont is de witte zoete tegenhanger - Suffolk red, ook een buitenras met een fruitige smaak en Mars heeft een heerlijk zoete smaak. Voor in een kas zijn er nog de Red Flame 'seedless' of de Perlette. Voor advies kunt u contact opnemen met: Peter Bauwens, De Nieuwe Tuin, Trompenwegel 27, De Klinge (BelgiŰ), tel: 00323 7707816. www.denieuwetuin.be