small textbig text

Port

Port : Port is een z..g.n. versterkte wijn waaraan tijdens het gistingsproces een hoeveelheid wijnalcohol of brandewijn is toegevoegd voordat alle suikers zijn omgezet in alcohol. Hierdoor heeft deze wijn (drank) en een hoog zoet gehalte en ook een hoog alcohol percentage van soms 20% en meer. Je hebt een aantal soorten port, zoals: de woodport, vintage port en late bottled vintage port - HiŽrarchie van Port -.

De meest gangbare en meest gedronken port is de woodport die een lange vatrijping heeft gehad (de ruby en tawny) met een leeftijd aanduiding van 10 year old en 20 year old etc. deze soort heeft vrijwel geen depot op fles. Woodport is een blend van meerdere jaargangen en hebben nooit een jaartal. Port laat men rijpen in grote eike vaten van 550 liter (145 gallon = Ī 700 flessen) die pipes heten

De Vintage port daarentegen heeft en relatief kortere tijd op vat doorgebracht en vormt daardoor veel depot op fles. Deze port wordt in uitzonderlijke jaren gemaakt en is voorzien van een jaartal. De beste soort draagt de term vintage en deze hebben 2 tot 3 jaar op vat gerijpt voor de botteling die plaats heeft tussen 1 juli van het tweede jaar en 30 juni van het derde jaar.

Een van deze soorten is de late bottled vintage port (LBV), welke langer op vat heeft gerijpt. Omdat deze port langer op vat heeft gerijpt ontstaat er ook minder depot op fles. Woodport ontwikkeld zich niet verder op fles maar vintage port heeft tijd nodig om zich verder te ontwikkelen. De minimale leeftijd is zo'n 15 tot 20 jaar. 40 jaar en meer is voor de vintage port geen probleem en er zijn zelfs flessen van een paar honderd jaar oud die nog door het ontstaan van depot (crust), een klein beetje drinkbare port in de fles hebben die van uitzonderlijke kwaliteit zou moeten zijn.

Steeds populairder worden ook de White Port's. Deze worden gemaakt van witte druiven en de gisting wordt later gestopt dan bij rode port. Hierdoor is de port iets droger, waardoor deze bijzonder geschikt is als aperitief. Het zijn veelal mooie goudkleurige wijnen met een rijke fris zoete smaak van geel fruit en honing en soms ook een vleugje vanille. Het best licht gekoeld te drinken. Ook is er een pink port van de firma Croft. Een port die op dezelfde wijze wordt gemaakt als rosť wijn door kort schil kontakt te hebben. Gekoeld gedronken komt deze fruitige frisse rosť-port het best tot zijn recht.

Over de term port of the vintage met de jaartallen 1890 en 1908 is het volgende geschreven (laat je echter niet ontmoedigen).
Vooral bij de oudere port uit Portugal weet je niet wat er in is gegaan en niet denkbeeldig is het dat er aardappelalcohol en sinasappelstroop aan is toegevoegd. De Engelsen consumeerden alles wat maar alcohol bevatte en duur was. Echter er zijn ook zeer vooraanstaande huizen die alleen maar een uitzonderlijke kwaliteit maakten en nog maken. Om meer te weten over de waarde van zeer oude port kan je het beste contact opnemen met het veilinghuis Christies in Amsterdam tel: 020 5755268.

Een aantal vooraanstaande port(wijn)huizen ( Quinta's ) zijn:

Legendarische port jaren:

De plaatselijke druivesoorten zijn:

Het HiŽrarchisch overzicht van Port:

Links naar port:naar home page