small textbig text

Rhônewijnen

Rhône (gebied)

Rhône: Departement in Oost-Frankrijk in het stroomgebied van de Rhône; 3249 km2, 1.508.970 inw. (1990). Hoofdstad: Lyon. Grotendeels bergachtig: Monts du Mâconnais, du Beaujolais en du Lyonnais. Sterk geïndustrialiseerd met name in en rond Lyon (textiel, metaal, chemicaliën, voedingsmiddelen). Land- en wijnbouw (Beaujolais) in de dalen van Rhône en Saône.

Côtes du Rhône is met ongeveer 60.000 hectaren wijngaard na Bordeaux het grootste wijnbouwgebied van Frankrijk dat zich uitstrekt over een lengte van 200 km. De wijngaarden bevinden zich aan beide zijden van de rivier de Rhône tussen de bergen alwaar zij door de geringe beschikbare ruimte veelal op terrassen zijn aangeplant. De grote variatie in wijnen is enerzijds te danken aan het gematigde landklimaat in het Noorden en het mediterrane klimaat in het Zuiden en anderzijds de bodemgesteldheid en bodemsamenstelling die in het Noorden vooral uit graniet bestaat en in het Zuiden een indeling van klei, zandsteen en zand is te vinden. Ook de grote variatie in druiven aanplant is mede bepalend voor de uiteenlopende smaak nuances en onderlinge verschillen in de wijnen. Dat de natuur van grote invloed is op de kwaliteit van een wijn vind je ook weer terug in de Rhône streek waar de mistral zorgdraagt voor een wolken vrije hemel en het droog blazen van de druivenstok, waardoor deze minder vatbaar is voor schimmels en rot.

Het gehele wijnbouwgebied heeft op dit moment 31 herkomst benamingen waarvan Appellation Contrôlé Côtes du Rhône (zonder toevoeging) de grootste overkoepelende groep vormen. Bij de Appellation Contrôlé Côtes du Rhône Villages zijn 16 gemeenten ondergebracht die volgens strengere regelgeving (lagere productie per ha, hoger alcohol%) specifieker wijnen maken waardoor zij hun gemeente naam op de fles mogen vermelden.

De betreffende gemeenten zijn:

Dan zijn er ook nog de Appellation Contrôlé Côtes du Rhône Villages wijnen uit 95 gemeenten van de departementen Drôme, Gard en Vaucluse die zonder vermelding van de Gemeente naam op de markt worden gebracht. Verder zijn er nog 6 Cru's in het Zuiden (Châteauneuf du Pape, Gigondas, Tavel, Vacqueyras, Lirac, Beaumes-de-Venice) en 8 Cru's in het Noorden (Hermitage, Crozes-Hermitage, Cornas, Côte-Rôtie, Condrieu, Saint-Joseph, Saint-Péray, Château Grillet).

Twee interessante zoete Rhône wijnen zijn de Vins Doux Naturels (van nature zoete wijn): Muscat Beaumes-de-Venise, gemaakt van de in de 14e eeuw ingevoerde Muscat blanc á petit grains die een typisch muscataroma geeft, en Rasteau gemaakt van de klassieke rode wijnsoorten van de appellation die lijkt op een viskeuze rode port.

Rhône (rivier).

Rivier in Zwitserland en Frankrijk; 820 km. Ontspringt in Centraal-Zwitserland op 1800 m hoogte uit de Rhônegletsjer, stroomt door Genève en komt ten zuidwesten daarvan Frankrijk binnen. Splitst zich nabij Arles in Petit Rhône en Grand Rhône, die de Camargue omsluiten en uitmonden in de Middellandse Zee. Vroeger vele overstromingen vanwege onstuimige karakter. Na samenvloeiing met de Saône regelmatiger verloop en van enig belang voor de scheepvaart. Enkele zijrivieren: Saône, Ardèche, Isère, Drôme en Durance.

Châteauneuf-du-Pape

Châteauneuf-du-Pape : Dorpje in Zuid-Frankrijk in het Rhônedal, centrum van een wijnbouwgebied (ca. 3000 ha) Hier worden de gelijknamige dieprode wijnen gemaakt (minimaal 12,5% alcohol) welke mogen worden samengesteld uit 13 druivensoorten. Het zijn meestal prachtige wijn met heel veel diepgang en verfijning, schitterend fruit, prachtige kruiden, een vleugje vanille, fluwelige tanninen, warmte, maar ook frisheid, lengte en complexiteit. De appellation Chateauneuf du Pape bestaat uit vijf gemeenten (Châteauneuf, Courthézon, Bédarries, Orange en Sorgues). Een gedeelte van deze wijnen komt in flessen (la bouteille écussonnée) met op de hals het wapen van de stad Avignon: de pauselijke tiara en de twee gekruiste sleutels van St Petrus met de baard naar de onderzijde van de fles gericht. Het gaat hierbij om - meestal de betere - wijnen die de wijnbouwers (op het domein) zelf bottelen. Er zijn ook chateau´s die flessen met een wapenrusting met familie wapens of een bisschopsmeiter erop in de handel brengen.