small textbig text

Bordeauxwijnen

Bordeauxwijnen: Wijnen afkomstig uit Bordeaux en omgeving, het grootste gebied dat wijnen produceert (de naam Bordeaux komt van het oude Burdigala 'haven van de maan' van de Galliërs). De beste rode wijnen komen uit de Médoc (met o.a. de AC's Haut-Médoc, Médoc, enz.) en Saint-Émilion. Witte, vaak zoete bordeauxwijnen komen o.a. uit Graves. Andere bekende gebieden zijn Entre-Deux-Mers (veel witte) en Bourg en Blaye. Sommige gemeenten hebben een eigen appellation contrôlée (AoC): Pauillac, Margaux, St.-Estèphe, enz.

Enkele termen die men op het etiket kan aantreffen: château = (wijn)kasteel; mise du château = gebotteld op het eigen wijngebied; cru = klasse (betekende oorspronkelijk gewas, grand cru= groot gewas ofwel zéér goede wijn); cru classé = een van de vijf geklasseerde cru's van de Médoc (classificatie van 1855). Hier in volgorde vanaf de allerhoogste in rang: premier grand cru, deuxiëme cru, troisiéme cru, quatriéme cru en cinquiéme cru. Hierop volgen de cru's bourgeois ; supérieur = letterlijk bovenste. De aanduiding op het etiket geeft aan dat de wijn in de fles minstens 12% alcohol bevat. Waar de bourgogne uitbundig en overdadig is, is de bordeaux deftig en gereserveerd.

Graves

Graves: De eerste wijngaarden van de Bordeaux werden dicht bij de stad aangelegd. In de loop der jaren zijn deze opgedeeld in diverse districten, zoals het noordelijke Pessac-Léognan waar de grond uit kiezel bestond en waar de meeste Cru's vandaan komen. Het meer zuidelijk ten opzichte van Bordeaux gelegen Graves is genoemd naar het grote kiezelgehalte van de bodem. Over het algemeen bekend als producent van witte wijnen, droog tot halfzoet. De beste rode wijnen staan op dezelfde hoogte als die van de Médoc: Château Haut-Brion is een premier grand cru classé, een van de vijf van de Bordeauxstreek.
Cérons is een kleine enclave binnen Graves. Hier worden voornamelijk witte dessertwijnen gemaakt onder eigen gemeentenaam.

Médoc

Médoc: Een van de bekendste wijngebieden van Frankrijk, ten noordwesten van Bordeaux aan de Gironde. Het hart van de Médoc wordt gevormd door vier gemeenten, ieder met een eigen appellation controlée: St. Estèphe, Pauillac, St. Julien en Margaux. In 1855 werden de châteaux van Médoc geclassificeerd: de wijnen werden verdeeld in 1e, 2e, 3e, 4e en 5e cru's. In 1855 waren er vier 1e cru's, waarvan drie uit dit gebied: Château Lafite- Rothschild, Château Latour en Château Margaux. In 1973 werd Château Mouton-Rothschild gepromoveerd tot 1e cru.

Klassement voor crus artisans du Médoc:

Na de klassementen voor de crus classés en crus bourgeois heeft de Médoc er nu een derde klassement bij, dat voor de crus artisans. Het nieuwe klassement is geldig voor tien jaar en met ingang van de oogst 2005. Op dit moment zijn er aan 44 bedrijven de officiële status van cru artisan toegekend. De cru bourgeois classificatie voor de Medoc is in 2003 aangepast en zal net als in de St. Emillion na 12 jaar worden aangepast (2015). De uit 1932 stammende classificatie op basis van Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieurs en Cru Bourgeois Exceptionnels is daarmee weer nieuw leven ingeblazen.

Saint Émilion 

Saint-Émilion: Dorp in het Franse departement Gironde ten oosten van Bordeaux; ca. 3000 inwoners. Vier gemeenten ten noorden van Saint-Émilion mogen deze naam aan hun eigen naam toevoegen: Saint-George-Saint-Emilion, Montagne-Saint-Emilion, Puisseguin-Saint-Emilion en Lussac-Saint-Emilion. Gelegen in beroemd wijnbouwgebied waar vele cru's zijn te vinden (sinds 1996) een vernieuwde classificatie status die al bestaat vanaf de jaren 50 van de 20e eeuw. De hoogste gemiddelde kwaliteit komt uit Saint-Émilion-wijnen, waar de wijnen fluwelig en verrukkelijk zijn. Het gebied heeft enkele opmerkelijke bouwwerken, o.a. 9e-12e eeuwse rotskerk en ruïnes van een door Hendrik III Plantagenet gebouwd kasteel. Museum met vondsten uit Romeinse tijd.

Vanaf 2012 krijgt Saint Emilion een nieuwe classificatie voor Grand Cru en Grand Cru Classe´s. Saint Emilion is de enige Franse AOC die zijn classificatie voor de Cru´s elke 10 jaar herziet. Voortaan zal een onafhankelijke instelling de smaakproeven en kwaliteitscontroles uitvoeren.

Pomerol

Pomerol: De overgang van Saint-Emilion naar de Pomerol is in de landschappelijke sfeer niet te zien. De bodemgesteldheid is echter van een geheel andere samenstelling en bestaat voor een groot gedeelte uit klei en ijzerhoudend zandsteen. De druif die hier veel is aangeplant is de Merlot, wat ook in de wijnen is terug te vinden (gulle wijnen met laurier, truffel, bramen en viooltjes). Een satellietdistrict van Pomerol is Lalande-de-Pomerol. De productie ligt hier hoger maar de kwaliteit is van een lager niveau.

Bourg en Blaye

Bourg en Blaye: Côtes de Bourg bevindt zich in een zeer reliëfrijk landschap achter het havenstadje Bourg sur Gironde. Hier worden voornamelijk rode wijnen gemaakt, waarvan de betere kwaliteit een vatlagering heeft gehad. De wijnen hebben een aroma van bessen, bramen, kersen en fijne houttonen. Premiéres Côtes de Blaye is een district van Bourg waar iets lichtere wijnen vandaan komen. Voor de witte wijnen zijn drie herkomstbenamingen: Premiéres Côtes de Blaye, Côtes de Blaye en Blayais.

Sauternes

Sauternes: Het gebied rond Graves waar de beroemde witte zoete wijnen vandaan komen. Het microklimaat van het gebied is uitermate geschikt om in de herfst botrytis cinerea te laten ontstaan (de bacterie die bij druiven de nobele rotting doet ontstaan). De wijnen hebben aroma's van abrikoos, perziken en honing. Sauternes maakt deel uit van een vijftal gemeenten waaronder Barsac, waar de wijnen onder eigen benaming mogen worden aangeboden.

Bordeaux – rooien van wijngaarden

Bordeaux heeft al geruime tijd te kampen met een structureel wijnoverschot. Dit is het gevolg van de sterke groei en ontwikkelingen in de wereld wijnproductie en de expansie van Bordeaux. De afgelopen 40 jaar groeide de aanplant van wijngaarden van 75.000 ha. naar 124.000 ha. Wijnboeren in Bordeaux wordt verzocht om delen van de aanplant te rooien tegen een vergoeding van 12 duizend euro per hectare. Dat is bijna het dubbele van de vergoeding die ‘Europa’ biedt per hectare. Om dit te kunnen bekostigen heeft de branche-organisatie CIVB een lening gekregen van de Franse overheid van 60 miljoen euro. Men is voornemens om tot 2008 ongeveer 10.000 ha. te rooien (8% van totale areaal in Bordeaux). Tevens zal er ongeveer 1.000.000 hl. worden verkocht als destillaat.

Bijzonder voor het traditionele Bordeaux is de aanvraag door de CIVB om de regels voor de herkomstbenamingen te versoepelen. Op termijn zal men daardoor ook kunnen genieten van een vin de pays Bordeaux.

  • overzichtslijst Bordeaux
  • overzichtstabel Bordeaux Classificatiesysteem