small textbig text

Zuidwesten van Frankrijk

Het Zuidwesten is een gebied tussen de Bordeaux en de Languedoc, waar wijnen vandaan komen die ondanks de nabijheid van de Bordeaux en waar veelal dezelfde druivensoorten worden gebruikt een eigen persoonlijkheid en karakter hebben. Het is bijna ondenkbaar dat ergens nog een zelfde gebied is waar zoveel verschillende wijnen van verrassende kwaliteiten worden geproduceerd. Het gebied is over negen departementen verspreid en beslaat ongeveer een kwart van Frankrijk. Côtes de Duras en Bergerac vallen geografisch gezien misschien meer onder Bordeaux maar maken wel degelijk deel uit van het Zuidwesten.

Een aantal bekende namen die je hier aan kunt treffen zijn Cahors, Gaillac, Côtes du Frontonnais, Buzet, Madiran, Béarn, Côtes du Marmandais, Côtes de Saint-Mont, Tursan, Pacherenc du Vic-Bilh, JuranÇon en Irouléguy.

Cahors: De wijngaarden van Cahors bestaan al sinds de 5e eeuw na Chr. en hadden, en hebben nu weer grote faam. De moderne wijnen worden bij voorkeur jong gedronken maar de traditionele Cahors heeft even tijd nodig om zich goed te presenteren. Wacht gerust vijf tot tien jaar om de optimale aromatische kracht, souplesse en alle fluwelen nuances in deze wijn te kunnen genieten.

Buzet: De in het hart van de Gascogne gelegen wijngaarden van Buzet zijn al van voor onze jaartelling bekend. Dit is een van de weinige gebieden die niet door de phylloxera aantasting voor lange tijd was uitgeschakeld. In 1953 werd Buzet een VDQS en in 1973 is de AOC status verkregen. De wijnen hebben een aroma van rood fruit, vanille en gekonfijte vruchten waarbij de betere met meer body en tannine tien tot vijftien jaar oud kunnen worden.

Bergerac: Het in de nabijheid van de Dordogne gelegen Bergerac heeft al een wijntraditie die tweeduizend jaar terug gaat. Dit is te merken aan de wijze van het wijnmaken die hier bijna tot een kunst is verheven. De bodem van de 11.000 ha. Wijngaarden bestaat uit kiezel, kalk, leem en sedimenten en het klimaat is perfect voor wijnbouw. Dit alles is terug te vinden in de wijnen die voldoende body hebben om te wedijveren met verschillende Bordeaux wijnen.

Côtes de Duras: een wijngebied van ongeveer 2000 ha. dat ligt ingeklemd tussen Bordeaux en Bergerac. De wijnen die hier worden gemaakt laten de eeuwen lange traditie duidelijk zien zonder ophef en poeha. Stuk voor stuk meesterswerken voor de echte wijnliefhebber en niet voor de alledaags drinker. De ligging en het klimaat is zeer gunstig en de bodem bestaat uit leem, klei, kalkzandsteen en fossiele resten zoals schelpen. Sinds 1937 heeft Duras de AOC.

Garonne: Rivier in Zuidwest-Frankrijk; 645 km lang, inclusief de Gironde 720 km lang. Ontspringt in de Pyreneeën, stroomt via de Gorges de Pont-du-Roi Frankrijk binnen en vervolgens door Aquitanië, een vruchtbaar landbouwgebied en vormt samen met de Dordogne het estuarium de Gironde, liggend in een industriegebied. Tot Bordeaux voor zeeschepen bevaarbaar, verder binnenvaart en na Toulouse een sterk verval. Waterkrachtcentrales o.a. te Saint-Gaudens.

Gironde: Departement in Zuidwest-Frankrijk; 10.000 km2, 1.127.500 inw. Hoofdstad: Bordeaux. Wijn- en landbouw. Bordeaux is de belangrijkste industrieplaats. Gironde is ook de naam van het estuarium van de Garonne.

- meer over Bordeaux -