small textbig text

Institute National des Appellation d'Origine

Institute National des Appellation d'Origine: (INAO) Een in 1947 opgericht instituut dat zorg draagt voor het tot stand brengen, het waarborgen en naleven van wetswijzigingen en speciale verordeningen voor wettelijke aanduidingen van herkomst. (Dit geeft niet per definitie de garantie voor goede kwaliteit ).

Appellation Contrôlée 

Appellation Contrôlée: (AOC) Aanduiding op etiket van Franse wijn waardoor de plaats van herkomst wordt gegarandeerd, waarbij de bodem, het klimaat, de druivensoorten en de diverse verplichtingen (minimale alcoholpercentage, maximale opbrengst per hectare, snoeimethode en vinificatievoorwaarden etc.) van belang zijn. Vooral bordeauxwijnen hebben deze beschermde herkomstbenaming: Médoc, Saint-Émilion, Pomerol, enz. Wettelijke aanduiding sinds 1932.

Appellation Régionale

Appellation Régionale: Aanduiding op etiket van Franse wijn van de streek waar de wijn verbouwd is. Doorgaans wordt aldus aangeduide wijn als minder beschouwd dan wijn voorzien van de aanduiding appellation d'origine contrôlée.

Vins Délimités de Qualité Superieur

Vins Délimités de Qualité Superieur: (VDQS) Wijnen die aan hoge eisen voldoen en elk jaar geproefd moeten worden. De criteria zijn vaak strenger dan van de AoC wijnen, waardoor u op deze wijnen blindelings kunt vertrouwen.

Vins de Qualité Produit dans une Région Déterminée

Vins de Qualité Produit dans une Région Déterminée: (VQPRD) Een sinds 1962 gehanteerde Europese norm voor wijnen die aan hoge eisen voldoen en in een bepaald gebied worden geproduceerd. De term komt niet op een etiket voor maar is een samenvoeging van VDQS en AOC kwaliteiten.

vins de table

Vins de Table: vrij eenvoudige dagelijkse wijnen met een constante smaak die meestal door vermenging is ontstaan. Hieronder zitten ook heel specifieke wijnen. Chapoutier uit Thain had een vin de table die voor 100% uit de viognierdruif bestond.

vins de pays

Vins de Pays: Wijnen van uitstekende kwaliteit uit een streng afgebakend wijngebied en zijn gekoppeld aan specifieke karakteristieken van een of meerdere druivensoorten. In Spanje heten deze wijnen Vino de la Tierra.

Cru Bourgeois classificatie voor de Bordeaux:

Cru's Bourgeois zijn in 1858 geklassificeerd in meer dan 200 AOC's. Tegenwoordig is dat aantal duidelijk minder. Onderverdeling: bourgeois en bourgeois supérieur. De beste heeft men 'cru exceptionnels' genoemd, maar die zitten onder een andere kwalificatie: 5e cru classés

Er zijn ver gevorderde plannen om de huidige Cru Bourgeois classificatie voor de Medoc te veranderen. Het is daarbij de bedoeling om de uit 1932 afstammende classificatie op basis van Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieurs en Cru Bourgeois Exceptionnels weer nieuw leven in te blazen. Naar verwachting zou de nieuwe classificatie in 2003 officieel worden gelanceerd. Echter heeft de Franse overheidsdienst DGCCRF, beter bekend als Répression des Fraudes, na verschillende juridische verhandelingen, per juli 2007 een algeheel verbod uitgevaardigd op het gebruik van de term ‘cru bourgeois'. De Alliance des Crus Bourgeois is inmiddels vast besloten om aan een nieuw klassement te gaan werken waarbij het nieuwe ‘kwaliteitsmerk' Label Cru Bourgeois zal gaan heten. Men hoopt Label Cru Bourgeois al voor de oogst van 2007 te gaan gebruiken. Jaarlijks zullen dan alle niet geklasseerde Médocwijnen op basis van een reglement het kwaliteitscertificaat kunnen verkrijgen.