small textbig text

Bourgognewijnen

Bourgognewijnen: Wijnen uit de Franse Bourgognestreek, die uiteenvalt in de gebieden Chablis, Côte de Nuits, Côte de Beaune, Chalonnais, Mâconnais en Beaujolais. Chablis produceert zeer goede witte wijnen; de Côte de Nuits de mooiste rode (o.a. Montrachet, Corton, la Tâche, Clos de Vougeot, Chambertin); de Chalonnais heeft o.a. de witte Mercurey, de Mâconnais de witte Pouilly Fuissé; de Beaujolais is vooral bekend van de Beaujolais primeur. Bourgogne produceert driemaal zoveel rode als witte wijnen. De bourgognes zijn uitbundige, weelderige wijnen. Belangrijkste wijnstad is Beaune, waar jaarlijks de grote bourgognes geveild worden. Hier zijn gevestigd de Hospices de Beaune, in 1443 gesticht door Nicolas Rolin, die een groot aantal wijngaarden bezitten, waarvan de opbrengst bestemd is voor het ziekenhuis.

De Bourgogne is een ingewikkelde lappendeken van wijngaarden (climat genoemd), dorpen, clos en cru's, onderverdeeld in vier herkomstbenamingen:
- appellations régionales - appellations communalis of villages - appellation premier crus - grand crus -

De prijzen van de Bourgogne wijnen worden traditioneel in Beaune vastgesteld op de derde zondag in november.

Auxerre

Auxerre: Hoofdstad van het Franse dep. Yonne; 38.921 inw. (1992). Metaal- en verfindustrie. Wijnhandel. Gotische kathedraal St.-Étienne (13e-16e eeuw), uurwerktoren (15e eeuw), abdij St.-Germain (6e eeuw).

Yonne

Yonne: Departement in Midden-Frankrijk in Champagne en Bourgogne; 7427 km2, 323.100 inw. (1990). Hoofdstad: Auxerre. Vanuit het Seinedal naar zuidwesten oplopend in Puisayeheuvels, een dichtbebost gebied. Land- (graan, voedergewassen) en wijnbouw (chablis) in rivierdalen (Yonne, 293 km). Enige industrie; toerisme.

Chablis

Chablis: Stadje in het Franse dep. Yonne, dat zeer goede witte wijnen produceert. Deze worden gerekend tot de bourgognewijnen. In de 18e eeuw werd de chablis hier oesterwater genoemd, omdat deze wijn bij dit gerecht veel gedronken werd. De enige hier toegestane druif is de edele Chardonnay die in Chablis de bijnaam Beaunois heeft.

Ga eens op bezoek bij: - Wijn aan Zee, Dé Bourgogne specialist -