small textbig text

gist

gist: is een splijtzwam die als eencellig organisme tot het plantenrijk behoort. Hij is ingedeeld bij de eenvoudige schimmels en plant zich voort door cel deling in identieke cellen. Onder gunstige omstandigheden verdubbelen de cellen zich iedere 20 minuten. De gistcel bevat de fermenten die zorgen voor de overgang van suiker in alcohol. Er bestaan honderden - soorten gisten - zodat voor elke wijnsoort de juiste gist kan worden geselecteerd. Gist (Saccharomyces cerevisiae ellipsoidens) kan ook van nature op de druivenschil voorkomen, waardoor het druivensap (most) in de gistkuip spontaan kan gaan gisten. Om risico´s tijdens het gistingsproces te voorkomen -waarbij zgn wilde gisten de overhand kunnen krijgen- worden doorgaans alleen speciaal geselecteerde (rein) gisten gebruikt. (Een gistingsvat wordt ook wel een gistingsrecipiënt genoemd. Recipiënt is letterlijk ontvanger, wordt wel gebruikt bij destillatie).

gisting

gisting: Omzetting van suikers in eenvoudiger verbindingen waarbij geen zuurstof uit de omgeving wordt opgenomen. Veel lagere organismen hebben een stofwisseling waarbij zij alle benodigde levensenergie uit gistingsprocessen betrekken. Bij hogere dieren en de mens verloopt een deel van de stofwisseling via gisting, waarna de afbraakprodukten daarvan wel via reactie met zuurstof worden omgezet tot CO² en H²O. Bekende gistingsprocessen zijn de alcoholgisting, de melkzuurgisting (malolactische) en de glycolyse.

macération carbonique

macération carbonique: Door de druiven onder verzadiging van koolzuurgas in een afgesloten vat te doen ontstaat een intracellulaire gisting. De wijnen die dmv deze methode zijn gemaakt hebben een uitgesproken fruitig en aromatisch karakter.

méthode champenoise

méthode champenoise: De traditionele methode (vorm gegeven door dom Pérignon) waarmee in de Champagne streek mousserende wijn (champagne) gemaakt wordt. Er vindt een tweede gisting op fles plaats. Wijnen uit andere streken dan de Champagne maar die op dezelfde wijze zijn gemaakt mogen de aanduiding méthode traditionelle op het etiket vermelden.

crémant

crémant: Franse uitdrukking voor wijnen die een lichte koolzuurprikkeling hebben door nagisting op fles, maar niet echt mousseren. Andere termen zijn vin pétillant en vin pérlant. In Duisland noemt men deze wijnen spritzig en in Italie is de term spumante. De mate van de mousse in de fles wordt veroorzaakt door de druk van het koolzuurgas in de gesloten fles. Is de druk tussen 1en 2.5 bar dan spreekt men van pétillant en boven de 3 bar spreekt men van mousseux.

Cremant de Loire: Een appellation die betrekking heeft op alle mousserende wijnen die gemaakt zijn van niet bruisende wijnen binnen de appellations: Anjou, Saumur en Touraine. De crémant de loire ontstaat door een tweede gisting op fles, en moet een alcohol percentage hebben van minstens 8,5%

Cremant de Jura: Deze appellation heeft betrekking op mousserende rosé wijnen uit deze appellation.

Cremant de D'Alsace: Een van de beste Franse mousserende wijnen, karaktervol en fruitig. De wijnen worden volgens de traditionele methode gemaakt door de tweede gisting op fles.

  • Ga voor het kopen van wijngisten naar: Wijnmaak benodigdheden voor hobby en professional