small textbig text

De Elzas

Elzas: In het uiterste noordoosten van Frankrijk ligt de Elzas. Een wijngebied dat zich over een afstand van meer dan 170 kilometer uitstrekt tussen de oostflank van de prachtig beboste Vogezen en de Rijn. De hele route heeft een sprookjesachtige uitstraling wat nog eens wordt versterkt als je aankomt in de met bloemen versierde dorpjes omgeven door fantastische wijnbergen. Door een scheuring in de aardkorst bestaat de bodem bij de meeste wijngaarden uit 5 á 6 verschillende grondsoorten waaronder: zand, klei, kalk, graniet, lichte grondsoorten en alle mengsels van zand klei met een onderlaag van graniet. Door de bergen met een hoogte van 1300 tot 1400 meter heeft het gebied een relatief droog klimaat. De wijngaarden beslaan ongeveer 14.300 hectare met een produktie van 160 miljoen flessen wijn, waarvan ongeveer ¼ voor export is bestemd.

In de Elzas worden voornamelijk witte wijnen gemaakt die genoemd worden naar de druivenrassen (6 witte en 1 blauwe variant) waarvan ze gemaakt zijn: riesling, pinot blanc, gewürztraminer, sylvaner, muscat d´alsace, tokay pinot gris (ook wel tokay d'alsace geheten) en de pinot noir. De chasselas en knipperlé worden doorgaans niet op fles gebracht, maar als open wijn in cafés en restaurants geschonken. De zwicker en edelzwicker zijn gemaakt van een assemblage van meerdere druivensoorten. De droge wijnen, geroemd om hun zuiverheid en 'eerlijkheid', wedijveren als tafelwijn zelfs met de befaamde witte bourgogne. In uitzonderlijke jaren worden ook wijnen gemaakt van laat geplukte overrijpe druiven die men dan de titel “vendanges tardives” meegeeft en de wijn gemaakt van druiven met edele rotting krijgt dan de term “sélection de grains nobles” mee. Elzaswijnen worden altijd gekoeld gedronken (Grand Cru´s tussen 8°C en 10°C en voor Crémants tussen 5°C en 7°C)

Overal kan je wijnkelders en restaurants vinden waar de altijd hartelijke en goedlachse bewoners van de Elzas hun gastronomische hoogstandjes en perfecte wijnen aanbieden. Een waar feest voor de echte levensgenieter. In 1962 heeft de Elzas haar eigen “appellation d´origine contrólée alsace” gekregen, gevolgd door de “asace grand cru” in 1975 en de “crémant d´alsace” in 1976. Er is een goede samenwerking tussen de handelaren en de wijnproducenten binnen het CIVA, om de kwaliteit voor de toekomst te borgen.

Geschiedenis:

De Elzas is al eeuwenlang heen en weer geschoven tussen Duitsland en Frankrijk. Vele veldslagen hebben hieraan ten grondslag gelegen. In 496 veroverde Clodovech I de Elzas op de Alamannen, waardoor dit toebehoorde aan het Frankische Rijk. Na het verdrag van Verdun in 843 hoorde het bij het middenrijk van Lotharius en al weer in 870 door het verdrag van Meersen bij het Oost Frankische (Duitse) Rijk. Na de 30 jarige oorlog (1618 en 1648) behoorde het weer toe aan Frankrijk waarna omstreeks 1681 ook Straatsburg door Lodewijk XIV bij Frankrijk werd getrokken. Zoals ik onlangs gemerkt heb, is de Elzas nog steeds grotendeels Duits georiënteerd wat duidelijk is te merken aan de taal, de mentaliteit van de mensen en de bouwstijl van de huizen.

Wijn en Gastronomie:

Hieronder staan twee wijnen die ik tijdens een overheerlijk diner heb gedronken in restaurant Staeffele van de fam. Jaeckel aan de rue Poincaré in Saverne. Een schoolvoorbeeld van gastronomische hoogstandjes. - Staeffele - een bezoek zeker waard.

  • Voor meer informatie over Vins D´Alsace ga je naar - www.elzaswijn.nl -
  • Voor meer informatie ga je naar - Maison de la France -
  • Voor informatie over wijnroutes in de Elsaz: Vin d'Alsace, Mathenesselaan 393a, 3023 GE Rotterdam.