small textbig text

Navarra

Navarra is een wijnbouwgebied gelegen in het noordwesten van Spanje, in de schaduw van broer Rioja. Het gebied strekt zich uit over 10.421 km2, vanaf de Pyreneeën tot de Ebrovallei en bestaat uit de deelgebieden Tierra Estella, Valdizarbe, Baja Montaña, Ribera Alta en Ribera Alta. De hoofdstad is Pamplona. Er is 18.000 ha wijngaard aangeplant met een opbrengst van 55 miljoen liter wijn per jaar. Je komt er veel zijrivieren tegen zoals, o.a. Aragón, Arga en Ega.

Het is een zeer vruchtbare streek en de vallei is heet. De hoger gelegen wijngaarden (600 m) liggen gunstiger wat je ook weer terug kan vinden in de kwaliteit van de wijnen. In de winter staat er een koude wind uit het noorden, Je hebt er warme lentes en zeer hete zomers. Het is er zeer droog, maar met genoeg vocht voor de druiven. Niets wordt hier aan het toeval overgelaten en men maakt hier de mooiste wijnen. Zowel heerlijk complexe fruitwijnen als ongelooflijk krachtige blokbusters. 40% van de wijn is rosado, vooral van garnacha, waarvan op dit moment een aanplant verbod is.

Het is opvallend, dat de aangeplante druivenrassen slechts ten dele tot de klassieke rassen van de streek behoren. De witte wijnen die in de minderheid zijn worden gemaakt van de : viura, malvasia, chardonnay en mosatel de grano menudo. Voor de rode wijn gebruikt men garnacha, tempranillo, mazuelo, graciano, cabrnet sauvignon en. De cépagewijnen zijn zeer succesvol.

Dat Navarra goed opweg is blijkt uit de uitspraak van Mercedes Chivite, van Bodega Chivette:

"Vanaf de oogst 1990 steeg de prijs voor goede Tempranillodruiven met 350%. Het record werd bereikt in 1999, bijna zes gulden per kilo.....
Als gevolg hiervan steeg de kostprijs van de wijn sterk. Gelukkig daalden de prijzen gevoelig bij de oogst 2000, een keerpunt. Nu alle druiventelers een tractor met airconditioning hebben, worden de prijzen weer normaal. Gelukkig kunnen wij nu als eerste de prijzen verlagen".