small textbig text

Corsica / Ajaccio

Het eiland Corsica meet 8720 km2 en is daarmee het grootste eiland van Frankrijk en na Sicilië, Sardinië en Cyprus het grootste in de Middellandse Zee. Het telt ca 250.000 inwoners, waarvan er 100.000 in de twee grootste steden wonen: Ajaccio en Bastia. Ajaccio is een belangrijke havenplaats aan de westkust met verbindingen naar Marseille en Nice.

Het eiland heeft te maken met een hardnekkige afscheidingsbeweging, die in 1998 de prefect, de hoogste plaatselijke gezagsdrager, vermoordde. De bevolking van het eiland stemde in juli 2003, mede uit weerstand tegen de separatisten van Corsica Nazione, in een referendum tegen Parijse voorstellen voor verdere autonomie.

Belangrijke industrie: Kurkfabricage, tabakverwerking, destilleerderij, Handel in wijn, olijfolie en zuidvruchten. Visserij. Ajaccio is ook de geboorteplaats van Napoleon. Het heeft een eigen vliegveld (Campo).

Wijnbouw maakt een wezenlijk deel uit van de land- en tuinbouw op het eiland. Tegenwoordig is er ongeveer 9.000 ha. met druiven aangeplant. De wijnen van 1.500 ha. dragen het predikaat "appellation d'origine contrôlée". De totale oogst bedraagt ongeveer 450.000 hectoliter op jaarbasis.

De wijnen van de oostkust van het eiland hebben de aanduiding "Vins De Corse". Wijnen met lokale aanduidingen vinden eerder hun oorsprong in Cap Corse, Patrimonio, Calvi, Ajaccio, Sartène, Figari en Porto-Vecchio. Vrijwel elke streek heeft haar eigen druivensoort zoals: de Nielluccio die je vooral kunt vinden in Cap Corse en Patrimonio, de Sciacarello, "druif die knarst tussen de tanden", in Ajaccio en Sartène. Beide soorten zijn ook te vnden in Figari en Porto-Veccio. Er is ook een witte druivensoort hetVermentino-ras.

De Corsicaanse wijnsector -cooperaties en onafhankelijke wijnboeren hebben kwaliteit hoog in het vaandel, wat duidelijk naar voren komt door de vele onderscheidingen en medailles die de Corsicaanse wijnen op concoursen mogen ontvangen.