small textbig text

sherry

sherry: Spaanse wijn uit het gebied rond Jerez de la Frontera. Wordt gedronken als aperitief en in de meeste gevallen (90%) gemaakt op basis van het sap van de palominodruif. Drie maanden na gisting van de most wordt de jonge wijn versterkt met zuivere wijnalcohol tot een alcoholpercentage van 15-16%. In open fusten gist de wijn dan (onder invloed van flor-schimmel) verder in de bodega's. De eigenlijke sherry wordt verkregen door het vermengen van wijn uit een stelsel van wijnvaten welke men het solerasysteem noemt.

Het solerasysteem bestaat uit een piramidestapeling van vaten (500 of 600 liter/stuk). De onderste laag heet solera ('suelo' = 'grond'). De wijnen van verschillende oogst, verschillende rijpheid en dus ook verschillende smaak worden geleidelijk met elkaar vermengd. Hierdoor behoud men altijd vrijwel een constante smaak en kwaliteit. De tweede en opvolgende vatenrij heet criadera. (cria = opvoeden).

Er zijn twee hoofdtypen te onderscheiden: fino (ca. 16% alcohol) en Oloroso (tot 18%). Het finotype, waartoe naast de fino ook de Amontillado en de Manzanilla gerekend worden is lichter van kleur en smaak dan de goudbruine Oloroso. Behalve deze is er ook nog de sherry op basis van de Pedro Ximenez-druif. Deze sherry (ca. 10% van het totaal) is zeer zoet. Vermenging van de Ximenez-sherry met de Oloroso-sherry levert Cream sherry Op het etiket van de fles treft men gewoonlijk een Engelse aanduiding voor het karakter aan zoals dry (voor niet zoete sherry) en pale (voor lichtkleurige sherry).

amontillado

amontillado: Amberkleurige sherry, die een droge en volle smaak heeft.

bodega

bodega: kelder waarin Spanje de wijn wordt gemaakt, bewaard of gedronken. Vandaar: firma die zich bezighoudt met het produceren, mengen en/of exporteren van wijn.

copita

copita: Spaanse benaming voor het traditionele tulpvormige sherryglas.

Jerez de la Frontera

Jerez de la Frontera : Stad in Spanje in de Andalusische prov. Cádiz, aan de Guadalete; 183.316 inw. (1991). Produktie van sherry en manzanilla. Glas- en conservenindustrie. Verder is Jerez de la Frontera bekend om zijn paardefokkerijen (Spaanse, Engelse en Arabische rassen; jaarlijks festival Feria del Caballo) en het flamenco-dansfestival in augustus. Bezienswaardig: San Miguel- en San Salvadorkerk, de San Ginès-kathedraal en het Alcázar. Tijdens de Moorse tijd van 711-1265 op de grens van het Moorse en het christelijke gebied.

Cádiz

Cádiz: Hoofdstad van de gelijknamige prov. in Zuid-Spanje aan de Atlantische Oceaan; 154.300 inw. (1991). Derde handelshaven van Spanje, marine- en vissershaven. Export van sherry, zout, kurk en olijfolie. Scheepsbouw, glas-, ijzer- en staalindustrie. Bisschopszetel, medische faculteit. Ommuurde stad, gelegen op een eilandje met o.a. een kathedraal uit de 13e eeuw en een maritiem museum. Waarschijnlijk gesticht door de Feniciërs (1100 v.C.) In de prov. (7385 km2, 1.078.400 inw., 1991) zijn wijnbouw (sherry), zoutwinning en aardolieraffinage van belang.