Vlierbessenwijn: Wanneer u een most samenstelt voor een wijn moet U er op letten dat de hoeveelheid zuur niet hoger wordt dan 7 gram per liter. Als het om een droge wijn gaat, kunt U zelfs beter uitgaan van 5 tot 6 gram. Wanneer U weet dat vlierbessap ongeveer 1% zuur bevat en bij een slechte zomer meer (ongeveer 1½ %), kunt U zelf uitrekenen hoeveel sap U gebruiken moet.
Laten we uitgaan van 6 gram zuur per liter, dan is dat in totaal op 25 liter wijn 6x 25=150 gram zuur. In 1 liter (= 1000gram) sap zit 1% tot 1½ % dat is 10 tot 15 gram. U kunt dus 150 gedeeld door 10 tot 15, dat is 15 tot 10 liter sap toepassen.
Nu bevat vlierbessap veel tannine. Dat is een bitterstof in de kleur
die de wijn erg stroef maakt. In de loop van de tijd dat de wijn rijpt,
wordt dat afgebroken. Dat betekent dat U bij deze hoeveelheden vlierbessap
de wijn wel enkele jaren moet laten liggen. Ik zou U daarom aanraden minder
sap te gebruiken en de smaak te verfijnen met 2 tot 3 blikken peren plus
2 kg grote donkere rozijnen (verkrijgbaar bij een Marokkaanse winkel of
delicatessen zaak).
Het recept wordt dan als volgt:
Zou U een zoete wijn willen, voeg dan 2 dagen voor het bottelen 1 tot
1½ kg suiker opgelost toe en stabiliseer de wijn met
sulfiet of door verwarming (10 minuten, 55° C)
De most is na hooguit 20 dagen bij open gisting droog en de wijn na
10 weken helder. Na nog eens 8-10 weken kan gebotteld worden.
Deze wijn net als andere wijnen met vlierbessap tenminste 2 jaar laten
rijpen.
Veel succes
Voor vragen over andere vruchtenwijn, bloemenwijn, rabarberwijn, notenwijn of andere soorten wijn, neem dan kontakt op met:
Karel B. Kok **Onder de Sterren**
Internet: Onder de Sterren
E-mail: karel.kok@tiscali.nl