small textbig text

Blanc de Blanc (s) en Blanc de Noir (s)

Blanc de Blanc (s)

 

Een Franse benaming dat letterlijk wijn gemaakt van alleen witte druiven betekend. De term komt oorspronkelijk uit de Champagne streek . Hier zijn de meeste Champagnes gemaakt uit een combinatie van de Chardonnay en de Pinot noir. Om aan te geven dat een Champagne geheel uit Chardonnay druiven bestaat. Blanc de Blanc wijnen zijn meestal licht en delicaat . De term kom je ook in andere wijnstreken tegen voor stille wijnen zoals de wijnen van Kressmann uit de Bordeaux. Kressmann gebruikt voor haar Bordeaux Blanc de Blancs een combinatie van Sauvignon en Semillon druiven. Eigenlijk zijn alle van witte druiven gemaakte wijnen Blanc de Blancs.

blanc de blancs
Weißwein von weiße Trauben
white wine from white grapes
hvidvin fra hvide vindruer
witte wijn van witte druiven

Blanc de Noir (s)

 

Deze Franse term betekend witte wijn gemaakt van blauwe druiven. Deze term wordt vooral gebruikt voor Champagne die geheel is gemaakt met de Pinot noir druif. Ook voor stille wijnen wordt de term gebruikt, zoals pure Cabernet Sauvignon, pinot noir of Zinfandel wijnen. Om Blanc de Noir wijnen te maken verwijderd men direct na het persen de schillen waardoor de afgifte van de rode kleurstof (anthocyaan) uit de schillen niet in de most komt. Door een langer kontact met de schillen kan de kleur van de wijnen variëren van heel licht paars tot abrikoos.

teinturier en non teinturier:

 

Cépage teinturier zijn blauwe druivensoorten met gekleurd (rood vruchtvlees) sap of welke zeer snel kleur van de schil afgeeft. Het is niet mogelijk om een (echte) witte wijn van deze druiven te maken. De meerderheid van de hybriden zijn teinturiers en geven zeer kleurrijke wijnen.

In tegenstelling tot cépage teinturier zijn cépage non teinturier blauwe druivensoorten met kleurloos sap (vruchtvlees) welke niet snel kleur zal afgeven aan het sap (bijvoorbeeld Pinot Noir in de Champagne en Ancellotta uit Zwitserland).