small textbig text

Standplaats van de druif

De druif houdt absoluut van een warme en zonnige standplaats. Aanplant tegen gevelmuren op het zuiden is een prima plaats, maar ook is het leiden langs een pergola een goede optie. Andere mogelijkheden zijn, een schutting, of een dak van druiven als zonnescherm bijvoorbeeld. Voorwaarde is en blijft een standplaats die maximaal en langdurig door de zon wordt beschenen! Bij de huidige woningen zijn de naast of tussen de raampartijen gelegen geveldelen veelal (uiteindelijk) te klein om er een druif tegenaan te planten. Een goed alternatief bij het ontbreken van een stukje grond of een tuin, is dan het planten van druiven in grote potten met een afmeting van ongeveer 50 centimeter hoog en 50 centimeter in diameter. Dit kunnen potten zijn van uiteenlopende materialen. Zorg wel voor een goede afwatering. Je kunt deze potten op een zonnige binnenplaats neerzetten of op een balkon of terras. Op deze wijze hoeft niemand verstoken te blijven van zelf gekweekte druiven.

Een druif is een plant die je moet geleiden. Op muren en schuttingen kunt u het beste horizontale draden spannen van gegalvaniseerd draad (ca drie mm dik) of geplastificeerd waslijn. Eventueel kan een constructie van latten ook goed dienst doen. Voor druiven die worden opgekweekt in potten of containers gelden eigenlijk dezelfde regels. Bedenk dat druivenstokken tientallen jaren productief kunnen zijn. Duurzaam materiaal verdient daarom de voorkeur. De onderlinge horizontale afstand tussen de draden moet ongeveer veertig tot vijftig cm bedragen. Aan de draden of latten - de leggers - worden de scheuten van de wijnstok opgebonden.
Hiervoor zijn verstelbare plastic binders in tuincentra te koop. Het aanbinden van de scheuten langs de draden kan op vele verschillende manieren gebeuren bijvoorbeeld door het uitbuigen van de dichtst bij de draad aanwezige scheut vanuit de hoofdspil van de plant. Dit uitbuigen gebeurt zowel naar links als naar rechts als de druif in het midden van de draden is geplant (dubbel guyot). Eenzijdig aanbinden kan uiteraard ook (enkel guyot). Afhankelijk van de leeftijd van de druif zullen er in de loop der jaren meer leggers moeten komen. Meer informatie kunt u vinden via de links onder aan deze pagina.

  • - Klik hier voor een bodemkaart van Nederland - (58 Kb)
  • - Snoei- en groeiwijze -
  • - grondsoorten -