small textbig text

wijnvlekken

Spontex is de expert op schoonmaakgebied! Wijnvlekken van champagne, witte port, witte vermout en witte sherry behandelt u als die van witte wijn. Vlekken van rosé, rode port, rode vermout en rode sherry behandelt u als die van rode wijn. Alkalische producten (zoals ammonia en sommige handzepen) kunnen reageren met bestanddelen uit rode wijn, waardoor onuitwisbare blauwachtige vlekken ontstaan: gebruik die dus niet.

Verse vlekken van rode wijn in wasbaar textiel spoelen in warm water. Als de vlek er niet uitgaat, spoelt u met een oplossing van 15 ml borax (is toegestaan, al is dit licht alkalisch) in een halve liter warm water of u weekt de textiel voor of gebruikt in de wasmachine de voorwas, waarna u het stuk als gebruikelijk wast. Is de vlek er nog niet uit, dan kunt u nog een vlekverwijderaar proberen, lukt het nog niet, dan rest u alleen nog wegbleken. Wijn op een tafelkleed kunt u direct aanpakken door eerst te deppen met absorberend papier en er dan absorberend poeder op te strooien. Nadat u het opgedroogde poeder heeft verwijderd, dept u de plek met azijn en doet u het tafelkleed dan na een etentje in de was. Blijven er kleurresten over, bleek ze dan weg. Bij een kwetsbaar tafeloppervlak is het aan te raden onder een textiel tafelkleed altijd een vel plastic of plastic tafelkleed te leggen. Rode wijnvlekken in niet-wasbaar textiel deppen met gedenatureerde alcohol, helpt dit onvoldoende, laat het dan chemisch reinigen.

Witte wijnvlekken in wasbaar textiel: verwijder een verse vlek met water. Een opgedroogde vlek weekt u voor of u gebruikt de voorwas in de wasmachine, en wast het textiel dan als gebruikelijk. In plaats van voorweken kunt u de vlek insmeren met een mengsel van gelijke delen glycerine en water: laat dit een halfuur inwerken. Doe het stuk textiel dan in de was. Overblijvende vlekken kunt u proberen weg te halen met een vlekverwijderaar of door bleken. Vlekken op tapijt en meubeltextiel (wasbaar) strooi er nooit zout op. Er blijft altijd een deel van het zout achter. Zout (is hygroscopisch) houdt vocht vast, waardoor de stof ter plaatse vochtig zal blijven en eerder vuil wordt. Dep zoveel mogelijk vloeistof op met absorberend papier en strooi er dan absorberend poeder op om het verder te drogen. Neem vochtig poeder op met een stoffer en blik, tenzij u een alleszuiger heeft. Na droging zuigt u het poeder weg. Vervolgbehandeling, dep de vlek even met een doekje met een oplossing van een eetlepel fijnwasmiddel in een halve liter handwarm water. Maak dan een stevig papje van deze oplossing en een absorberend poeder en spreid dit in een laag van een halve centimeter dik op de plek uit, druk het papje niet diep in de stof. Laat het papje opdrogen en zuig het poeder dan weg. Herhaal zo nodig de behandeling. Dep tot slot een paar keer na met koud water en neem steeds op met absorberend papier.

Absorberende poeders zijn bijvoorbeeld:

Met dank aan: Spontex, de expert op schoonmaakgebied!