small textbig text

Zuid Afrikaanse wijnwetgeving

Sinds Jan Anthonisz van Riebeeck (1619-1677) omstreeks 1652 de eerste druivenplanten naar Zuid Afrika haalde en er op 2 februari 1659 de eerste wijn van maakte, is er veel op wijnmaak gebied veranderd. Door de jaren heen zijn er tal van tegenslagen geweest, zowel van politieke als wel wijnbouwkundige aard. Ook hier is vrijwel de gehele aanplant door de druifluis vernietigd en moest men weer van vooraf aan beginnen. In 1918 heeft men de KWV opgericht (Kooperatieve Wijnbouwers Vereniging) die uiteindelijk de gehele regelgeving op wijnbouwgebied in handen kreeg. Pas in 1992 kreeg de wijnbouw door de afschaffing van het quotumsysteem weer een nieuwe impuls en zijn er steeds meer wijnbouwers actief om mooie wijnen te maken van de pinotage (kruising van pinot noir en cincault), de steen ( Chenin blanc) en niet te vergeten de mousserende -Zuid Afrikaanse Champagne- Cap Classique. Vanaf 6 november 1998 is de IP (Integreted Production of Wine) in werking getreden wat nog meer garantie geeft voor wijnen van hoge kwaliteit. Hieronder vind je de herkomst indeling voor de Wine of Origin (afgeleide van Europees appellation classificatie syteem) van Zuid Afrikaanse wijnen die de Wine and Spirit Board in 1973 optelde:

Estate

Estate staat voor wijn die gemaakt is van druiven die uitsluitend van het wijngoed afkomstig zijn en tevens op het wijngoed is gevinificeert.

Ward

Ward staat voor wijnen die op een vast omschreven klein wijnbouwgebied zijn gemaakt (bv. Constantia, Franschhoek).

District

District staat voor wijnen die uit een groter aaneengesloten wijnbouwgebied komen zoals: Paarl en Stellenbosch.

Region

Region staat voor wijnen die komen uit gebieden of zones bestaande uit verschillende districten of deeldistricten zoals: Breede River Valley of Boberg.

Wineland

Wineland is geen officiële aanduiding maar geeft wel het belang aan van de wijnen ongeacht of ze ward, district of region zijn geclassificeerd.

IP

IP staat voor geïntegreerde productie en is sinds 6 november 1998 van kracht. Dit systeem definieert het gebruik van methoden, technieken en werkwijzen, om op een milieu vriendelijke ecologische wijze wijnbouw te bedrijven. Hierbij wordt er voor zorggedragen dat de gemaakte wijnen geen stoffen bevatten die de gezondheid van mensen kan schaden, simpel gezegd gezonde en zuivere wijnen. Ook is de bewerking en bemesting van de bodem van groot belang en worden ook zaken als hergebruik van glas en verpakkingsmaterialen in de regelgeving meegenomen. Dit Zuid Afrikaanse systeem gaat veel verder dan systemen in andere wijn producerende landen.