small textbig text

Grand Cru Classé of Passé

kwaliteitklassen: De Franse wijnen zijn behalve in appellations ook ingedeeld in veschillende kwaliteitklassen. De wijnwetgeving heeft al sinds de 20e en 50e eeuw aandacht besteed aan de kwaliteit van een vervaardigde wijn en in de jaren 1855, 1932 en 1973 is een indeling gemaakt van de verschillende wijnhuizen. Bij de bepaling van de klasse indeling, is men er vanuit gegaan dat de wijnen van de beste druiven, op de beste locatie en met de beste zorg en vakmanschap zijn gemaakt en dat deze voldoen aan de eisen die binnen de appellation worden gesteld. Hoewel er in de loop der jaren veel is veranderd in de kwaliteiten van de afzonderlijke wijnhuizen, is het heden ten dagen best mogelijk dat een toenmalig bepaalde Cru classificatie op dit moment deze waardering niet meer waard is. Hier tegenover staan weer wijnhuizen die de kwaliteit behalen van een Cru Classé maar nog niet in deze classificatie zijn opgenomen. Zeker bij de Cru Bourgeois kan je veel verrassingen tegenkomen en is het interessant deze voor redelijk geld te kopen. Het is niet te hopen dat door een herziening in de classificatie de prijzen van deze wijnen -net als de verschillende Crus- oneigenlijk hoog zullen worden.

Hieronder een overzicht van de indeling:

Cru = oorspronkelijk gewas (in Champagne alleen in vastgestelde regio's)
Grand Cru = groot gewas (ofwel zéér goede wijn bv. in de Bourgogne)
Premier Cru = in de Bourgogne net onder de Grand Cru (met gemeentenaam)
Grand Vin = grote wijn (gebruikt in Bourgogne)
Cru Classé = een van de vijf geklasseerde crus van de Médoc (classificatie van 1855)

Volgorde vanaf de allerhoogste in rang:

Grand Premier cru - 1e Cru
Deuxiëme Cru - 2e Cru
Troisiéme Cru - 3e Cru
Quatriéme Cru - 4e Cru
Cinquiéme Cru - 5e Cru

Hierop volgen de Crus Bourgeoises (classificatie van 1855)

Supérieur = letterlijk bovenste (de aanduiding geeft aan dat de wijn minstens 12% alcohol bevat).
Exceptionnel = uitzonderlijke wijn

Gedurende de Engelse overheersing van het oude Aquitanië waartoe ook de huidige Medoc behoorde, kregen de burgers (bourgeois) gelijke rechten als de toenmalige edelen. Hierdoor ontstond de mogelijkheid om goede wijngronden te kopen en deze te exploiteren. De wijnen die hier vandaan kwamen noemde men dus toepasselijk Cru Bourgeois.

Er zijn ver gevorderde stappen ondernomen om de huidige Cru Bourgeois classificatie voor de Medoc - die al bestaat vanaf de periode 1152 tot 1453 - te veranderen. Het is daarbij de bedoeling om de uit 1855 en later uit 1932 aangepaste classificatie op basis van Cru Bourgeois, Cru Bourgeois Supérieurs en Cru Bourgeois Exceptionnels weer nieuw leven in te blazen. In Juni zal de nieuwe classificatie op de Vinexpo 2003 officieel worden gelanceerd.

  • overzicht lijst Bordeaux
  • overzicht tabel Bordeaux
  •