Spaanse wijnwetgeving
kwaliteitsklassen : De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieën en type benamingen. De wijnwetgeving heeft er tevens in voorzien, dat de wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.
De Spaanse kwaliteitsklassen zijn:
Vino de Mesa |
tafelwijn |
Vino Comarcal |
vino de mesa met een oogstjaar |
Vino de la Tierra |
tafelwijn met herkomstbenaming (Vin de Pays) |
Denominación de Origen |
(DO) wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomst gebied |
Denominaciön de Origen Calificada |
(DOC) gegarandeerde ultieme herkomst benaming |
De onderverdeling van de rijpingsgraad:
Crianza |
rood: minstens 2 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat wit en rosé: minstens 1 jaar kelderrijping waarvan 3 maanden op vat |
Reserva |
rood: minstens 3 jaar kelderrijping waarvan 1 jaar op vat wit en rosé: minimaal 2 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat |
Gran Reserva |
rood: minimaal 5 jaar kelderrijping waarvan 2 jaar op vat wit en rosé: minimaal 4 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat |
Joven |
aanduiding voor een jonge wijn die minder dan 6 maanden heeft gerijpt op hout of rvs |
Spaanse benamingen:
vino |
wijn |
vino chosechero |
oogstwijn |
blanco |
wit |
rosado |
rosé |
tinto |
rood |
cava |
mousserend met tweede gisting op fles (90% komt uit Penedes) |
Espumosos y gasificados |
mousserend door gisting in tanks of kunstmatig koolzuurgas |
jerez |
sherry |
solera |
systeem van gestapelde sherryvaten voor uniforme smaakgarantie waarbij de onderste vaten (solera) na aftappen door de bovenliggende (criadera) worden bijgevuld |