small textbig textmenu

beleggenterugterug

| 1 | 2 |

line

Over smaak valt niet te twisten:

Over een waarde oordeel des te meer, zeker als we het hebben over wijn. De laatste jaren zijn de prijzen van wijnen en de Bordeaux in het bijzonder spectaculair gestegen. Een Mouton Rotschild heeft hierin een reputatie hoog te houden gezien de prijslijsten die prijzen laten zien van Euro 140,- tot Euro 4540,- per fles. De laatste tien jaar hebben zeker de grote wijnen een prijsontwikkeling meegemaakt die in mijn beleving abnormaal is. Kocht je in 1990 een Chateau Angelus voor Euro 19,- dan betaal je daar in het jaar 2000 een slordige Euro 190,- voor. Dit alles is het gevolg van de markt bewegingen waarbij de prijs vooral wordt bepaald door de vraag en het aanbod. De vraag is de laatste tien jaar vooral gestegen in de Aziatische landen en Amerika. . Ik vind deze ontwikkelingen jammer, omdat het voor de 'gewone man' niet meer mogelijk is om voor een redelijk bedrag een goede Bordeauxwijn te bemachtigen.

Het risico dat je hebt bij het beleggen in wijn is natuurlijk enorm daar wijn toch een natuur product is, dat niet eeuwig in conditie zal blijven. Gelukkig zijn niet alle beleggers geld wolven, en zijn er zeker ook echte wijnliefhebbers bij met meer gevoel voor de kwaliteit in de fles die op een later tijdstip toch genoten mag worden

Leuk om te weten is, dat willekeurig welke wijn je ook bekijkt het produceren hiervan nooit meer dan Euro 3,- kost en in veel gevallen zelfs tot de helft kan worden teruggebracht.

Embalage kosten / productiekosten

Fles Euro 0,17
Bottelen Euro 0,18
Kurk Euro 0,10
Etiket Euro 0,06
Capsule Euro 0,04
Belasting Euro 0,50
Verpakking totaal Euro 0,25
Verwijderingsbijdrage Euro 0,02
sub per fles Euro 1,32
--------- ---------
Vinificatie kosten Euro ......
Totale kosten per fles Euro ......

De toegevoegde waarde bij de 'grote' wijnen zit niet alleen in het vinificatie proces of de bodem waar de druivenstok groeit maar voor 90% in de marketing van de wijnhuizen. Het lijkt mij zinvoller om te beleggen in de grote wijnhuizen over de hele wereld, waardoor er met betere en efficiëntere middelen voor iedereen toegankelijke betaalbare wijnen blijven bestaan waarbij de omzet gegarandeerd is.

Wat voor iedere wijnliefhebber geldt, of je nu wijnen hebt als belegging om je oude dag te kunnen bekostigen of puur uit oogpunt van genot. Als we belanden in een crisis waardoor de markt instort heb je toch nog voldoende flessen om open te trekken waarbij je onder het genot van een fantastisch glas kan speculeren over hoeveel deze wijn over tien jaar waard geweest zou zijn. Voor nu telt het moment van genot want daarvoor is een wijn uiteindelijk gemaakt. Het zou toch verboden moeten worden om zoveel moois voor eeuwig onder de kurk te laten met de tegenstrijdige hoop dat hij over tweehonderd jaar nog vitaal en bruisend zou zijn.

Als je wilt beleggen in wijn kan je informatie inwinnen bij veilinghuis Christie's in Amsterdam tel.020 5755268 of bijvoorbeeld zakenbank Kempen & Co die zich hebben toegelegd op investeringen in wijnbedrijven. In februari 2001 is het Orange Wine Fund opgericht, wat tevens het eerste Europese wijnfonds was. Ondanks de teruglopende AEX beursgang tot -50% en de drankenindustrie in het algemeen met -26%, kan je toch vaststellen, dat het wijnfonds met een verlies van 13% in de achterliggende periode, beleggen in wijnbedrijven een grote mate van zekerheid geeft met een redelijk langtermijn rendement. Een winstgroei van 15 tot 20 % moet gezien de grote vraag naar kwaliteit wijnen en de potentie van de wijnbedrijven haalbaar zijn. Het OWF belegt uitsluitend in beursgenoteerde ondernemingen in de wijnindustrie, waarvan er in de hele Wereld ongeveer 120 zijn. De verdeling van de portefeuille is als volgt:

Frankrijk
Australie
VS
Spanje
Canada
Chili
Duitsland
Italië

30%
22%
14%
13%
6%
6%
6%
3%
ArgentiniŽ en Zuid-Afrika komen om politieke en economische redenen niet voor in de lijst. Beide landen herbergen vele producenten van goede wijnen en Zuid-Afrika heeft zelfs twee beursgenoteerde bedrijven. Het beleggingsklimaat is echter te instabiel.

top pagina