small textbig text

reis 3 menu
line

SPANJE

 Spanje (oftewel Reino de España), met een oppervlakte van 504.782 km² en ongeveer 39.568.000 inwoners gelegen op een groot plateau (de meseta) op gemiddeld 650 m hoogte. Wie kent het niet het land van de zon en het strand waar de sangria als bergstromen vloeit en de verliefde paartjes tot diep in de nacht feest vieren en genieten van al het goede van een ontspannende vakantie.

Als je met wijnliefhebbers over Spanje praat dan kom je op plaatsen terecht diep in de binnenlanden van dit fantastische plekje aarde, waarbij al snel de streek Rioja in beeld komt. De wijnen die daar vandaan komen worden geprezen en bejubeld als een van de meest mooie wijnen, die de vergelijking met veel grote bordeauxwijnen kan weerstaan. Natuurlijk is er geen vergelijk en heeft de wijn zijn eigen karakter ook al is de behandeling en rijping van deze wijnen vrijwel gelijk. Rioja heeft een ferme en tegelijk elegante structuur en is vaak tot op hoge leeftijd zeer vitaal.

Ook is Spanje hèt land van de bij iedereen bekende sherry en dan hebben we het wel gehad dacht je.

Als je iets verder kijkt dan het noorden, dan zul je zien dat er sinds de toetreding van Spanje tot de EEG in 1986, de bekendheid en kwaliteit van veel wijnen uit veel meer wijndistricten van verrassende kwaliteit zijn en dat er steeds meer onder de zon is dan alleen de rioja. Natuurlijk is ook in Spanje de wijnbouw onderhevig aan wet en regelgeving om de hoge kwaliteit te borgen.

Namen om te onthouden zijn bijvoorbeeld: Rueda, Priorata, Navarra en La Mancha.

De streken Rioja en Navarra liggen dicht bij elkaar en worden slechts gescheiden door de Ebro. Toch is er een duidelijk verschil in de smaak en samenstelling van de wijnen, waarbij de zuurgraad in de Navarra de boventoon voert.

La Mancha heeft al vanuit de oudheid een grote bekendheid door de edelman Don Quichot die samen met zijn knecht Sancho Panza tegen de in deze streek bekende windmolens vocht. Het verhaal stamt uit de zeventiende eeuw en zelfs in deze tijd werd hier al wijn geproduceerd. Toen werd de wijn nog niet in flessen gedaan maar in leren zakken, waardoor volgens mij de kwaliteit niet die was die we nu mogen verwachten. De La Mancha wijnen zijn tegenwoordig fluweelzacht en worden meestal pas na een aantal jaren flessenrust in de verkoop gebracht.

Het in het zuidwesten ten opzichte van Rioja aan de Duero gelegen Rueda heeft de afgelopen jaren een grote achterstand ingehaald en dat is aan de wijnen te merken. Maar ook het meer zuidoostelijk gelegen Priorata is niet meer weg te denken uit de rij van Spanjes topleveranciers van perfecte wijnen.

Spanje heeft 7 gebieden met een gecontroleerde herkomstbenaming, oftewel een denominación de origen (DO). De DO's zijn: Bierzo, Cigales, Toro, Ribera del Duero en Rueda, Arlanza en Tierra del Vino de Zamora.

Spanje kent diverse klimaattypen. De Meseta heeft een bijna continentaal klimaat met grote temperatuurverschillen tussen zomer en winter. Het noorden en noordwesten heeft een klimaat met zachte winters en matig warme zomers, de oostkust heeft een mediterraan klimaat en in het zuiden lijkt het op dat van Noord-Afrika, waar vooral in de lage delen extreem warme zomers en zachte winters voorkomen. Hierdoor heeft de Spaanse wijn grote verscheidenheid en verschillen in karakter, waardoor je voor elke gelegenheid en ieders smaak de juiste keuze hebt.

Spanje, het land van de zon de zee en de wijn.

 • Overzicht van oogstjaren DOC Rioja 1954 - 2005
 • Spaanse wijnwetgeving
 • De wijnlanden van de wereld

  Frankrijk--Duitsland--Italie--Griekenland--Australie--Nieuw-Zeeland--Chili--Canada--Amerika--Argentinië--Zuid-Afrika

  overzichtkaart wereld wijnbouw landen
  klik op de kaart voor een vergroting

  top pagina