small textbig text

terug naar proeverij menuterug naar proeverij menu

Tishbi Estate winery - IsraŽl -

Op 29 juni 2005 was het weer tijd voor een proeverij. Deze keer heb ik gekozen voor wijnen uit Israël omdat dit toch wel uitzonderlijk is, en je deze wijnen niet elke dag tegenkomt. Via Yigal en Yael Karo ben ik in contact gekomen met de wijnen van Tishbi Estate Winery. Zoals zij de wijnen beschreven, vol passie en enthousiasme,† heeft dat direct mijn nieuwsgierigheid gewekt.

De Tishbi familieromance met druiven en wijn is in 1882 begonnen toen de grootvader van de huidige generatie in contact kwam met Baron Edmond de Rotschild. Zij werden verzocht om de eerste moderne wijngaard in Israël in te planten. Nu, meer dan een eeuw later, heeft Jonathan Tishbi in 1984 de Tishbi Estate Winery opgericht. Hij produceert vier verschillende series wijn, welke allemaal een eigen stijl, aroma en kwaliteit in zich dragen. (Tishbi Special reserve, Estate, Vineyards en Baron)


De meeste wijngaarden zijn gelegen bij Zirchon Yaacov, aan de voet van het Carmelgebergte. De klimatologische omstandigheden, beïnvloed door de koele mediterrane luchtstroom, zijn perfect voor wijnbouw in dit gebied.† Ook zijn er premium wijngaarden aangeplant in het hoger gelegen bergachtige noorden, waar men voordeel heeft van de koele nachtelijke luchtstroom vanuit de bergen en de langdurige mediterrane zonneschijn tijdens het groeiseizoen.†Ook zijn er wijngaarden aangeplant in de Negevwoestijn in het zonnige zuiden van Israël, waar de hete dagen worden afgewisseld door een koele nachtelijke wind.

De wijngaardenier Jonathan Tishbi draagt samen met zijn familie zorg voor de kwaliteit van de druivenplanten in de vele wijngaarden. Zij zijn verantwoordelijk voor de oogst, het wijnmaken, proeven en bottelen van al deze mooie en prijswinnende wijnen.
Hieronder staat een kleine beschrijving van de wijnen en de volgorde waarin zij werden geproefd:

 1. Tishbi†Vineyards†sauvignon†blanc
  Tishbi Vineyards sauvignon blanc is een frisse lichte wijn met aroma`s en smaak van abrikoos, vijgen en limoen. Deze droge en delicate wijn heeft een kruidige body en een frisse afdronk. De wijn wordt gemaakt van de sauvignon blanc druiven uit Galilea.

 1. Tishbi†chenin†blanc
  De wijnen uit de serie Tishbi zijn jonge, vitale en gebalanceerde wijnen met een frisse en fruitige smaak.†Tishbi chenin blanc is een halfdroge, iets zoete wijn met fijne aroma`s van tropische vruchten.

 1. Tishbi†zoete†Kidush†wijn
  Deze Kidushwijn is een volle en zoete wijn met een fris aroma van fruit en bloemen. De natuurlijke zoetheid is verkregen door het vroegtijdig stopzetten van het gistingsproces. Deze aangename wijn wordt verkregen van de muskaatdruif.

 1. Tishbi†Vineyards†merlot†2003
  Tishbi Vineyards merlot is een ronde fruitige wijn met de smaak van bosbessen en aardbeien en een licht bouquet van vanille en karamel. Het is een lichte elegante wijn met een brede afdronk. Een evenwichtige balans verkregen door de melange van 85% merlot en 15% cabernet sauvignon druiven. Een ideale begeleider bij grillgerechten van vlees en gevogelte.

 1. Tishbi†Vineyards†cabernet†sauvignon†2003
  Tishbi Vineyards cabernet sauvignon is een frisse en fruitige wijn van de klassieke melange van 85% cabernet sauvignon en 15% merlot druiven. De smaak doet denken aan verse pruimen, kersen en cassis. Het is een mooie soepele wijn met een brede afdronk. Een perfecte keuze bij rood vlees en gekruide kipgerechten.

 1. Tishbi†Estate†cabernet†sauvignon†2000
  Tishbi Estate cabernet sauvignon is een robijnrode wijn met een aroma en smaak van pruimen en bramen gemengd met een tintje vanille en eikenhout. Deze wijn wordt gemaakt van druiven uit de meest kwalitatieve wijnstokken van Tishbi, de zgn. Estate en Reserve wijngaarden in Noord Galilea. Er wordt 10–15% merlot druiven toegevoegd om een mooi complex resultaat te bereiken. Deze rijke, klassieke structuur van de cabernet sauvignon zal na 1 jaar fustrijping zich nog minstens 5 jaar blijven ontwikkelen.

 1. Tishbi†Estate†merlot†2000
  Deze rijke merlot heeft een elegante smaak van pruimen, bessen, cassis en bittere chocolade en een fluweelachtige structuur, die wordt bereikt na een jaar rijping in eikenhouten fusten. Deze wijn wordt gemaakt van druiven uit de meest kwalitatieve wijnstokken van Tishbi, de zgn. Estate en Reserve wijngaarden in Kfar Yuval, Noord Galilea. Er wordt 10–15% cabernet druiven toegevoegd. De wijn smaakt direct goed en kan nog minstens 5 jaar blijven ontwikkelen mits in goede bewaarcondities.

 1. Tishbi†Special†Reserve†1999
  Deze elite serie wijnen wordt gemaakt van de beste wijntrossen die geoogst zijn in enkele wijngaarden, de zgn. `single vineyards` zoals Kfar Yuval, Kerem Ben Zimra en Sde Boker. Ieder van deze wijngaarden geeft de druif hun eigen unieke persoonlijkheid en karakter mee. De wijnen worden gemaakt van het sap dat voor het persen vrijkomt, de freerun. De wijn rijpt gedurende 18 maanden in nieuwe eikenhouten fusten. Het gehele proces wordt persoonlijk begeleid door Jonathan Tishbi. Hij is er trots op dat deze wijnen als eerste op de ranglijst staan van de beste wijnen van Israël. De Special Reserve cabernet sauvignon is een zware, diep donkerrode wijn met een overweldigend aromatische finesse van kruiden, viooltjes en zwarte kersen. Deze wijn kan zich gedurende 10 tot 15 jaar blijven ontwikkelen tot een meest gedistingeerde wijn.

Onze bevindingen

Golan Tishbi (rechts) en Gerard Koning (links) tijdens een proeverij in NoordwijkTijdens deze proeverij hebben we dankzij het mooie weer heerlijk buiten kunnen zitten. We zijn rond 20.00 uur begonnen met de reeks van 8 wijnen, welke best een uitdaging waren voor onze smaakpapillen en ons reukorgaan.

De eerste wijn (Vineyards sauvignon†blanc) kwam mooi uit het glas en was mooi zuiver, helder licht groen geel met een heerlijke bloemige geur. De smaak was verrassend fris, fruitig en iets kruidig, maar de afdronk konden de meeste aanwezigen niet bejubelen. Hij was redelijk lang aanwezig maar niet echt definieerbaar. Mogelijk was de temperatuur niet geheel juist (10°C) voor deze wijn of is de gekozen volgorde niet goed geweest.

De tweede wijn (chennin blanc) mag er wezen. Een wederom bloemige wijn, heerlijk fris en rond met een lichte zoetgraad. Een plezierige wijn om te genieten tijdens een warme zomeravond. Deze wijn nodigt uit voor nog een tweede glas.

De derde wijn (zoete kidush) heeft de kleur van een pinot noir uit de Elsaz. De geur was overweldigend fruitig. En de smaak was verfijnd zoet en niet overdreven, met duidelijk muskaat. De afdronk is mooi vol en rond en de vele smaaktonen blijven plezierig lang in je mond aanwezig. Deze wijn heeft trekjes van een mooie port in zich, merkte een paar aanwezigen op.

De vierde wijn (Vineyards†merlot 2003) hebben we na een kleine tussenstop ingeschonken. De kleur is mooi licht paarsrood en helder. De geur is plezierig en typisch merlot. In de smaak vind je duidelijk rood fruit en de ongeoefende proevers vinden dit een erg goede en vooral lekkere wijn.

De vijfde wijn (Vineyards†cabernet†sauvignon 2003) blijkt een echte cabernet sauvignon waardig. Een mooie heldere dieprode wijn met een paarse gloed. De geur is jong maar tevens zeer fijn en je kunt de typische stal-hooigeur duidelijk herkennen. De smaak is vol en rond en ondanks de leeftijd is de wijn niet wrang maar al zeer goed toegankelijk en je kunt duidelijk kersen en rode bessen ontdekken. Ook nu zijn de ongeoefende proevers weer erg enthousiast over deze wijn.

De zesde wijn (Estate†cabernet†sauvignon†2000) laat duidelijk haar leeftijd raden. Een mooie rijpe heldere wijn met een diep rode kleur. De wijn heeft een heerlijk bouquet dat je al vanaf een afstand vanuit het glas tegemoet komt. De geur is fijn, genuanceerd en ook hier is de typische stal-hooi geur waarneembaar. De fustrijping geeft een fijn vleugje vanille dat het heerlijke aroma versterkt. De smaak is perfect rijp en zuiver met een zweem van rijpe kersen en bosfruit. De afdronk is net als alle voorgaande wijnen lang en plezierig te noemen. Een fantastisch glas wijn om van te blijven genieten.

De zevende wijn (Estate†merlot†2000) heeft een donkere diep scharlaken rode kleur met een heldere gloed. De geur is zuiver en plezierig, een typische merlot. De smaak is vol en krachtig met hints van pruimen, kers en chocolade met veel body maar toch ook iets fluweelachtigs. Hier proef je de liefde van de wijnmaker voor zijn wijn. Onze indruk is, dat deze wijn over voldoende power beschikt om nog jaren mee te gaan en zich nog verder te ontwikkelen.

De achtste wijn (Special†Reserve†Kerem†Ben†Zimra 1999) de topper van de avond is een ras cabernet sauvignon. De kleur is diep, donker robijnrood en de 19 maanden vatrijping hebben haar sporen in deze wijn achtergelaten. De geur is zeer aromatisch en breed met impressies van donker fruit, houttonen en leer. De smaak is overweldigend en zeer complex met tonen van overrijpe kersen, bosfruit en aalbessen. De viooltjes hebben we niet kunnen vinden. De afdronk is lang, plezierig en krachtig. Ondanks het zware karakter van de wijn is deze nu na zes jaar al op dronk. Deze wijn heeft duidelijk veel potentie om verder te rijpen en verdient zeker een herhaling tijdens een volgende proeverij.

Het was een doorslaand succes want iedereen heeft tijdens de proeverij genoten van de aangeboden wijnen. Aan het eind van de avond kon een ieder een aangebroken fles naar keuze mee naar huis nemen, om de volgende dag nog even na te genieten. De Special reserve 1999 kwam de deur niet uit omdat ik deze zelf nog even wilde doorproeven (natuurlijk met goedkeuring van alle aanwezigen). Het is zeker de moeite waard om later nog eens een proeverij te organiseren met deze prachtige wijnen want de geboden kwaliteit is de moeite van het volgen meer dan waard. Hulde aan de familie Tishbi, wijnmakers in hart en nieren.

Met dank aan Jonathan Tishbi en Yigal en YaŽl Karo.


Links naar meer informatie:

 • Wijngaarden en wijnbouw in IsraŽl
 • Tishbi Estate Winery
 • Eurovin Poolse vertegenwoordiging
 • Verslag van een deelnemer