small textbig text

Rosé

Rosé is eigenlijk een lichtrode wijn waarbij de schillen voor de gisting maar heel kort in contact blijven met het sap of soms ook tijdens de gisting kortstondig aanwezig zijn geweest, veelal niet meer dan 24 uur. In bepaalde streken hebben de druivenschillen zoveel kleurstof (anthocianen) dat er al voldoende roze kleuring ontstaat tijden de persing. Doorgaans wordt rosé gemaakt van blauwe druiven, maar er zijn ook soorten (bv. in Portugal) waarvoor druiven met van nature gekleurd vruchtvlees worden gebruikt. Hoewel het in bepaalde landen niet is toegestaan zijn er ook rosé wijnen die tot stand komen door witte wijn te mengen met iets rode wijn. Rosé is geen bewaarwijn en moet net als een witte wijn koel worden gedronken om optimaal van de frisse smaak te kunnen genieten. Er zijn wereldwijd vele soorten rosé te vinden waarvan de uit de (Rhône) Anjou afkomstige Tavel een begrip is.

Rosé is zoals de afgelopen jaren hebben laten zien onderhevig aan trends. Vooral in de zeventiger jaren was rosé erg in trek maar gaandeweg is de interesse gedaald. Vanaf 1999 zie je weer een opgaande lijn in de consumptie van rosé wijnen (± 10% van de totale wijnconsumptie in 2005). De oorzaak hiervan ligt volgens mij in het feit, dat er uit diverse windstreken zoals Spanje, Frankrijk en Portugal betere kwaliteiten zijn ontstaan en een breder assortiment beschikbaar is. Hoewel men spreekt van een lichte wijn heb ik diverse soorten gedronken waarbij de Spaanse rosé uitblonk en in alcohol (tot 12%) maar ook in de smaak met veel pit en potentie. Een heerlijke verkwikking bij een lichte barbecue of tijdens een warme zomeravond op een rustig terras tussen de zacht wuivende loofbomen... zomaar ergens.

Hier is een opsomming van verschillende rosé wijnen:

Spanje

Portugal

Frankrijk

Bulgarije

Zwitserland

Californië

Links naar rosé: