small textbig text

Argentijnse wijn categorieën

Argentijnse wijn categorieën: Argentinië -het land van onze Maxima- is nog steeds het belangrijkste wijnproducerende land in Zuid-Amerika. Het land behoort zelfs op wereldschaal, tot dť nummer vier van de grootste wijnproducenten. Er wordt echter naar verhouding weinig wijn uitgevoerd. Dit komt door de grote binnenlandse vraag naar wijnen van eigen bodem. Hoewel de gemiddelde kwaliteit niet tot de top van de wereld gerekend wordt, is er vanaf 1980 duidelijke verbeteringen in de kwaliteit van de Argentijnse wijnen te constateren en na 2000 zie je zelfs door een groter zelfbewustzijn top wijnen ontstaan. Het grootste deel van de wijnproductie vindt plaats in het westen van het land, in de provincies Mendoza ( 2/3 van de wijn productie ) en San Juan ( 1/4 van de wijnproductie ), achter het Andes-gebergte, en het gebied grenzend aan de Chileense wijnstreken.

Kwalificatie / herkomstbenaming

De Argentijnse wijnen worden ingedeeld in de volgende drie categorieën:

  1. Vino común (gewone wijn, tafelwijn)
  2. Vino no común (bijzondere wijn)
  3. Denominacion de Origen Controlada ( alleen voor wijnen met bv. minstens 80% malbec )

In categorie Vino no común en DOC worden tenslotte nog de volgende klassen onderscheiden:

  • Finos (fijn)
  • Reservas (reserve)
  • Reservado (gereserveerd)
  • Especiales (speciaal)
  • Druivensoorten

    In Argentinië worden de beste resultaten bereikt met Franse, Spaanse en Italiaanse blauwe druiven zoals: barbera, cabernet sauvignon, malbec, merlot, pinot noir, sangiovese, syrah en tempranillo en de witte druiven: chardonnay, chenin blanc, riesling, sauvignon blanc, sémillon en torrontés. De meest gebruikte druif is echter nog steeds de door Spaanse conquistadores in de 16e eeuw geïntroduceerde criolla chica en de cereza die door Jezuïete missionarissen werden verbouwd voor eigen gebruik en medicatie doeleinden. De witte wijnen staan in Argentinië op een lager kwaliteitspeil dan de rode wijnen. Er worden ook prima mousserende wijnen geproduceerd.