small textbig text

Beaujolais

Beaujolais: Bergachtige landstreek in Frankrijk tussen Loire en Saône beslaat in totaal 22.000 hectare. De breedte is zo'n 15 km en strekt zich uit over 90 km. De opbrengst is ongeveer 1,4 miljoen hectoliter. Bekend wijnbouwgebied met beaujolaiswijnen, lichte Bourgogne.

Doorgaans kan je deze wijn niet echt bewaren maar jong drinken vanaf drie maanden maar niet meerdere jaren. Er zijn zeker uitzonderingen zoals de Moulin a Vent die wel tot acht jaar kan rijpen en zich dan ontwikkeld tot het niveau van een Bourgogne. Maar nogmaals een Beaujolais is geen echte bewaarwijn die geen vat rijping heeft gehad.
De Beaujolais Village en de Cru's du Beaujolais zijn verfijnder en hebben meer kans om ouder te worden.

Hieronder de Cru's:

  • Brouilly
  • Rëgnié
  • Chiroubles
  • Morgon
  • Fleurie
  • Juliénas
  • Saint-Amour
  • Côte de Brouilly
  • Chénas
  • Moulin a Vent
  • en een aantal Satellieten van de Beaujolais:

  • Cóteaux du Lionnais
  • Cóte Roannaise
  • Cótes du Forez

  • In het oogstjaar zijn de Beaujolais primeurs vanaf de derde donderdag in november te koop en tot 31 januari in de handel.
    De Beaujolais nouveau wordt pas in de loop van het jaar volgend op de oogst verkocht maar uiterlijk tot 31 augustus.
    De Beaujolais villages (39 gemeenten met AOC) wordt voor een deel op de derde donderdag van november en verder maanden later in de handel gebracht.

    Buiten de bekende rode Beaujolais, bestaat er ook een Beaujolais rosé en een witte Beaujolais blanc.

    Kijk ook eens op de site van - Cave de Juliënas - voor Beaujolais wijnen.
    Kijk ook eens bij de - Geschiedenis van Beaujolais primeur -

    Vino Novello: Het antwoord van Italië op de Beaujolais Primeur traditie is de Vino Novello welke vanaf 6 november in het oogstjaar op de markt wordt gebracht. Drink deze wijn wel binnen een maand of zes want daarna zal de fruitige frisheid van deze wijn echt verminderen.