small textbig text

Puttonyos

Puttonyos: Het vinificatie proces wordt in de wijn regio Tokajhegyalja al eeuwen volgens de aloude traditie tot stand gebracht. De verschrompelde door edele rotting aangetaste druiven worden in oktober en november geoogst om daarmee de welbekende Aszú wijnen te maken. De druiventrossen worden bes voor bes geselecteerd en in kleine vaatjes "puttonyos" gedaan. De houten vaatjes worden traditioneel door de plukkers op de rug gedragen. Het kost een individuele plukker ongeveer twee dagen om de hoeveelheid van 25 kilogram geschikte druiven te plukken om zijn puttonyo te vullen. Een bepaald aantal van deze vaatjes, 3, 4, 5 of soms zelfs 6, worden toegevoegd aan een Gönci eiken vat met 136 liter jonge droog vergiste wijn van hetzelfde jaar. De druivenbrei laat men dan voor 24 tot 48 uur fermenteren waardoor de suikers uit de druiven optimaal worden prijsgegeven. het gistingsproces komt hierdoor voor de tweede keer op gang, maar verloopt langzaam door het hoge suiker gehalte. Na het gistingsproces wordt de blend in eiken vaten overgestoken en zal daarin voor een aantal jaren kunnen rijpen (aantal puttonyos keer 2 = aantal rijpings jaren). Volgens traditie in Tokaj worden de vaten opgeslagen in het uitgestrekte gangenstelsel in de historische grotten. Diep in de bergen is de luchtvochtigheid en de daar aanwezige zuiverende schimmel cladosporium cellare de ideale omstandigheid voor de Tokaj Aszú wijnen. Dit geeft aan de wijnen een zeer fijn en elegant boeket dat de oude traditie van Tokaj Hegyalja eerbiedigt.


% rest suiker

benaming

6 - 9% 3 puttonyos
9 - 12% 4 puttonyos
12 - 15% 5 puttonyos
15 - 18% 6 puttonyos
meer dan 18% Aszú-Eszencia
40 - 70% Eszencia



naar home page