small textbig text

Spaanse wijnwetgeving

kwaliteitsklassen : De Spaanse wijnen zijn ingedeeld in verschillende categorieŽn en type benamingen. De wijnwetgeving heeft er tevens in voorzien, dat de wijnen niet eerder verkocht mogen worden alvorens ze aan de juiste rijpingscriteria voldoen.

De Spaanse kwaliteitsklassen zijn:

Vino de Mesa

tafelwijn

Vino Comarcal

vino de mesa met een oogstjaar

Vino de la Tierra

tafelwijn met herkomstbenaming (Vin de Pays)

Denominación de Origen

(DO) wijn gemaakt en gebotteld van druiven binnen het herkomst gebied

Denominaciön de Origen Calificada

(DOC) gegarandeerde ultieme herkomst benaming

 

De onderverdeling van de rijpingsgraad:

Crianza

rood: minstens 2 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat
wit en rosé: minstens 1 jaar kelderrijping waarvan 3 maanden op vat

Reserva

rood: minstens 3 jaar kelderrijping waarvan 1 jaar op vat
wit en rosé: minimaal 2 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat

Gran Reserva

rood: minimaal 5 jaar kelderrijping waarvan 2 jaar op vat
wit en rosé: minimaal 4 jaar kelderrijping waarvan 6 maanden op vat

Joven

aanduiding voor een jonge wijn die minder dan 6 maanden heeft gerijpt op hout of rvs

Spaanse benamingen:

vino

wijn

vino chosechero

oogstwijn

blanco

wit

rosado

rosé

tinto

rood

cava

mousserend met tweede gisting op fles (90% komt uit Penedes)

Espumosos y gasificados

mousserend door gisting in tanks of kunstmatig koolzuurgas

jerez

sherry

solera

systeem van gestapelde sherryvaten voor uniforme smaakgarantie waarbij de onderste vaten (solera) na aftappen door de bovenliggende (criadera) worden bijgevuld